Što je to dutch oven? Sve o nizozemskoj pećnici
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Nizozemska pećnica lonac je od lijevanog željeza s poklopcem. Može se zagrijavati u pećnici, na vatri ili izravnim kontaktom s ugljenom ili briketima za roštilj.
- Prije prve upotrebe, lijevano željezo mora dobiti patinu: čišćenje i održavanje posuđa od lijevanog željeza vrlo je jednostavno ako slijediš nekoliko pravila.
- Želiš kuhati u nizozemskoj pećnici? Ovdje ćeš dobiti brz, jednostavan i vrlo ukusan recept za izdašan gulaš.
Što je to dutch oven?
Nizozemska pećnica lonac je od lijevanog željeza s poklopcem za lonac i nožicama koji odlikuje duga tradicija: povjesničari pretpostavljaju da datira s početka 18. stoljeća. Međunarodni naziv „Dutch Oven” sastavljen je od riječi „Dutch” (nizozemski) i „Oven” (pećnica). Ovaj lonac od lijevanog željeza tako se zove jer je izvorno izrađivan nizozemskim proizvodnim metodama, a preko doseljenika i kolonista dospio je i do Sjedinjenih Država. Danas je priprema hrane u nizozemskoj pećnici svjetski trend.
Prije kuhanja treba zapeći lonac!
Za pripremu ukusnih recepata u loncu od lijevanog željeza, lonac prethodno treba „zapeći”. To je jedini način da se stvori vrlo učinkovit zaštitni sloj, nazvan patina, koji štiti od zagorenih ostataka hrane. Dobivanje patine u nizozemskoj pećnici u osnovi je vrlo jednostavno. Za to je najbolje izaći van jer može nastati puno dima. Savršeno je pomagalo za ovaj postupak kotlić za roštilj u koji se stavi lonac. Evo najvažnijih koraka:
- Lijevano željezo temeljito istrljaj iznutra i izvana suncokretovim ili repičinim uljem.
- Stavi otvorenu nizozemsku pećnicu na žičanu rešetku.
- Ostavi je jedan do dva sata na najmanje 200 stupnjeva Celzija.
- Pažljivo makni nizozemsku pećnicu s izvora topline čim se razvije crna patina.
- Ostavi je da se dobro ohladi kako ne bi došlo do ozljeda.
- Po potrebi nanesi drugi brtveni sloj ulja.
- Ukloni sve ostatke ulja koji su se možda stvorili na površini.
Oprez: maslinovo ulje nije prikladno za stvaranje patine jer ne može izdržati visoke temperature tijekom tako dugog vremenskog razdoblja. Ulje će zagorjeti, nataložiti se na loncu i možda ostaviti užegao ili gorak okus. Povremeno treba ponoviti postupak da bi se ponovno stvorio zaštitni sloj. Nakon nepravilnog čišćenja lonca, na primjer sredstvom za pranje posuđa, možda će ga također trebati ponovno zapeći.
Kako pravilno očistiti nizozemsku pećnicu?
Čišćenje lijevanog željeza vrlo je jednostavno ako obratiš pozornost na nekoliko detalja. Lonac od lijevanog željeza zajedno s poklopcem peri ručno i bez jakih sredstava za čišćenje poput sredstva za pranje posuđa ili metalnih spužvi. Time nećeš oštetiti patinu. Nizozemska pećnica najlakše se čisti kada je još uvijek topla. Ostatke hrane obično bez problema možeš ukloniti vrućom vodom i mekom spužvom koja ne grebe. Za tvrdokorne ostatke možeš upotrijebiti i plastični strugač ili prstenastu spužvicu. Posuđe od lijevanog željeza nakon čišćenja odmah pažljivo osuši, inače može nastati hrđa koju baš i nije lako skinuti. Za sušenje je prikladan papirnati ubrus ili kuhinjski ručnik natopljen s malo suncokretovog ili repičinog ulja.
Koja je nizozemska pećnica prava za mene?
Kada je riječ o nizozemskoj pećnici, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko osnovnih pravila: Stijenke lonca moraju biti jednake debljine. Poklopac mora savršeno nalijegati na posudu i čvrsto je zatvarati, jer se u posudi od lijevanog željeza stvaraju vruće pare. Postoje podizači poklopaca posebno dizajnirani za nizozemsku pećnicu. Njima možeš sigurno podignuti ili ukloniti poklopac bez straha od opeklina. Najbolje veličine nizozemskih pećnica za početnike one su s promjerom baze od oko 25 centimetara i zapreminom od 5,5 litara ili 7,5 litara. Na ovaj način u nizozemskoj pećnici imaš dovoljno prostora za pripremu ukusnih recepata za cijelu obitelj. Postoje i veći modeli zapremine 10 litara za kuhanje ukusnih jela s roštilja za čak 20 osoba. Još jedan važan kriterij prilikom odabira mogu biti ideje za recepte koje imaš na umu. Ako voliš pripremati jela na vrlo visokim temperaturama, idealni su plitki lonci. Na taj se način temperatura bolje raspoređuje. Duboki su lonci s druge strane prikladni za jela koja se kuhaju na nižim temperaturama ili za koja grijanje odozgo mora biti ograničeno.
Na što treba paziti prilikom skladištenja i održavanja?
Poklopac za lonac od lijevanog željeza trebao bi biti djelomično otvoren tijekom skladištenja da bi se osigurala stalna cirkulacija zraka. Jednostavno stavi komad presavijenog kuhinjskog papira između posude i poklopca. Ako to ne učiniš, tanak sloj ulja u loncu koji je inače potreban može užegnuti, što će uništiti okus jelima. Nakon što ulje užegne, lonac se ponovno mora zapeći. Stoga je još važnije ispravno održavati lonac od lijevanog željeza. Evo nekoliko dodatnih važnih savjeta za rukovanje nizozemskom pećnicom:
- Lonac od lijevanog željeza nikada ne stavljaj u vodu jer će brzo zahrđati.
- Nikada ne upotrebljavaj sredstvo za pranje posuđa jer će to uništiti patinu i morat ćeš ponovno zapeći lonac.
- Nikada ne ostavljaj praznu nizozemsku pećnicu na vatri dulje vrijeme, jer to može oštetiti materijal.
- Nikada ne ulijevaj hladnu tekućinu u vrući lonac od lijevanog željeza jer zbog pada temperature lijevano željezo može napuknuti.
Svestranost nizozemske pećnice
U ovom tradicionalnom loncu može se pripremiti širok izbor jela. Ako voliš kuhati na posebno jednostavan i prirodan način, lonac za kuhanje na vatri prava je stvar za tebe. Posebna varijanta kuhanja: toplina od ugljena ili briketa odozdo i odozgo: neki profesionalci za pripremu određenih jela ne upotrebljavaju drveni ugljen ili brikete samo za običnu vatru, već ih i vade s vatre i stavljaju na poklopac lonca. Na taj se način toplina stvara i s donje i s gornje strane. Lonac od lijevanog željeza nije prikladan samo za otvorenu vatru, već se zahvaljujući nožicama može staviti i u pećnicu.
Uzmi u obzir da imaš značajno manju kontrolu nad postupkom kuhanja kada hranu pripremaš na otvorenoj vatri nego kada je pripremaš u tavi na štednjaku ili u pekaču u pećnici. Da bi se lakše kontrolirala temperatura, lonac se pričvrsti na okretni stalak za roštilj i objesi na lanac. Ako lonac visi jako blizu vatre, kuhaš na izrazito visokoj temperaturi, ako povučeš lanac prema gore, temperatura će se smanjiti. Za ovo je potreban osjećaj, ali i volja da se isproba nešto novo. Variva s mesom posebno su popularna među početnicima jer ovdje nije važna točna temperatura ili vrijeme kuhanja. Među najbolje recepte za prvu upotrebu nizozemske pećnice spadaju jela poput gulaša, mesnih variva ili chilli con carne. Pritom para osigurava da se brzo postigne točka kuhanja i da hrana ostane sočna, baš kao i kod ekspres lonca.
Ovako se priprema gulaš u nizozemskoj pećnici na otvorenoj vatri
Izdašan recept za gulaš savršena je prilika za isprobavanje nizozemske pećnice na otvorenoj vatri. Za ovo ukusno jelo upotrebljavaju se klasični sastojci za gulaš: osim junetine, luka i paprike, u lonac se stavlja i ukusno povrće poput celera i mrkve. Za bolji okus dodaju se režnjevi češnjaka, goveđi temeljac i pasta od rajčice. Uz to ne smiju nedostajati ni tipični začini poput paprike u prahu i lovora te dosta papra i soli. Savjet: ako voliš posebno rustikalan okus, možeš dodati i prstohvat mažurana i mljevenog kima. Dobra je stvar kod gulaša što ne postoji točno vrijeme kuhanja, a ni temperatura koje se treba pridržavati. Možeš započeti čim nizozemsku pećnicu pričvrstiš na lanac i zapališ vatru. U ovom receptu saznat ćeš kako postići ukusan rezultat. Uživaj u jelu!