Tjestenina – jednostavno objašnjenje raznovrsnih tjestenina
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Soba, ramen, udon, mie: azijska kuhinja može se pohvaliti golemom raznovrsnošću tjestenina.
- Okusi i teksture mogu biti vrlo različiti ovisno o vrsti.
- Ovdje ćete saznati na što treba obratiti pozornost pri načinu kuhanja i koje su vrste prikladne za koja jela.
Što je azijska tjestenina?
Tjestenina ima dugu tradiciju ne samo u Europi, nego i u azijskoj kuhinji. Ako ste već bili u Aziji, sigurno su vam poznate tradicionalne zalogajnice u kojima se hrana često priprema uz samu cestu te se intenzivan miris širi ulicom. Vrste i okusi raznovrsni su kao i u Europi, no azijska tjestenina razlikuje se od europske u pogledu pripreme i okusa. Tako se za razliku od europske azijska najčešće proizvodi od riže i škroba pa je stoga nešto ljepljivija i često ima snažniji vlastiti okus.
Koje su posebnosti azijske tjestenine?
U usporedbi s europskom tjesteninom od tvrde pšenice azijska ima jednu ključnu prednost: iako se također suši radi konzerviranja, najčešće se kuha vrlo kratko – samo nekoliko minuta u vrućoj vodi ili juhi. Budući da osnovni sastojci različito upijaju umake i začine, važno je znati koji rezanci odgovaraju kojem jelu.
Koje vrste azijske tjestenine postoje?
Vrste azijske tjestenine međusobno se razlikuju po izgledu, sastavu i teksturi. Donosimo vam pregled poznatih varijanti:
Tjestenina od riže
Oblikom podsjećaju na rezance, no mnogo su svjetliji zbog rižinog brašna od kojeg se proizvode. Ova tjestenina bez glutena može se pronaći u mnogim azijskim receptima: Vijetnamci je, primjerice, upotrebljavaju za jušno jelo pho bo, a Tajlanđani za pad thai, jelo s ribljim umakom, jajetom i kikirikijem. Popularni su i kao prilog mnogim jelima iz woka s povrćem.
Stakleni rezanci
U suhom stanju ove se tanke niti lako lome. No kad se stave u vodu, brzo postaju meke i gotovo prozirne, odakle potječe i njihov naziv. Budući da se stakleni rezanci proizvode od škroba iz zlatnog graha i vode, okus im je vrlo neutralan. Stoga su savršeni za preuzimanje drugih aroma, primjerice u salati ili juhi. Ovi nježni rezanci pogodni su i kao nadjev za proljetne rolice i druga azijska punjena tijesta. Kad se isprže, mogu se upotrijebiti kao ukras na tanjuru.
Ramen
Ramen je poznat po svojoj intenzivno žutoj boji, duljini i blagoj uvijenosti, a posebno se često nudi u japanskim ramen barovima. Kuhari ga ondje svaki dan pripremaju od pšeničnog brašna, jaja, vode i soli. Potom se obično servira u juhi. U Hrvatskoj se ramen najčešće kupuje u sušenom obliku i u pravilu ne sadržava jaja. Kad se ne stavlja u juhu, prži se u tavi ili dodaje kao prilog mesu ili ribi. Kuhanje u vodi traje oko pet minuta.
Mie
Dugi mie kineska je vrsta tjestenine koja se najčešće može nabaviti kao instant-proizvod sušen u blokovima. Ta vrsta sadržava pšenično brašno, vodu, jaja i sol te izgledom podsjeća na špagete. Ukusna je u kokošjoj juhi ili s umakom u woku. Zbog grube površine mie vrlo dobro upija tekućinu.
Udon
Udon se može lako prepoznati po obliku: malo podsjeća na špagete, no mnogo je deblji (2 do 4 milimetra), svjetliji i elastičniji od svog talijanskog rođaka. Udon se proizvodi od pšeničnog brašna, soli i vode. Zahvaljujući svojoj čvrstoći može se jesti čist s jakim umakom od soja sosa, đumbira i sambal oeleka. No ukusan je i kad se isprži s povrćem, piletinom ili tofuom u woku. Udon najčešće stiže u trgovinu prethodno kuhan i vakumiran pa se stoga u pravilu kuha samo oko tri minute.
Soba
Ova smeđe-siva japanska tjestenina proizvodi se od heljde i vode te ima blago orašast okus. Što je veći udio heljde, to je okus intenzivniji. Ponekad se dodaju alge, koje sobi daju zelenkastu boju. Soba se poslužuje hladna s različitim umacima (od soja sosa ili ribljeg temeljca) ili vruća kao dodatak juhi.
Somen
Ova nježna vrsta tjestenine među najtanjima je u japanskoj kuhinji. Obično se proizvodi od heljdinog ili pšeničnog brašna i duguljasta je oblika. Somen je karakterističan po svojem blago slatkastom okusu, zbog čega se često upotrebljava u ljetnim salatama. Priprema je vrlo brza: kuha se samo oko dvije minute.
Što mogu pripremiti s azijskom tjesteninom?
Vrijeme kuhanja može se razlikovati ovisno o vrsti, a ovisi i o tome je li tjestenina prethodno kuhana ili sušena. Uvijek dobro proučite informacije na pakiranju. Postoje mnogi ukusni recepti s azijskom tjesteninom. Među našim receptima sigurno ćete pronaći nešto za sebe!