Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina Penne: klasična talijanska tjestenina

Tjestenina Penne je, uz Rigatoni, s odmakom najpopularnija sorta tjestenine u obliku cijevi. Najveća razlika u usporedbi s tjesteninom Rigatoni: ona nije rezana ravno, već pod kutom. Svojim oblikom, šupljinom i rebrastom teksturom može dobro prihvatiti umak.

Dobro je znati

Tjestenina Penne ima ova posebna svojstva

Tjestenina Penne u detaljnom prikazu

Tjestenina Penne izvedena je u obliku cijevi, a njezini krajevi odrezani su pod kutom. Podrijetlo naziva za ovu posebnu vrstu tjestenine vjerojatno je talijanska riječ „Penna”, jednina riječi „Penne”. U prijevodu otprilike znači „pero (za pisanje)” ili „vrh pera”, koji su također odrezani ukoso.

Tjestenina Penne je, uz špagete, vjerojatno najpoznatija talijanska sorta tjestenine, koju iznimno vole i mala djeca jer ju je jednostavnije jesti od špageta. Postoje dvije vrste tjestenine Penne: „Penne lisce” s glatkom površinom „Penne rigate” s rebrastom površinom. Rjeđe se nudi veća varijanta „Pennoni”. Općenito se tjestenina Penne kuha dok ne bude „al dente”, odnosno tvrđa na zagriz. Tjestenina Penne ne predstavlja samo osnovu brojnih talijanskih jela, već i za klasičnu ljetnu salatu od tjestenine.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tjestenina Penne?

Naziv govori sve: tjestenina Penne talijansko je jelo. Međutim, nije poznato gdje je ova tjestenina prvi put proizvedena. 


Sezona

Kada je sezona tjestenine Penne?

Tjestenina Penne poglavito se može pronaći sušena i stoga je dostupna tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tjestenina Penne i kako se treba čuvati?

Tjestenina Penne u detaljnom prikazu

Tjestenine Penne zbilja je svestran, klasičan oblik tjestenine koji nipošto ne smije nedostajati ni u kojem kućanstvu. Započevši kod vatrene tjestenine „Penne Arrabiata” sve do jela iz pećnice prepečenih sirom kao što je „Penne al forno”, ova je vrsta tjestenine važan sastojak najrazličitijih jela.

Ovako će ti tjestenina Penne savršeno uspjeti

Kako bi se tjestenina Penne kuhala dok ne bude „al dente”, odnosno tvrđa na zagriz, kuhaj je u kipućoj vodi otprilike sedam ili devet minuta. Pri tome po osobi možeš računati s oko 100 grama tjestenine. Također, tjestenina Penne se po završetku kuhanja ne bi smjela polijevati hladnom vodom. Sloj škroba na površini tjestenine time se ispire, čime se onemogućava optimalno prianjanje umaka na tjestenini. Jedina iznimka: ako je tjestenina Penne predviđena za salatu od tjestenine, polijevanjem hladnom vodom spriječit ćeš raskuhavanje i omekšavanje tjestenine.

Ovako treba čuvati tjesteninu Penne

Kao i većina sušene tjestenine, i tjestenina Penne ima gotovo neograničen rok trajanja. Ako je zapakirana u foliju, može se bez tegoba čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Tjestenina Penne koja se prodaje u kartonskim kutijama ili već otvorena pakiranja morala bi se premjestiti u spremnike koji ne propuštaju zrak ni vlagu kako bi se njihov rok trajanja znatno produljio i kako bi se time spriječilo širenje plijesni na tjestenini.Sastojci

Ovo se nalazi u tjestenini Penne

Kao i većina sorti tjestenine, i tjestenina Penne sadrži brojne ugljikohidrate te malo biljnih bjelančevina i masti. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 350 kcal

Ugljikohidrati: 73 g

Bjelančevine: 12 g

Masti: 2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg