Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Izrada božićnih svijeća: jednostavno i kreativno

Svijeću možeš u tren oka napraviti kod kuće. U ovom članku pronaći ćeš vrlo jednostavne upute uz koje će i tvoja djeca moći izraditi božićnu svijeću. Prednost je i to što za ovu sjajnu ideju ne trebaš puno materijala.

Dvije ženske ruke s pomoću noža izrađuju svijeću od naranče. Lijevo pored toga na stolu nalaze se klinčići.
© agneskantaruk – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

 • U ovom članku saznat ćeš kako napraviti lijepu božićnu svijeću od naranče.
 • Osim toga ti dajemo korisne uradi sam savjete za dodatne mogućnosti izrade svijeća.
Prednosti

Zato je ova ideja savršena za cijelu obitelj

Ovdje ćeš saznati kako jednostavno izraditi kreativnu božićnu svijeću – i to od naranče! Ono što ovu ideju čini posebno sjajnom jest činjenica da nije samo održiva i individualna, nego ćeš istodobno dobiti i svijeću i svijećnjak. Osim toga, izradit ćeš mirisnu svijeću koja će dodatno poboljšati raspoloženje svih ukućana uoči Božića. Zahvaljujući sjajnoj narančastoj boji i lijepim ukrasima, ova je svijeća ujedno prilika za ručnu izradu ukrasa za Božić koji će tvoj dom učiniti još udobnijim.


Upute

Kako izraditi vlastitu božićnu svijeću

Dvije ženske ruke žličicom vade okrugli komad pulpe iz naranče fotografirane odozgo.
© agneskantaruk – stock.adobe.com Iz naranče možeš individualno oblikovati božićnu svijeću i za to ti ne treba dodatni vosak.

Za izradu ovih ukrasnih svijeća ne trebaju ti ni vosak ni drugi posebni materijali. Odmah pripremi popis za kupovinu jer sve što ti treba možeš kupiti pri sljedećem posjetu trgovini. Za izradu ti ne trebaju nikakve posebne vještine. Božićne svijeće možeš izraditi sam ili zajedno s djecom. Idemo!

 

Što ti treba:

 • naranče
 • cijeli klinčići
 • lučice
 • opcionalno za ukrašavanje: sušene kriške naranče, grančice jelke, cijeli orasi.

 

Postupak:

 1. Prije nego što počneš s izradom mirisne svijeće, moraš pronaći težište naranče. Postavi naranču na stol i provjeri u kojem je položaju najstabilnija. 
 2. Zatim iz ptičje perspektive odredi približnu sredinu naranče i tamo postavi lučicu. Upotrijebi lučicu kao šablonu i obrubi je flomasterom tako da dobiješ krug.
 3. Taj krug izreži skalpelom i zatim žlicom izvadi toliko pulpe da lučica savršeno sjedne u naranču.
 4. Sad slijedi najzabavniji dio: ukrašavanje. U naranču možeš umetnuti klinčiće te tako stvoriti različite uzorke, oblike i motive. 
 5. Uvijek po mogućnosti umeći klinčiće tako da su međusobno jednako udaljeni. Možeš upotrijebiti i flomaster te označiti uzorak koji ćeš oblikovati klinčićima. Pruge, srce ili nešto treće – pusti mašti na volju!

 

Svoju prirodnu mirisnu svijeću možeš staviti na tanjurić i ukrasiti grančicama jelke, sušenim kriškama naranče ili orasima. Možeš izraditi i više svijeća te ih rasporediti jedne pored drugih. Savjet: ako brzo trebaš nabaviti adventski vijenac ili tražiš manju alternativu koja ne zauzima puno mjesta na stolu, ovaj put možeš izraditi svoj adventski vijenac i od četiriju svijeća od naranče.


Savjeti

Još nekoliko savjeta: od voštanih ploča do svijeća u posudicama

Svijeće se, dakako, mogu napraviti na različite načine. Postoje još mnoge druge mogućnosti izrade i ukrašavanja tih lijepih izvora svjetlosti. Evo nekoliko savjeta za tvoj sljedeći projekt:

 • Ako želiš osobno ukrasiti svoju individualnu svijeću, postani stručnjak za izradu svijeća. S pomoću takozvanih voštanih ploča različitih boja i uzoraka možeš brzo i jednostavno smotati svijeću željene visine i debljine (nemoj zaboraviti na početku staviti fitilj). Hoćeš li svoju svijeću u boji dodatno ukrasiti ili ne ovisi o tvojem ukusu.
 • Iz voštanih ploča možeš izrezati i male simbole, oblike ili slova te ih zalijepiti na bijelu ili jednobojnu svijeću kako bi tvoja božićna svijeća poprimila jedinstven dizajn. Postoje i takozvane bojice za svijeće kojima možeš obojiti svoje svijeće.
 • Još je jedna mogućnost rastaliti voštane pločice i uliti ih u čašu. Ova kreativna uradi sam ideja za Božić omogućuje ti da upotrijebiš razne ukrasne elemente za božićni ugođaj. Postavi sušene kriške naranče ili zvjezdaste anise na rub čaše dok u nju ulijevaš rastaljeni vosak. Kad se vosak stvrdne, imat ćeš zgodnu božićnu svijeću za svoj dom ili kao poklon za najdraže.
 • Ako su ti svijeće u posudicama draže od klasičnih svijeća, nabavi lučice i staklenke te ih svečano ukrasi. Za to možeš upotrijebiti, primjerice, lijepe ostatke ukrasnih vrpca koje su prekratke za zamatanje poklona. Omotaj vrpcu duž vrata ili oko sredine staklenke i tako se na brz i jednostavan način pobrini za božićni ugođaj. Na vrpcu možeš zalijepiti i minijaturne kuglice za bor te ih ukrasiti grančicom imele ili malim češerima.