Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Recept za pinsu: sve o ovom kulinarskom trendu iz Italije

Pinsa ili pinsa romana trenutačno je glavni kulinarski trend. Iako izgleda gotovo jednako kao pizza, a jednako je i ukusna, riječ je o vrsti focaccie. Od definicije do recepta za pinsu: ovdje možete saznati sve o najnovijim kulinarskim trendovima u talijanskoj kuhinji.

Na okrugloj drvenoj dasci na sivoj radnoj površini, pored cherry rajčica, vidi se pinsa nadjevena salamom, grbicom i klicama.
© Rabizo Anatolii – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Ovdje možete pročitati sve o pinsi i zašto je glavna konkurencija klasičnoj pizzi. 
  • Posebnost pinse je neobična kombinacija brašna i iznimno tanko tijesto.
  • Osim toga, saznat ćete kako možete sami napraviti tijesto za pinsu. 
Definicija

Što je pinsa romana? 

Nije poznato po čemu je talijanska pinsa dobila svoje ime. Određenu ulogu vjerojatno igra vizualna sličnost drugim klasičnim jelima iz talijanske kuhinje poput pizze i pita. Ipak, pinsa je po svom okusu zasebno jelo. Originalno se pravi od pšeničnog brašna, rižinog brašna, sojinog brašna, kvasca, soli, ulja i vode. Najveća razlika u odnosu na recept za pizzu ili recept za focacciu je dugo vrijeme dizanja ovog dizanog tijesta. Tijesto za pinsu prije obrade stoji u hladnjaku 24 do 120 sati, što je znatno duže od tijesta za pizzu. To znači da su svi procesi fermentacije već gotovi prije konzumacije. Tako nastaje lagano tijesto koje je lako probavljivo. Uz to, rižino brašno osigurava prozračnu, rahlu teksturu koja u kombinaciji sa sojinim brašnom, koje osigurava potrebnu čvrstoću, daje pahuljasto kiselo tijesto.

Druga je razlika to što se originalna pinsa ne peče u krušnoj peći već u metalnoj posudi. Osim toga, duguljasto tijesto nadjeva se tek nakon pečenja. Ovisno o vašem osobnom ukusu, nadjev može biti vrlo raznovrstan. Pinsa može biti „bianco”, odnosno nadjevena samo sirom bez umaka od rajčice, ili klasična s umakom od rajčice i sirom. Pinsu možete nadjenuti i povrćem ili začinskim travama.


Porijeklo

Otkuda potječe pinsa romana?

Postoji niz mitova oko podrijetla pinse. Tako jedan talijanski proizvođač pinse koji je 2001. registrirao naziv Pinsa Romana kao proizvod od tjestenine, kaže da je Pinsa Romana bila popularan obrok u tratorijama starog Rima. To je lijepa priča koja vjerojatno baš i ne odgovara stvarnosti. 


Priprema

Tijesto: tajna je u mješavini brašna

Različite vrste brašna u posudama i staklenkama
© Kaufland Tajna je u mješavini brašna: pinsa se peče od pšeničnog, rižinog i sojinog brašna.

Tijesto pinsi – tako glasi množina od pinsa – posebno je dobrog okusa upravo zbog zajedničkog djelovanja različitih vrsta brašna. Pšenično brašno daje energiju i svestrani je osnovni sastojak za pekarske proizvode. Tip 405, klasično brašno za kućanstvo, uglavnom se upotrebljava za fine pekarske proizvode kao što su kolači, tijesto ili bijeli kruh. Tip 550 među ostalim se upotrebljava za kruh, peciva, peciva s kvascem ili pizzu. Rižino brašno sastoji se od gotovo 80 posto rižinog škroba i posebno je fino. To daje tijestu posebnu pahuljastu teksturu. Sojino brašno ima visok sadržaj bjelančevina te osigurava dobro vezivanje i probavljivost.


Recepti

Osnovni recept za pinsu

Zanima vas kakvog je okusa pinsa? Ispecite je sami uz naš jednostavan recept za pinsu i isprobajte ovo prozračno, prhko tijesto. Sastojke za nadjev jednostavno odaberite sami po osobnom ukusu. Ne zaboravite: tijesto za pinsu ne nadjeva se kao pizza prije pečenja, već tek nakon što izađe iz pećnice. Za nadjev su prikladne rajčice ili svježe povrće, feta sir, masline, rikola, salama i sve ostalo što i inače volite jesti!

Sastojci za kiselo tijesto (za 4 pinse):  

  • 345 g pšeničnog brašna (tip 405 ili 550)
  • 55 g integralnog pirovog brašna
  • 70 g rižinog brašna
  • 30 g sojinog brašna (alternativno: slanutkovo brašno)
  • 0,5 g svježeg kvasca
  • 300 ml hladne vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica maslinovog ulja 

 

Priprema:

  1. Pomiješajte različite vrste brašna u velikoj posudi.
  2. Otopite kvasac u malo vode prema uputama na pakiranju. U preostalu vodu dodajte sol.
  3. U smjesu brašna dodajte kvasac, slanu vodu i maslinovo ulje i mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto. 
  4. Po potrebi dodajte još vode.
  5. Pokrijte tijesto za pinsu i ostavite da odstoji 30 minuta, premijesite svakih 15 minuta.
  6. Izlijte u veću posudu koja se može zatvoriti i ostavite ovo dizano tijesto u hladnjaku još 48 do 72 sata.
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 do 3 sata prije pečenja.
  8. Tijesto kratko premijesite i podijelite na četiri dijela, poklopite i ostavite još sat vremena da se diže.
  9. Zagrijte pećnicu na 240 °C uz cirkulaciju zraka.
  10. Razvucite komade tijesta za pinsu i oblikujte ih u duguljaste ovalne štruce. Stanjite tijesto pritiskanjem. Nemojte ga razvaljati. 
  11. Rustikalni oblik je poželjan, jednako kao i mjehurići zraka. Na kraju komadi tijesta trebaju biti tanki kao tijesto za pizzu.
  12. Ako nemate duguljastu, metalnu tavu za pećnicu, stavite pinse na nauljeni lim za pečenje.
  13. Pecite pinse oko 15 minuta, izvadite ih iz pećnice i stavite na njih pripremljene nadjeve.