Merguez: ljuta kobasica koja je postala pravi hit
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Kobasica imena merguez osvojila je naše kuhinje. Izvorno merguez potječe iz sjevernog dijela Afrike.
- Ima poseban okus zahvaljujući notama paprike i pikantnoj ljutini te se vrlo često radi od janjetine.
- Saznajte u našem članku na koje sve načine možete pripremiti merguez.
Merguez: kobasica odlična imena i još boljeg okusa
Merguez je francuska riječ. Ova vrsta kobasice izvorno potječe iz Magreba, a pritom se prije svega misli na sljedeće tri afričke zemlje: Tunis, Alžir i Maroko. Ova posebna roštiljska kobasica (bratwurst), naravno, prije svega sadržava ukusno meso. Originalno se prema magrebskoj tradiciji pravi isključivo od janjećeg mesa. Međutim, današnja verzija mergueza često obuhvaća kombinaciju mljevene janjetine i govedine u jednakom omjeru. U posljednje se vrijeme čak sve češće pojavljuju i varijante od govedine.
Kakav okus ima merguez?
Merguez ima jedinstven okus zahvaljujući posebnim začinima koji se dodaju mesu. Glavni od tih začina su kumin, češnjak, crni papar, paprika i harisa. Paprika pruža ovoj kobasici lijepu crvenu boju. Harisa je vrlo ljuta začinska pasta koja se priprema od svježih samljevenih čili papričica s kimom, sjemenkama korijandara, soli i maslinovim uljem. Kao i merguez, pasta od harise isto potječe iz Magreba.
Koja je nutritivna vrijednost mergueza?
Merguez ima oko 250 kalorija na 100 grama. Jedna kobasica uglavnom ima oko 60 grama, a porcija od dvije 120 grama, što odgovara 300 kalorija. Ta količina sadržava 24 grama masti i 19 grama proteina.
Merguez je pravi hit u Europi
Nakon Drugog svjetskog rata sjevernoafrički doseljenici popularizirali su merguez u Francuskoj te se odande proširio i na ostatak Europe. Stoga merguez već odavno nije samo dio magrebske kuhinje, već se prodaje i u Europi u pakiranjima ili čak svjež u supermarketima i mesnicama. Dugačak je otprilike osam do deset centimetara i ima promjer od otprilike jednog centimetra.
Kako ispravno pripremiti merguez?
Merguez nije kuhana već sirova kobasica koju je prije konzumacije potrebno prepeći. Međutim, više se ne prodaje samo sirova. Moguće ju je nabaviti i prethodno toplinski obrađenu u vakuumiranom pakiranju. Ovisno o tome može se razlikovati i njezin rok valjanost, stoga uvijek obratite pozornost na opis na pakiranju. Obožavatelji roštilja mogu s merguezom unijeti malo raznolikosti u roštilj. Međutim, ova pikantna kobasica također je izrazito ukusna kada se ispeče u tavici ili u salati i juhi. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako pripremiti ovu namirnicu.
1. Na roštilju
Kako ispeći merguez na roštilju? Kao i svaki „bratwurst”, merguez treba više puta okrenuti na roštilju, no potrebno ga je peći dulje od klasičnih roštiljskih kobasica. Savršeno je pečen kada poprimi crvenu boju i kada se stvori lijepa hrskava korica. Ako želite da vam merguez bude manje mastan, prije pripreme ga probodite vilicom, pa će tijekom roštiljanja iz njega iscuriti mast. Međutim, budite oprezni jer vam se vatra može jako rasplamsati ako vam na ugljen iscuri previše masti.
2. U tavici
Merguez se može peći na štednjaku u tavici u malo ulja uz povremeno okretanje dok korica ne postane hrskava i ne poprimi gotovo izgorjeli izgled. Uz merguez možete poslužiti osvježavajuć umak tzatziki koji savršeno nadopunjuje okus ove vrlo pikantne kobasice.
3. Kao hot dog i dodatak juhi ili salati
Francuzi vole jesti merguez i u pecivu. Za „francuski hot dog” po duljini se razreže francuski kruh (baguette) ili brioche pecivo u koje se položi kobasica. Merguez je također izvrstan pikantan dodatak juhi ili salati. Pečeni merguez možete narezati na ploške te dodati u juhu ili salatu. Želite li i preporuku za piće? Uz pikantan merguez savršeno ide pjenušavo bijelo vino, čaša rosé vina ili hladno pivo.
Želite uvijek biti u toku s najnovijim prehrambenim trendovima?