Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Prehrambena boja: šareni kuhinjski pomoćnik

Prehrambenom bojom ili bojilom može se nazvati svaki pigment ili svaka boja koja pićima ili namirnicama podaruje boju. Pri tome se razlikuje između prirodnih pigmenata i sintetičkih spojeva. 

Dobro je znati

Prehrambena boja ima ova posebna svojstva 

Prehrambena boja u detaljnom prikazu

Prehrambene boje dostupne su u različitim oblicima: kao tekućina, prah, gel ili pasta. Zbog svoje relativne sigurnosti i široke dostupnosti, prehrambene boje upotrebljavaju se kako u industrijskoj proizvodnji namirnica tako i u kuhinjama u kućanstvima. 

Prirodna ili umjetna prirodna boja?

Prirodna prehrambena boja sastoji se od pigmenata dobivenih iz prirodnih izvora, na primjer, povrća, voća, biljki, cvjetova ili začina. Primjeri za takve boje su anato (E160b) od sjemenki achiote; betain (E162) od repe, plava prehrambena boja od plavog graška te karamela (E150a-d) ili klorofilin (E140) od algi. Prirodni dodaci boja u pravilu su skuplji od sintetički proizvedenih te mogu podariti dodatne arome namirnicama.

Umjetne prehrambene boje sastoje se od spojeva koji se ne pojavljuju u prirodi te koji su sintetizirani iz različitih elemenata u tragovima. Ove boje posebno su omiljene u prehrambenoj industriji jer podaruju intenzivnu i ravnomjernu boju, ne dodaju neželjene mirise namirnicama, jeftinije su od prirodnih prehrambenih boja i olakšavaju proizvodnju željenih nijansi boja. Umjetne prehrambene boje mora certificirati cijeli niz nadzornih tijela diljem svijeta. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe prehrambena boja?

Već su drevni Egipćani znali kako bojiti namirnice. Tako su, na primjer, upotrebljavali vino za promjenu izgleda slatkiša. Grci i Rimljani upotrebljavali su, između ostalog, šafran, mrkve, murve, nar i repu kako bi namirnicama podarili živopisne boje. Čak su se koristili i određenim mineralnim tvarima i rudačama, kao što su srebro, zlato i bakar, kako bi postigli intenzivne nijanse boje ili prikrili pogreške nastale tijekom kuhanja.

U srednjovjekovnoj Europi pripremana su slasna jela za plemenitaše upotrebom sastojaka za bojenje namirnica, kao što su šafran, kurkuma, neven, peršin i špinat. Prehrambene boje upotrebljavale su se i u pretkolumbovskoj Americi. Azteci su svoju hranu bojili insektima, koji su poznati pod nazivom „košenil”, te paprikom, cezalpinijom i anatom, sastojcima koji su kasnije dovedeni i u Europu te mediteransku kuhinju učinili šarolikom. 


Sezona

Kada je sezona prehrambene boje?

Prehrambene boje proizvod su koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati prehrambena boja i kako se treba čuvati?

Prehrambena boja u detaljnom prikazu

Uobičajeno je da ljudi pojedine boje povezuju s određenim okusima. Boja namirnica može utjecati i na percepciju aroma u slatkišima. Na primjer, prehrambene boje dobre su za bojenje fondanta ili marcipana. I deserti i tijesta mogu se bez poteškoća bojiti. Prehrambene boje mogu se čuvati bez poteškoća i moraju se potrošiti u skladu s otisnutim rokom trajanja.Sastojci

Ovo se nalazi u prehrambenoj boji

Iako se prirodna bojila ne moraju certificirati, ona moraju biti dozvoljena za upotrebu u dotičnoj državi. Sigurnost prehrambenih boja ispituju nadzorna tijela. Većina država ima vlastita pravila i popise prehrambenih boja koje se smiju upotrebljavati u raznim namirnicama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 260 kcal

Ugljikohidrati: 62 g

Bjelančevine: 0,2 g

Masti: 0,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 50 mg