Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Goveđi file: najbolje od buta

Goveđi filet najplemenitiji je komad mesa goveda te se reže iz buta životinje. Karakterizira ga posebno mekano i ukusno meso. Visokokvalitetni goveđi filet može se sasvim sigurno jesti i sirov – kao tatar ili pak carpaccio.

Dobro je znati

Goveđi filet ima ova posebna svojstva

Svježi goveđi filet u detaljnom prikazu

Goveđi filet posebno je mekan, nemasan, sočan i intenzivna je okusa. Svježi goveđi filet ima sjajnu površinu i čvrstu teksturu. Prije nego što dospije u prodaju, s njega se uklanjaju svi prianjajući dijelovi masnog tkiva, nakon čega ostaje čist, visokokvalitetan komad mišićnog mesa. Taj komad mesa odlikuje se izrazito finom strukturom, a ona uvelike utječe na vrlo visoku razinu uživanja u goveđem filetu. 

Čimbenici koji mogu utjecati na kvalitetu mesa

Na kvalitetu govedine u pravilu utječu brojni faktori. S jedne strane, važnu ulogu ima rasa goveda. No velik utjecaj imaju i uzgoj, od hranjenja sve do držanja, bilo da je riječ o konvencionalnom načinu na pašnjaku, u staji ili pak ekološkom uzgoju. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe goveđi filet?

Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Filetom se nazivaju dugački mišići nalik palicama iz buta goveda. On se proteže od kralježaka buta sve do bedrene zdjelice duž obje strane kralježnice. Goveda se gotovo nimalo ne koriste tim mišićem tijekom kretanja, zbog čega je to meso posebno mekano i prilično nemasno.


Sezona

Kada je sezona goveđeg fileta?

Goveđi filet dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati goveđi filet i kako se treba čuvati?

Svježi goveđi filet u detaljnom prikazu

Goveđi filet mekan je, nemastan i sočan. Ono je vrlo dobro meso za pečenje i roštilj. Međutim, goveđi filet upotrebljava se – narezan na kocke ili kriške – i za sasvim raznolike specijalitete. Tako on, na primjer, predstavlja osnovu za goveđi odrezak, za govedinu stroganoff, chateaubriand, medaljone od fileta, fondue, raclette ili pak za tournedo. Narezan na vrlo tanke kriške, goveđi filet u talijanskoj se kuhinji može jesti i sirov kao carpaccio.

Ovako se treba čuvati goveđi filet

Goveđi filet mora se hladiti u hladnjaku pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Također, treba se zapakirati kada je suho i zrakonepropusno. Kako bi se produljio rok upotrebe goveđeg fileta, meso se može zamrznuti. Pri tome je smisleno vakuumirano pakiranje. Zamrznuto meso moralo bi se odmrzavati u mesu te potrošiti unutar jednog ili dva dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u goveđem filetu

Životinjske bjelančevine govedine ubrajaju se u proteine koji se odlikuju posebno visokom biološkom vrijednošću. Ono je posebno bogato esencijalnim aminokiselinama, dakle, gradivnim blokovima bjelančevina, koje su životno važne. Upravo se nemasno mišićno meso goveđeg fileta odlikuje udjelom masti od svega dva do tri posto. U goveđem filetu ugljikohidrati se pojavljuju samo u tragovima. Također, mišićno meso pruža vitamine iz skupine B. Osim drugih mineralnih tvari u manjim količinama, meso po sebi ubraja se među namirnice koje imaju vrlo visok udio željeza.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 162 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 29,49 g

Masti: 4,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,02 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,48 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,58 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 3,21 mg

Kalij: 385 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 329 mg