Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina – jednostavno objašnjenje raznovrsnih tjestenina

Pržena azijska tjestenina s povrćem i soja sosom, azijska juha s tjesteninom mie ili ramen – postoje mnogi recepti s azijskom tjesteninom. No u čemu je razlika između pojedinih vrsta tjestenine, koji sastojci dobro idu uz njih i kako se pripremaju? Imamo odgovore na ta pitanja i jedan prikladan recept.

Prikazana je pržena azijska tjestenina u bijelom dubokom tanjuru.
© topntp – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Soba, ramen, udon, mie: azijska kuhinja može se pohvaliti golemom raznovrsnošću tjestenina.
  • Okusi i teksture mogu biti vrlo različiti ovisno o vrsti.
  • Ovdje ćete saznati na što treba obratiti pozornost pri načinu kuhanja i koje su vrste prikladne za koja jela.
Definicija

Što je azijska tjestenina?

Tjestenina ima dugu tradiciju ne samo u Europi, nego i u azijskoj kuhinji. Ako ste već bili u Aziji, sigurno su vam poznate tradicionalne zalogajnice u kojima se hrana često priprema uz samu cestu te se intenzivan miris širi ulicom. Vrste i okusi raznovrsni su kao i u Europi, no azijska tjestenina razlikuje se od europske u pogledu pripreme i okusa. Tako se za razliku od europske azijska najčešće proizvodi od riže i škroba pa je stoga nešto ljepljivija i često ima snažniji vlastiti okus. 


Prednosti

Koje su posebnosti azijske tjestenine?

Jušno jelo s tjesteninom od riže posluženo je u zdjeli, a pored toga nalazi se soja sos
© WONG SZE FEI – stock.adobe.com Posebno ukusno u jušnim jelima: tjestenina od riže jedna je od mnogih azijskih vrsta tjestenine.

U usporedbi s europskom tjesteninom od tvrde pšenice azijska ima jednu ključnu prednost: iako se također suši radi konzerviranja, najčešće se kuha vrlo kratko – samo nekoliko minuta u vrućoj vodi ili juhi. Budući da osnovni sastojci različito upijaju umake i začine, važno je znati koji rezanci odgovaraju kojem jelu.


Vrste

Koje vrste azijske tjestenine postoje?

Vrste azijske tjestenine međusobno se razlikuju po izgledu, sastavu i teksturi. Donosimo vam pregled poznatih varijanti:

Tjestenina od riže

Tava s azijskom tjesteninom i male zdjele s različitim sastojcima
© gkrphoto – stock.adobe.com S azijskom tjesteninom i različitim vrstama povrća mogu se pripremiti mnoga ukusna i zdrava jela.

Oblikom podsjećaju na rezance, no mnogo su svjetliji zbog rižinog brašna od kojeg se proizvode. Ova tjestenina bez glutena može se pronaći u mnogim azijskim receptima: Vijetnamci je, primjerice, upotrebljavaju za jušno jelo pho bo, a Tajlanđani za pad thai, jelo s ribljim umakom, jajetom i kikirikijem. Popularni su i kao prilog mnogim jelima iz woka s povrćem.

Stakleni rezanci

U suhom stanju ove se tanke niti lako lome. No kad se stave u vodu, brzo postaju meke i gotovo prozirne, odakle potječe i njihov naziv. Budući da se stakleni rezanci proizvode od škroba iz zlatnog graha i vode, okus im je vrlo neutralan. Stoga su savršeni za preuzimanje drugih aroma, primjerice u salati ili juhi. Ovi nježni rezanci pogodni su i kao nadjev za proljetne rolice i druga azijska punjena tijesta. Kad se isprže, mogu se upotrijebiti kao ukras na tanjuru.

Ramen

Ramen je poznat po svojoj intenzivno žutoj boji, duljini i blagoj uvijenosti, a posebno se često nudi u japanskim ramen barovima. Kuhari ga ondje svaki dan pripremaju od pšeničnog brašna, jaja, vode i soli. Potom se obično servira u juhi. U Hrvatskoj se ramen najčešće kupuje u sušenom obliku i u pravilu ne sadržava jaja. Kad se ne stavlja u juhu, prži se u tavi ili dodaje kao prilog mesu ili ribi. Kuhanje u vodi traje oko pet minuta.

Mie

Dugi mie kineska je vrsta tjestenine koja se najčešće može nabaviti kao instant-proizvod sušen u blokovima. Ta vrsta sadržava pšenično brašno, vodu, jaja i sol te izgledom podsjeća na špagete. Ukusna je u kokošjoj juhi ili s umakom u woku. Zbog grube površine mie vrlo dobro upija tekućinu.

Udon

Udon se može lako prepoznati po obliku: malo podsjeća na špagete, no mnogo je deblji (2 do 4 milimetra), svjetliji i elastičniji od svog talijanskog rođaka. Udon se proizvodi od pšeničnog brašna, soli i vode. Zahvaljujući svojoj čvrstoći može se jesti čist s jakim umakom od soja sosa, đumbira i sambal oeleka. No ukusan je i kad se isprži s povrćem, piletinom ili tofuom u woku. Udon najčešće stiže u trgovinu prethodno kuhan i vakumiran pa se stoga u pravilu kuha samo oko tri minute.

Soba

Ova smeđe-siva japanska tjestenina proizvodi se od heljde i vode te ima blago orašast okus. Što je veći udio heljde, to je okus intenzivniji. Ponekad se dodaju alge, koje sobi daju zelenkastu boju. Soba se poslužuje hladna s različitim umacima (od soja sosa ili ribljeg temeljca) ili vruća kao dodatak juhi. 

Somen

Ova nježna vrsta tjestenine među najtanjima je u japanskoj kuhinji. Obično se proizvodi od heljdinog ili pšeničnog brašna i duguljasta je oblika. Somen je karakterističan po svojem blago slatkastom okusu, zbog čega se često upotrebljava u ljetnim salatama. Priprema je vrlo brza: kuha se samo oko dvije minute.


Priprema

Što mogu pripremiti s azijskom tjesteninom?

Vrijeme kuhanja može se razlikovati ovisno o vrsti, a ovisi i o tome je li tjestenina prethodno kuhana ili sušena. Uvijek dobro proučite informacije na pakiranju. Postoje mnogi ukusni recepti s azijskom tjesteninom. Među našim receptima sigurno ćete pronaći nešto za sebe!


Recepti

Azijski recepti za pripremu kod kuće