Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina od jaja: uz umake

Tjestenina od jaja proizvod je su koji se izvorno proizvodio od meke pšenice. Međutim, čista meka pšenica sadrži previše škroba i premalo adhezivnih tvari. Jaja pomažu pri povezivanju škroba. Tjestenina od jaja ima miris i okus po jajima. Za njihovu žutu boju zaslužan je žumanjak.

Dobro je znati

Tjestenina od jaja ima ova posebna svojstva 

Tjestenina od jaja u detaljnom prikazu

Tjestenina postoji u najrazličitijim oblicima i bojama. Ona se sastoji od tvrdog pšeničnog brašna, ulja, soli i jaja. Također, ona sadrži do 70 posto ugljikohidrata, koji su sadržani u škrobu. Tijekom kuhanja treba paziti na to da u loncu bude dovoljno vode. Ako se tjestenina kuha u premaloj količini vode, lijepit će se jer je u vodi sadržano previše škroba. Tjestenina od jaja ne bi se nakon kuhanja smjela polijevati hladnom vodom jer će umak bolje prianjati tijekom konzumacije zahvaljujući sloju škroba.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tjestenina od jaja?

Tjestenina od jaja omiljeno je jelo brojnih ljudi i dostupna tijekom cijele godine. Oni predstavljaju osnovnu namirnicu i ukusni su neovisno o sezoni i u svakom trenutku. Tjestenina se u talijanskim kuhinjama prvi put pojavljuje u 12. stoljeću, no tjestenina je poznata i otprije. Zbilja, postoje dokazi o tome da se tjestenina u davnini proizvodila i jela u Kini. Međutim, poznavali su je i drevni Grci. Stoga je teško reći tko je točno proizveo prvu tjesteninu.


Sezona

Kada je sezona tjestenine od jaja?

Tjestenina od jaja proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tjestenina od jaja i kako se treba čuvati?

Tjestenina od jaja u detaljnom prikazu

Tjestenina od jaja upotrebljava se na razne načine. Kreativnosti nisu postavljene nikakve granice. Tako se, na primjer, konzumira kao prilog u juhama, u nabujcima ili jednostavno kao prilog uz jela. Preporučuje se tjesteninu od jaja čuvati na tamnom mjestu.

Stakleni spremnici, koji su prozirni i nalaze se u kuhinji, izgledaju dekorativno, no pogrešno su mjesto za čuvanje tjestenine. Mjesto za čuvanje moralo bi biti hladno, suho i tamno. U tim se uvjetima tjestenina može čuvati čak do dvije godine. Za razliku od toga, kuhana tjestenina ne smije se čuvati dulje od tri ili četiri dana u hladnjaku. Kuhana tjestenina može se i zamrznuti, a u tomu se obliku može čuvati oko četiri mjeseca.Sastojci

Ovo se nalazi u tjestenini od jaja

Tjestenina od jaja pozitivno se odražava na razinu šećera u krvi. Taj se učinak dodatno pojačava kada se tjestenina kuha do razine „al dente”. Time se oslobađa manje škroba, što se pozitivno odražava na probavu. Također, sadržano je željezo.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 354 kcal

Ugljikohidrati: 69,9 g

Bjelančevine: 12,3 g

Masti: 2,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 60 µg

Vitamin B1: 0,17 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 23 mg

Željezo: 3 mg

Kalij: 219 mg

Magnezij: 42 mg

Natrij: 17 mg