Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Originalni recept za palačinke

Omiljeno jelo svih generacija: tople, mirisne, božanstveno slatke palačinke. Palačinke su zasigurno jedna od najpopularnijih slastica iz Francuske. Možeš ih jesti rukama ili kao fini desert u restoranu. Ukusne su s cimetom i šećerom, marmeladom, sladoledom ili, u malo bogatijoj varijanti, s umakom suzette. Ovdje možeš pročitati odakle potječu francuske palačinke, koji su sastojci potrebni za tijesto i kako ih jednostavno pripremiti kod kuće.

Dvije preklopljene tanke palačinke narezane na četvrtine poslužene na tanjuru s umakom, ukuhanim šljivama, matičnjakom i listićima badema.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • U ovom ćeš članku saznati odakle točno potječu francuske palačinke i kako najbolje pripremiti originalni recept za francuske palačinke.  
  • Zašto tijesto za palačinke mora odstajati i kada je pravo vrijeme da okreneš palačinke? Odgovore možeš pronaći u nastavku. 
  • Osim klasičnih načina pripreme, npr. s umakom suzette, donosimo i druge ukusne recepte.  
Definicija

Što su francuske palačinke?

Hrpa tankih palačinki s koricom limuna složenih na tanjuru.
© Kaufland Vrlo jednostavne slatke palačinke: ako ih poslužiš na klasičan način s cimetom i šećerom, ne možeš pogriješiti.

Francuske su palačinke delikatna verzija običnih palačinki. Za njih vrijedi pravilo: što tanje, to bolje. Francuske palačinke pripremaju se od tijesta koje je kao i ono za obične palačinke uglavnom slatko, premazuju se marmeladom ili drugim namazom i jedu preklopljene. Popularni namazi uključuju umak od jabuka, kremu od lješnjaka ili drugih orašastih plodova ili jednostavno posip od cimeta i šećera. Također se često namaču u alkoholu i zatim flambiraju. Postoje i slane verzije sa šunkom i sirom, dimljenim lososom ili svježim sirom i vlascem. 

Tijesto za francuske palačinke tradicionalno se peče na okruglim, grijanim pločama posebno osmišljenim za njihovu pripremu. Takve se ploče često mogu vidjeti po sajmovima na štandovima s palačinkama. Kod kuće francuske palačinke možeš jednostavno pripremiti u običnoj tavi ili tavi od lijevanog željeza. Možeš kupiti i posebne ravne tave ili ploče za pečenje palačinki. One imaju nizak rub, tako da palačinka s njih može skliznuti na tanjur.


Podrijetlo

Od kuda potječu francuske palačinke?

Francuske palačinke slatka su varijanta bretonskog jela galette. Ove tanke bretonske palačinke od heljde sastoje se od samo nekoliko sastojaka: heljdinog brašna, soli i vode. Heljda je u Bretanju stigla iz Azije i mogla je rasti čak i na siromašnom tlu. Zbog toga je ubrzo postala glavna namirnica u kuhinji francuskih seljaka. Galettes se jedu s izdašnijim nadjevima, a peku se jednako tanko kao palačinke. Nekada su se ovakve palačinke pripremale na užarenom kamenu koji se na bretonskom naziva „jalets” te otuda i potječe naziv galette. 

Na zlatnoj mjernoj žlici nalazi se malo heljdinog brašna. Bretonske galettes pripremaju se od heljdinog brašna.
Prethodnica palačinke: bretonska galette od heljdinog brašna.

S vremenom su seljaci uzgajali više pšenice, pa je heljdino brašno u tijestu za galette zamijenjeno pšeničnim brašnom, dodani su mlijeko i jaja i tako je nastala palačinka. To je jedna od priča o nastanku ovog omiljenog jela. Zanimljivo je što se smatra da su galettes nastale slučajno. Francuska seljanka navodno je slučajno istresla tekuće tijesto za kruh na vrući kamen i voilà – nastala je prva galette!

Priprema galette i francuske palačinke potpuno je identična, samo što je način posluživanja drugačiji. Galettes se tijekom pripreme posipaju sirom i nadijevaju šunkom i jajetom na oko. Stranice se zatim savijaju prema unutra da bi se formirao pravokutnik. Francuske palačinke možeš složiti u trokut ili četverokut, a što se tiče nadjeva za palačinke, za njega postoje bezbrojne varijante.


Osnovni recept

Osnovni recept za tijesto za palačinke: francuski original

Tijesto za palačinke tanko rasporedi u posudu od lijevanog željeza s pomoću lopatice za tijesto.
© Kaufland U plitkoj tavi ili na ploči za palačinke, palačinka se može tanko rasporediti i ispeći s pomoću lopatice za tijesto.

Tijesto za francuske palačinke obično se priprema bez šećera i s prstohvatom soli, što može biti važna informacija za sve koje zanima sadržaj kalorija u palačinkama Tijesto treba biti vrlo tekuće tako da se može izliti na željeznu ploču ili u tavu u tankom sloju i ispeći uz jednostavno pomicanje naprijed-natrag.  
 
Osnovni recept za palačinke:  
 

  • 30 g otopljenog maslaca

  • 125 g brašna (tip 405)

  • 3 jaja (veličine M)

  • 250 ml mlijeka

  • 1 prstohvat soli

  • ulje za pečenje.

Budući da se francuske palačinke peku tako tanke, dodatno zaslađivanje tijesta nije nužno. Ipak, postoje recepti koji zahtijevaju jednu ili više žlica šećera, vanilin šećera ili šećera u prahu. Ovisno o receptu, na popisu sastojaka pronaći ćeš i rum, likere poput likera od naranče ili začine poput muškatnog oraščića ili cimeta.

Kaže se da je tijesto za palačinke zaista francusko samo ako se priprema s pivom. Naime, postoje recepti koji uključuju pivo koje navodno osigurava posebnu prozračnost tijesta. Vrijedi pokušati.

Kada je pravo vrijeme za okretanje?

Postoji savršeno vrijeme za okretanje palačinke! O tome zapravo ovisi koliko će dobro ona uspjeti. Ako prerano okreneš palačinku, raspast će se. Ako je okreneš prekasno, može zagorjeti. Stoga obrati pozornost na površinu palačinke: kada postane mat, pravo je vrijeme da je okreneš. Vlaga iz tijesta dovoljno je isparila i palačinke se više ne bi trebale lijepiti.

Tijesto za francuske palačinke tradicionalno se peče na okruglim, grijanim pločama posebno osmišljenim za njihovu pripremu. Takve se ploče često mogu vidjeti po sajmovima na štandovima s palačinkama. Kod kuće možeš pripremiti izvrsne palačinke u jednostavnoj neprianjajućoj tavi ili tavi od lijevanog željeza. Možeš kupiti i posebne ravne tave ili ploče za pečenje palačinki. One imaju nizak rub, tako da palačinka s njih može skliznuti na tanjur.

Tekuće tijesto grabilicom se ulijeva u plitku tavu za palačinke s uljem.
© Kaufland Tijesto za palačinke ostavlja se da neko vrijeme odstoji i razvije svoju punu aromu prije nego što se prži na ulju ili maslacu u tavi.

Zašto bi tijesto za palačinke trebalo ostaviti da odstoji?

Tijesto za palačinke mora odstajati najmanje 30 minuta. Neki ga ostavljaju na toplom, neki na hladnom mjestu poput hladnjaka, a naša je preporuka ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Tijesto mora odstajati kako bi počela prva lagana fermentacija. Proteini glutena u brašnu počinju djelovati i daju tijestu veću stabilnost. Sastojci se imaju vremena sjediniti, što pridonosi punom okusu tijesta za palačinke. 

 


Klasični desert

Palačinke suzette – klasik francuske kuhinje

Palačinke suzette vjerojatno su najpoznatiji način pripreme palačinki. Pritom je posebno to što se palačinke flambiraju umakom Grand Marnier. Obično se to radi uz veliku pompu izravno na stolu, što ostavlja dobar dojam na goste. Naravno, palačinke suzette imaju i odličan okus. Izdašno su prelivene umakom od narančinog soka i likera od naranče u kojem su se kuhale svježe kriške naranče. Okus im je voćan, sladak i prekrasno aromatičan.


Recepti

Recepti za slatke i slane palačinke