Pad thai: klasična ulična hrana iz Tajlanda
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Pad thai znači „prženo jelo s Tajlanda” i sastoji se od prženih ravnih rižinih rezanaca s tofuom, škampima i jajima.
- Ovo je nacionalno jelo Tajlanda još od Drugog svjetskog rata. Ovdje možeš pročitati kako je zaslužio svoj status.
- Originalni recept ima istovremeno slatkast, kiselkast, gorak i slan okus. Saznaj koji su sve sastojci potrebni za pad thai.
- Pad Thai može se modificirati na mnogo načina. Što kažeš na piletinu umjesto škampa?
- Osim toga, ovdje možeš saznati što je sve potrebno za veganski recept za pad thai.
Što je pad thai?
Tajland, a posebno njegov glavni grad Bangkok, među najvažnijim su sjedištima ulične hrane na svijetu. Najpoznatije je jelo „pad thai”, što bi u slobodnom prijevodu značilo „prženo jelo s Tajlanda”. U njemu se prže rižini rezanci zajedno s kraljevskim kozicama, tofuom i jajetom. Uz to se dodaje ljuto-slatki umak od palminog šećera, riblji umak i pasta od tamarinda. Potonja se dobiva od mahuna stabla tamarinda i popularna je u tajlandskoj, indijskoj, afričkoj i karipskoj kuhinji zbog svoje kiselkaste arome.
Bogatstvo okusa je riječ koja savršeno opisuje tajlandsku hranu: kod nje se sve svodi na harmoniju različitih okusa. Slatko, kiselo, gorko i slano: sve komponente treba istovremeno okusiti. To vrijedi i za pad thai. Iako se ovo brzo jelo iz tave može pripremiti u samo 30 minuta, odlikuje ga prava raznolikost okusa. Ovdje ćeš pronaći upute za originalni recept za pad thai kao i za ukusne varijante vegetarijanskih ili veganskih recepata za pad thai!
Odakle potječe pad thai?
Pad thai ili phat thai više je od klasika ulične hrane: smatra se nacionalnim jelom Tajlanda, ali tek od Drugog svjetskog rata. Tadašnji premijer Plaek Phibunsongkhram (skraćeno Phibun) tražio je način da smanji potrošnju riže u zemlji, prvenstveno zato da bi se riža mogla izvoziti po skupim cijenama.
Prženi pšenični rezanci koje su donijeli kineski imigranti nisu dolazili u obzir kao novi glavni izvor hrane jer je Phibun kao dio svoje kampanje nacionalizacije želio da Tajland postane neovisan o Kini. Okrenuo se rižinim rezancima koji su se mogli jeftino izraditi od slomljenih zrna riže. Tako je „pad thai”, čiji je recept već bio poznat, ubrzo postao novo nacionalno jelo. Riječ „thai” u naslovu recepta trebala je zbližiti Tajlanđane i ojačati ih kao kulturnu zajednicu u odnosu na druge države i europske kolonije.
Konzumacija ovog jela u to je vrijeme bio patriotski čin. S obzirom da i danas pržene ravne rižine rezance povezujemo s Tajlandom, Phibunov plan na neki je način i uspio. Ono što danas nedostaje je nacionalistička konotacija prošlih vremena. Sada uglavnom turisti naručuju pad thai kada su na odmoru. Osim toga, tajlandsko nacionalno jelo odavno se nudi u cijelom svijetu – vrlo demokratski u najrazličitijim varijantama.
Savjet: u Bangkoku se pad thai nudi na bezbrojnim štandovima s hranom na ulicama i tržnicama. Kaže se da je najbolji pad thai u gradu na tržnici Nang Loeng, najstarijoj tržnici hrane u Tajlandu. Ovdje ulični kuhari pripremaju ovu poznatu uličnu hranu za manje od pet minuta!
Originalni recept za pad thai
Prvi korak: prvo se osušeni ravni rižini rezanci stave u zdjelu tople vode prema uputama na pakiranju. Čim postanu meki i savitljivi, možeš ih ocijediti u cjedilu i ostaviti sa strane za daljnju obradu.
Drugi korak: dok se rezanci namaču, možeš pripremiti ostale sastojke. Gotove škampe operi i osuši, tofu nareži na kockice, a ukiseljene rotkvice na sitne komadiće. Klice mungo graha operi i ocijedi u cjedilu. Mladi luk operi u hladnoj vodi, osuši i nasjeckaj na komade veličine od 2 do 3 cm. Limetu operi u vrućoj vodi, osuši i nareži na četvrtine. Prženi kikiriki zdrobi u mužaru.
Treći korak: pomiješaj pastu od tamarinda, sirovi šećer od trske i riblji umak u zdjeli i začini umak za pad thai po vlastitom ukusu.
Četvrti korak: zagrij neutralno biljno ulje, poput suncokretovog, u tavi ili woku. Zapeci škampe s obje strane, ali ne prži ih do kraja. Zatim ih izvadi iz tave i drži na toplom.
Peti korak: tofu poprži u tavi. Dodaj prethodno skuhane rižine rezance i umak za pad thai i dobro promiješaj. Možeš dodati sušene škampe, rotkvicu i kikiriki. Za svaku porciju razbij po jedno jaje u tavu i dobro pomiješaj s ostalim sastojcima. Na kraju dodaj pržene škampe, mladi luk i svježe klice mungo graha. Sve zajedno zavrti u posudi.
Šesti korak: gotovi pad thai stavi na tanjure i posluži s kriškama limete.
Savjet: za gušću konzistenciju poput umaka carbonara, jaje prethodno umuti u zdjeli pa ga dodaj u tavu. Posuda i ostali sastojci trebaju se već malo ohladiti kako se jaje ne bi skuhalo nego ostalo kremasto i sočno.
Ukusne varijante pad thaija
Iz originalnog recepta za pad thai iz Bangkoka razvile su se mnoge ukusne varijante. Želimo ti predstaviti naš omiljeni recept sa sambal oelekom, ljutom pastom od čilija umjesto ribljeg umaka:
Pad thai s mesom
Ne voliš plodove mora, ali ipak želiš isprobati ovo jelo? Škampe u originalnom receptu za pad thai jednostavno zamijeni piletinom ili govedinom koju treba narezati na tanke trakice i zapeći u tavi. Meso nije jedan od uobičajenih sastojaka u Tajlandu, ali se svakako nudi kao varijanta u tajlandskim restoranima. Naravno, po želji možeš uz škampe dodati i meso.
Veganski recept za pad thai
Za vegetarijanski pad thai ili čak veganski pad thai potrebno je izbaciti neke izvorne sastojke. Pržene i sušene škampe ili meso lako možeš zamijeniti s više tofua. Umjesto ribljeg umak možeš upotrijebiti svijetli sojin umak i tako začiniti pad thai na veganski način. Ako ipak želiš notu ribe, izmrvi nekoliko listova norija i umiješaj ih u rezance. Jaje se također izostavlja iz veganskog pad thaija. Malo umaka od kikirikija učinit će ovo jelo kremastim.