Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sushi zdjele: najlakši način pripreme sušija

Jede vam se suši, ali želite isprobati nešto drugačije? Trenutačno na društvenim mrežama ne možete zaobići ovu popularnu poslasticu: sushi zdjele. Ova brza hrana bogata hranjivim tvarima brzo se priprema i raznolikog je okusa te je idealna za lagani ručak ili večeru.

Vidi se sushi zdjela s rižom, kockicama sirovog lososa, kockicama avokada, kriškama krastavca, rotkvicama i algama. Druga zdjela nalazi se s lijeve strane, u njoj je riža, tofu narezan na kockice, mango narezan na kockice, narezani crveni luk, avokado narezan na kockice i narezana rotkvica. Također na slici: dva para štapića za jelo i tri zdjelice s vlascem, algama i sojinim umakom.
© aamulya – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Sushi zdjele postaju sve popularnije jer su jednostavnija, a jednako ukusna alternativa sušiju.
  • Ovdje ćete pronaći glavne sastojke potrebne za pripremu sushi zdjele.
  • Također ćete naučiti kako možete sami napraviti sushi zdjelu i dobiti ideje za kreativne dodatke. 
Definicija

Što su sushi zdjela?

Ako ni kod kuće ne želite ostati bez sušija, ali vam je zamatanje ovog japanskog nacionalnog jela previše složeno, sushi zdjele prava su stvar za vas. Sushi zdjele prave se od istih sastojaka kao i kod recepta za sushi, samo se drugačije pripremaju, naime, u posudi. Glavni su sastojci sushi zdjele kuhana riža začinjena octom, svježa, sirova riba, povrće i listovi nori alge. Jelo se začinjava na klasičan način umakom od soje, ukiseljenim đumbirom i wasabi umakom. 

Ipak, vaš popis za kupovinu može sadržavati puno više od toga. Sve namirnice i umaci koje volite upotrebljavati u svom sušiju mogu se upotrijebiti i kao sastojci za sushi zdjelu. Možete pustiti svojoj kreativnosti na volju kada ga radite i nadjenuti rižu onako kako vam se najviše sviđa. Sushi zdjelu možete jesti toplu ili hladnu.


Zdravlje

Osnovni sastojci: jesu li sushi zdjele zaista zdrave? 

Suši se smatra zdravom brzom hranom. Pomno smo pogledali glavne sastojke:

Riža

Za suši se obično upotrebljava bijela riža za suši koja se priprema s mješavinom octa, šećera i soli. Tradicionalno se za suši upotrebljava bijela riža. Njezin je nedostatak to što se zrna nakon branja melju i poliraju te tako gube velik dio vitamina, minerala i vlakana. Umjesto toga možete upotrijebiti i smeđu rižu. Prednost je što se na taj način čuvaju mnoge vrijedne hranjive tvari. Veći sadržaj vlakana također će vas duže zasititi. U usporedbi sa smeđom rižom, bijela riža lakše se probavlja, ali također ubrzava rast i pad razine šećera u krvi, što može dovesti do napada gladi. Dakle, svaka vrsta riže ima svoje prednosti i nedostatke.

Recepti sa sirovom ribom

Riba je važan izvor visokokvalitetnih životinjskih proteina, vitamina i omega-3 masnih kiselina. Posebno su skuša i losos bogati vitaminom D. Riba također sadržava jod, hranjivu tvar koja može pozitivno utjecati na štitnjaču. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Listovi nori alge

Nori alge bogate su važnim hranjivim tvarima. Sadržavaju vitamine A, C, E i B 12, cink i nešto joda. Nemaju puno masnoće, bogate su bjelančevinama i zasitnim vlaknima, a također se smatra da mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Jedina je kvaka u tome što je količina koju pojedete dok jedete suši premala da bi imala stvarne pozitivne učinke na vaše tijelo. 

Umak od soje

Tradicionalno napravljen umak od soje sadržava vrijedne aminokiseline i proteine, vrlo malo kalorija i nimalo masti. Međutim, u malim količinama u kojima se konzumira sojin umak, ove vrijedne tvari gotovo da nemaju učinka na zdravlje. Ne preporučuje se konzumacija veće količine sojinog umaka budući da je prosječni sadržaj soli trinaest posto, što nije nezanemarivo. Pri kupnji poželjno je pogledati popis sastojaka: pokušajte izbjegavati proizvode s previše pojačivača okusa, konzervansa i bojila. 

Ovisno o sastojcima i umacima koje upotrebljavate za svoju sushi zdjelu, ona može biti prava riznica hranjivih tvari. Kao alternativu bijeloj ili smeđoj riži, vrijedi probati i kvinoju, bulgur ili amarant.


Priprema

Jednostavna priprema bez recepta

Tri zdjele s različitim sadržajem, uključujući tunu, škampe, avokado, krastavac, crveni luk, rotkvice, alge. Također na stolu: siva krpa za suđe, zdjelice sa sezamom, kimchijem i algama.
© sveta_zarzamora – stock.adobe.com Sasvim po vašem ukusu: nadjenite svoju sushi zdjelu ribom i povrćem po vlastitom izboru.

Osim riže, ribe, listova nori alge i umaka od soje, svoju kreativnost možete pustiti na volju pri nadijevanju sushi zdjele. Najbolji dio je što vam nije potreban recept. Ne može biti lakše. Jednostavno dopunite glavne sastojke povrćem, voćem i drugom hranom koju volite. Sve sastojke narežite na komadiće veličine zalogaja i poslužite u zdjeli. Za pravi okus dodajte umake ili omiljeno začinsko bilje. Evo nekoliko ukusnih ideja za šarenu zdjelu.

Inspiracija za nadijevanje sushi zdjele

  • Povrće: avokado, edamame, krastavac, mrkva, mladi luk, rotkvica, zelena salata
  • Riba: losos, tuna, slatkovodna jegulja, skuša, škampi i rakovi 
  • Umaci: sojin umak, sriracha, svježi sir, majoneza
  • Voće: mango, jagode, kivi
  • Dodaci: sezam, ukiseljeni đumbir, svježi sok limete, wasabi pasta, korijander, tofu, omlet 

Sushi zdjela prikladna je i za vegansku i vegetarijansku prehranu. Osim ribe, gotovo da se ne upotrebljavaju životinjski sastojci, a nju možete jednostavno izostaviti ili zamijeniti. Možete, primjerice, upotrijebiti tofu.

Što trebate uzeti u obzir kada pripremate sirovu ribu

Sirova riba uvijek nosi rizik od zaraze raznim patogenima, poput bakterija i parazita. Stoga pri kupnji pazite da riba bude kvalitetna i svježa i da je kupujete od renomiranih dobavljača ili trgovaca. Trudnice, bebe i djeca do pete godine, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom trebaju izbjegavati sirovu ribu. Ako želite biti potpuno sigurni, ribu prethodno skuhajte ili ispecite. Ribu možete jesti u komadu, narezanu na male komadiće ili kao tartar.