Pravilno odmrzavanje mesa: na što treba pripaziti
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Na ovoj stranici saznat ćete kako što nježnije odmrznuti meso.
- Pokazat ćemo vam različite postupke koje možete primijeniti i ako ste u žurbi.
- Osim toga, objasnit ćemo vam zašto je toliko važno biti oprezan prilikom odmrzavanja mesa.
Ovako treba odmrzavati meso
Meso je vrlo osjetljiva namirnica koju načelno treba polako odmrzavati. Naime, prilikom odmrzavanja iz mesa izlaze sokovi u kojima se mogu brzo razmnožiti bakterije. Kako biste to spriječili i kako bi meso ostalo ukusno, ono ne bi smjelo dugo stajati u toj tekućini. Govedinu, svinjetinu, janjetinu i perad najbolje je izvaditi iz zamrzivača večer prije i odstraniti pakiranje. Nakon toga položite meso na podlogu s rupama, na primjer na rešetku, i postavite tu podlogu na duboki tanjur ili zdjelu. Na taj način meso neće ležati u odmrznutoj tekućini. Osim toga je važno pokriti meso i staviti ga u hladnjak. Tako neće preuzeti druge mirise.
Zašto je nježno odmrzavanje važno
Što se meso sporije odmrzava, to će manje tekućine izaći iz njega. Tako će ostati sočno, meko i aromatično. Osim toga se polaganim odmrzavanjem sprečava stvaranje bakterija. Na taj način meso ostaje svježe ako se odmah obradi. Ne preporučuje se ponovno zamrznuti odmrznuto meso. Time se kvaliteta, okus i rok trajanja mogu narušiti i povećava se opasnost od nastanka salmonele.
Odmrzavanje mesa: postoje sljedeće metode
Prebrzo odmrzavanje može naštetiti kvaliteti. No ako ipak trebate brzo odmrznuti meso jer ste, primjerice, otkrili sjajan recept za mljeveno meso i želite ga odmah iskoristiti, učinite to na jedan od sljedećih načina:
Odmrzavanje u vodi
Stavite meso u vrećicu za zamrzavanje i zatvorite je tako da u nju ne može ući voda. U loncu zagrijte vodu na maksimalno 60 °C. Kad voda dosegne tu temperaturu, položite vrećicu s mesom u lonac. Pričekajte 10 do 12 minuta. Ako je meso još uvijek smrznuto, ponovite postupak. Pritom je važna temperatura. Čak i ako ste nestrpljivi, ne prelijevajte meso kipućom vodom. Ako to učinite, meso će se smekšati izvana, no iznutra će ostati smrznuto. To može negativno utjecati na kvalitetu mesa: ono će se isušiti i u najgorem slučaju više neće biti ukusno.
Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici
Mikrovalne pećnice u pravilu imaju funkciju odmrzavanja. Odaberite tu funkciju, stavite meso na prikladnom tanjuru u mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte ga šest do osam minuta. I to je to. Ako želite odmrznuti veliku količinu mesa, možda ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta dok ne postignete željeni učinak. Pritom svaki put izlijte vodu. Nipošto nemojte postaviti mikrovalnu pećnicu na preveliku snagu. U tom će se slučaju meso izvana termički obraditi, a iznutra će ostati smrznuto. Dovoljno je 180 do maksimalno 240 vata. Ipak morate biti malo strpljivi čak i kad želite brzo odmrznuti meso.
Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi metodom sendviča
Odresci i slični komadi mesa mogu se brzo odmrznuti tako da se stave na lonac okrenut naglavce i da se zatim na njih stavi drugi lonac napunjen mlakom vodom. Ta metoda funkcionira na način da odrezak koji se nalazi između dvaju dna lonaca predaje hladnoću metalu i vodi u gornjem loncu. Tako ćete komade mesa debele jedan centimetar za samo pet minuta pripremiti za roštilj ili tavu i više ništa neće stajati na putu spontanom roštiljanju ili nedjeljnom ručku s prijateljima. Za tu metodu najbolje je staviti meso u vrećicu za zamrzavanje i hermetički je zatvoriti.
Je li nepravilno odmrznuto meso nezdravo?
Ne budete li odmrzavali meso na jedan od navedenih načina, postoji opasnost od trovanja hranom. Ako meso, primjerice, predugo leži u odmrznutoj vodi, brzo se mogu razviti bakterije. Posebno treba biti oprezan s peradi i svinjetinom. Mogućnost razvoja salmonele za vrijeme odmrzavanja relativno je visoka u tim vrstama mesa. Odlučite li da uopće nećete odmrzavati meso, nego ga izravno baciti u tavu, također ćete se razočarati rezultatom. Meso će u tom slučaju često izvana pregorjeti, a iznutra ostati sirovo. Piletina i svinjetina nisu prikladne za konzumaciju ako se termički ne obrade.