Pečena govedina: sočna i aromatična
Pečena govedina reže se iz srednjeg dijela leđa goveda te se nalazi između visokog rebra i boka. Ispod pečene govedine, na unutarnjoj strani kralježnice, nalazi se komad filea.
Pečena govedina ima ova posebna svojstva
Pečena govedina, koja se naziva i „rostbif”, jest komad dijela od stražnje četvrtine govedine. Pri tome je riječ o vanjskom slabinskom tkivu koje se odvaja sa slabinskih i prsnih kralježaka i, na posljednjem slabinskom kralješku, s kosti repa. Pri tome se razlikuje između visoke i okrugle ili pak ravne pečene govedine, pri čemu se potonja naziva i međurebrenim komadom ili slabinom . Uz goveđi filet, pečena govedina jedan je od najskupljih komada govedine.
Ona na 100 grama mesa sadrži 107 kilokalorija. Uz važne vitamine, u govedini su sadržane i visokokvalitetne mineralne tvari, kao što su željezo, magnezij i kalcij. Pečena govedina peče se pri umjerenoj temperaturi u pećnici, no može se i hladna razrezati te premazati hrenom ili umakom Remoulade.
Odakle izvorno potječe pečena govedina?
Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Pečena govedina dijeli se na okruglu i ravnu pečenu govedinu. Okrugla pečena govedina ubraja se u bezmasni jezgreni dio visokog rebra. Ravna pečena govedina nalazi se u području leđa.
Kada je sezona pečene govedine?
Pečena govedina dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati pečena govedina i kako se treba čuvati?
Pečena govedina priprema se u jednom komadu ili narezana na kriške kao pečenje. Ovisno o regiji, u pogledu toga postoje različite vrste pripreme. Pri umjerenoj se temperaturi u pećnici peče dok ne poprimi ružičastu boju i/ili dugo peče. Tako će meso ostati mekano, sočno i aromatično.
Pečena govedina u komadu poslužuje se kao:
- pečena govedina na bretonski način
- pečena govedina na engleski način
- pečena govedina s celerom
Pečena govedina narezana na kriške postoji u varijacijama kao:
- talijanska pečena govedina
- švapska pečena govedina s lukom
- pečena govedina Esterhazy
- kiselo pečenje Westmoreland
- ruska pečena govedina
Hladna pečena govedina reže se i premazuje hrenom ili umakom Remoulade.
Ovako će pečena govedina ostati svježa
Pečena govedina mora se hladiti u hladnjaku pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Mora se pripremiti u roku od tri do pet dana. Također, treba se zapakirati kada je suho i zrakonepropusno. Meso se može i zamrznuti, a tako se može čuvati od dva do tri mjeseca. Pri tome je smisleno vakuumirano pakiranje. Zamrznuto meso mora se odmrzavati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u pečenoj govedini
Uz goveđi filet, pečena govedina jedan je od najboljih komada mesa govedine. To meso sadrži velike količine vitamina i mineralnih tvari. Važni za tijelo su vitamini B2, B3, B6 i B12 te mineralne tvari kalcij, magnezij, kalij, cink i željezo sadržani u pečenoj govedini.
kcal: 130 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 22,45 g
Masti: 4,45 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,09 mg
Vitamin B2: 0,16 mg
Vitamin B6: 0,19 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,48 mg
Kalcij: 3 mg
Željezo: 1,99 mg
Kalij: 356 mg
Magnezij: 23 mg
Natrij: 55 mg