Američki hot dog: original i varijante
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Otkrivamo otkuda potječe neobičan naziv ovog jela koji u prijevodu znači „vrući pas”.
- Postoje dvije varijante, ovisno o tome kako se kobasica priprema. Ovdje možeš saznati u čemu se razlikuju.
- Mnoštvo ideja za dodatke, alternative za kobasicu i varijante peciva!
- Voliš obilna jela? Postoje mnogi prikladni prilozi za hot dog koji će te zasigurno zasititi.
Hot dog: otkuda potječe naziv ovog jela?
Popularni hot dog nekako više ne zvuči tako ukusno kada se naziv ovog jela prevede. „Vrući pas” zaista je pomalo čudan naziv za vruću kobasicu u pecivu. O podrijetlu imena postoji gotovo onoliko teorija koliko i dodataka za hot dog.
Jedna od teorija glasi da je ime nastalo kada je karikaturist po imenu Thomas „Tad” Aloysius Dorgan tijekom polo utakmice promatrao kako vlasnici pasa kupuju kobasice za svoje jazavčare. Budući da je poznato da jazavčari sami po sebi izgledaju kao kobasice (a ovu pasminu kolokvijalno zovu i „sausage dog”, tj. „pas kobasica”), Dorgan je nacrtao jazavčare umjesto hrenovki u pecivu i nazvao ih „hot dogs”.
Svakako nam se više sviđa šarmantni mit nego vjerojatna istina: smatra se da se oko 1900. godine, kada je hot dog nastao na Coney Islandu blizu New Yorka, pseće meso često upotrebljavalo za izradu kobasica. Srećom, ovaj je sastojak sada stvar prošlosti.
Zanimljivo je da se smatra da su hot dog izmislili jedan odnosno dvojica Nijemca. Godine 1847. u Frankfurtu na Majni Johann Georg Hehner, mesar iz Coburga, napravio je prototip poznate hrenovke (ili bečke kobasice), koja je u kuhanoj varijanti itekako popularna u hot dogu. U New Yorku je Charles Feltman iz Hannovera 20 godina kasnije stavljao pečene kobasice u žemlje i pribavio prijenosnu grijaću ploču da bi ih mogao prodavati po komadu. Tako je nastala ideja o hot dogu kao brzoj hrani za široke mase.
Sve se svodi na kobasicu: koje vrste hot doga postoje?
Kod hot doga se sve svodi na kobasicu. U osnovi postoje dva načina pripreme. Ovdje možeš saznati koji su to i kako mogu odrediti okus pojedinih vrsta hot doga.
Dirty Water Dog
U New Yorku uz „pravi” hot dog postoji i tako zvani „dirty water dog”. „Prljava voda” u nazivu ove varijante referenca je na vodu koja se upotrebljava za pirjanje (ne kuhanje!) hrenovki. To se obično radi u velikim metalnim spremnicima na pokretnim štandovima za hot dog. Ovdje kobasice plivaju u mješavini vode, octa, češnjaka, šećera i začina, što im daje slatko-slanu aromu. Ova vruća kupka održava kuhane kobasice toplima, ali tijekom dana može promijeniti boju zbog brojnih sastojaka. Dakle, dirty water dogs nisu „prljavi”. Ljubitelji ove vrste hot doga oduševljeni su sočnom konzistencijom jer kobasice iz vode omekšavaju pecivo i daju dodatnu mekoću ovom jelu.
Njujorški hot dog
Da bi se hot dog mogao smatrati pravim njujorškim hot dogom, hrenovke se moraju ispeći na roštilju. Frankfurtska ili bečka kobasica ili hrenovka kakvu mi poznajemo ovdje ne postoji, kao ni američke kuhane hrenovke iz „prljave vode”. Mnogi pokretni štandovi i kamioni s hranom danas imaju rešetke za prženje kobasica, ali restorani i zalogajnice i dalje su glavna mjesta na kojima se jede originalni njujorški hot dog. Ovaj se hot dog smatra „originalnim” jer je već njemački pionir hot doga Charles Feltman svoje kobasice navodno pripremao na roštilju. Zašto su pečene kobasice bolje od kuhanih? Pobornici ove vrste kobasice više vole jaču aromu koja se dobije pečenjem na roštilju, kao i hrskavu kožicu koja se nikada ne bi mogla dobiti kuhanjem.
Savjet za sljedeći posjet New Yorku: navrati do lokala Katz's Delicatessen (trgovina delikatesama) na Lower East Sideu. Tamo se navodno prodaje najbolji originalni hot dog u gradu sa super hrskavim pečenim kobasicama.
Koje sastojke za hot-dog možeš upotrijebiti
Teoretski je vruća kobasica u pecivu dovoljna da se jelo kvalificira kao hot dog. Da ono ne bi bilo predosadno, dodaju se razni dodaci poput senfa i ostalih umaka, luka ili kiselog kupusa. Donosimo pregled najpopularnijih sastojaka za hot dog i pritom ne uzimamo u obzir samo američku tradiciju.
Kobasica
U američkom hot dogu kobasica se tradicionalno priprema od čiste govedine, bilo kuhane ili pečene na žaru. Inače, u pecivu se često poslužuju i pečene hrenovke od svinjskog mesa, bečke kobasice od svinjskog i goveđeg mesa ili kobasice od svinjskog mesa i slanine. Danci i Šveđani posebno vole „røde pølser”, crvene svinjske kobasice koje se mogu kuhati ili peći na žaru.
Savjet: slobodno isprobaj i druge vrste mesa i kušaj pileće hrenovke, međunarodne kobasice kao što su španjolski chorizo, arapski merguez ili bavarske bijele kobasice. Vrijedi probati i hot dog s klasičnom pečenom kobasicom! Vegetarijanci i vegani mogu posegnuti za tofu kobasicama ili mariniranom mrkvom.
Pecivo
Kao i kod hamburgera, pecivo u koje se stavljaju kobasice, odnosno „bun”, izrađeno je od laganog tijesta s kvascem slatkastog okusa. Osim klasičnih mekanih peciva, u New Yorku su popularni i brioši koji sadržavaju više maslaca i čije se prerezane površine tostiraju. Ako voliš da peciva za hot dog budu posebno mekana, možeš ih kratko popariti u tavi na pari prije nego što ih nadjeneš. Pazi da pecivo zarežeš uzdužno, ali ne do kraja, kako dodaci ne bi ispali pri jelu.
Savjet: čak su i taco školjke, baguette, ciabatta i druge vrste peciva poput peciva od integralnog brašna ili kifle prikladne kao varijanta za hot dog. S bijelom kobasicom za burgere također se može pripremiti hot dog s daškom bavarske tradicije. Kobasice se mogu peći izravno u svježem tijestu za pecivo, lisnatom tijestu ili tijestu za pizzu – slično kao za corn dog koji se u Americi peče u kukuruznom tijestu. Zatim se odabiru umaci i dodaci po želji kao kod naših curry rolica.
Dodatak
Dodaci su ono što hot dog čini posebnim. Klasični new york hot dog poslužuje se samo sa senfom i salatom cole slaw (varijanta salate od kupusa). Ako u Americi zatražiš kečap uz hot dog, pripremi se za prijekorne poglede, jer tamo ovaj umak od rajčice obično naručuju djeca. Amerikanci uz hot dog jedu samo luk, obično u obliku karameliziranog umaka, kao i umak od sjeckanih kiselih krastavaca. Riječ je o ljuto-slatkim ukiseljenim krastavcima koji, kao i luk, imaju konzistenciju umaka i čine hot dog sočnijim.
Savjet: klasični danski hot dog koji poznajemo i volimo i u našoj zemlji, tradicionalno se nadjeva ploškama kiselih krastavaca, kečapom, senfom i remuladom. Luk narezan na kockice obavezan je – ili sirov za dodatnu pikantnost ili pržen za veću hrskavost.
Još ideja za slasne dodatke za hot dog:
- Majoneza
- Sriracha ili slatko-ljuti umak
- Jalapeños ili peperoni
- Sir cheddar
- Umak od rajčice
- Guacamole
- Slanina
- Mljeveno meso
- Tortilla čips
- Grah ili zapečeni grah
- Jaje na oko
- Rotkvica
- Listovi zelene salate
- Crveni kupus
- Salata od kupusa
- Mladi luk ili poriluk
- Štapići mozzarelle
- Ananas ili mango
- Bosiljak, korijandar ili peršin!
Što možeš jesti uz hot dog?
Da bi se zasitio, moraš pojesti dva ili tri hot doga, ovisno o tome koliko dodataka ima. U New Yorku se hot dog smatra brzim zalogajem između obroka i ponekad se jede kao predjelo. Uz priloge, hot dog se može smatrati i kompletnim obrokom. Uz njega savršeno pašu pečeni kukuruz, pečeni krumpirići, pekarski krumpir, nadjeveni krumpir, čips od krumpira ili krumpirići s čilijem i krumpirom. Ako želite, uz hot dog možeš naručiti i druge američke zalogajčiće kao što su chicken nuggets ili pileća krilca. Kao zdrava osnova može poslužiti zelena salata sa svježim povrćem ili dodatna porcija salate cole slaw ili salate od kupusa.