Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Sjemenke lubenice: da, možete ih jesti!

Kada jedete lubenicu, ne morate ispljunuti sve sitne sjemenke jer su sjemenke lubenice jestive. Ovdje možete saznati koje hranjive tvari sadržavaju i kako ih se može pripremiti.

Svijetlosiva pozadina, tamnosiva kuhinjska krpa i smeđa daska za rezanje. Na dasci leži cijela lubenica iz koje je izrezana kriška koja leži pored nje. Na dasci se nalazi i nekoliko manjih komada voća.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Koštice od lubenice sadržavaju vitamine B, minerale i vlakna.
  • Možete ih jesti sirove ili ih sami ispeći.
  • Ideju za recept koji daje puno energije možete pronaći na kraju članka.
Hranjive tvari

Jesu li sjemenke lubenice zdrave?

Baš kao i njezin srodnik krastavac, lubenica se sastoji od 90 posto vode. Svoj izvrstan okus duguje visokom sadržaju fruktoze. Ali što je sa sjemenkama ovog voća? Njih također možete jesti. Štoviše, one sadržavaju hranjive tvari poput raznih vitamina B, nezasićenih masnih kiselina, željeza, magnezija i kalcija. Djeluju li sjemenke lubenice kao lijek? Kao i sve vrste sjemenki, sjemenke lubenice bogate su vlaknima, pa njihova konzumacija može pozitivno utjecati na probavu. Možete skuhati i čaj od sjemenki lubenice. Dakle, možete jednostavno jesti sjemenke lubenice zajedno sa slatkom pulpom, ali u umjerenim količinama. Velika količina neprožvakanih sjemenki mogla bi nadražiti vaša crijeva. Stoga ih uvijek dobro prožvačite. Na taj način omogućujete svom tijelu da zaista apsorbira hranjive tvari. 


Primjena

Pečene ili kao posip: kako iskoristiti sjemenke lubenice?

Vjerojatno ste se na roštiljadama već susreli s lubenicom kao sastojkom u salatama ili ste isprobali lubenicu sa žara kao slatku alternativu ražnjićima od povrća i salati od tjestenine. Možda je već bila gost na vašem balkonu kao sastojak punča ili ste je punili votkom. S lubenicom možete ostvariti mnoge kulinarske ideje. Ovdje ćete pronaći nekoliko kreativnih prijedloga za recepte. Čak se i koštice lubenice mogu konzumirati: slično kao pistacije, kikiriki ili indijski oraščići, sjemenke lubenice u nekim se dijelovima svijeta nude pečene ili kuhane i posoljene. Dakle, sljedeći put kada budete radili recept s lubenicom, možete odvojiti i prepeći sjemenke. Žličicom izvadite sjemenke iz pulpe, isperite ih vodom i pecite u pećnici na 160 stupnjeva ili ih prepecite u tavi. Pečene sjemenke dobra su alternativa sjemenkama bundeve i drugim dodacima za salate, žitne pahuljice ili smoothieje, sa ili bez soli, ovisno o želji i namjeni. Pokušajte zamijeniti sjemenke suncokreta sjemenkama lubenice kada pečete kruh.


Recepti

Ukusni recepti s lubenicom


Grickalica bogata energijom

Slatka energetska bomba: kuglice od datulja sa sjemenkama lubenice

Za hranjivi međuobrok, sjemenke lubenice mogu se kombinirati s orašastim plodovima koji također daju zdrave masnoće. Ako ste na dijeti s niskim udjelom šećera, a želite isprobati slatki recept, odaberite slatke energetske kuglice s datuljama, jer datulje daju prirodnu slatkoću. Za to morate staviti sljedeće sastojke na popis za kupovinu: šaka nasjeckanih orašastih plodova kao što su orasi, bademi ili pistacije i šaka sjemenki (npr. sjemenke lubenice, indijski oraščići i pistacije). Dodajte 250 grama nasjeckanih datulja i jednu do dvije žlice kokosovog ulja ili veganskog maslaca. Zagrijte masnoću u tavi dok ne bude tekuća i pomiješajte je u posudi sa svim sastojcima. Rukama oblikujte male kuglice i grickalica bogata hranjivim tvarima je spremna. Ako vas zanima sadnja i uzgoj lubenice odnosno sadnja lubenice iz sjemena, raspitajte se gdje kupiti sjemenske lubenice. Na taj se način mogu uzgojiti različite sorte lubenice.