Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bijela kobasica: legendarna delikatesa

Bavarski specijalitet od nekonzervirane teletine i svinjetine, slanine i začina ubraja se, uz svinjsku koljenicu i perece, među najpoznatije kulinarske specijalitete Slobodne savezne pokrajine Bavarske.

Dobro je znati

Bijela kobasica ima ova posebna svojstva

Svježa bijela kobasica u detaljnom prikazu

Tradicionalna bijela kobasica dolazi iz Münchena i ondje je zbilja popularan specijalitet. Po okusu je više blaga, no svejedno pikantna. Proizvodi se od fine teletine, danas i svinjetine, uz dodatak slanine i začina. Osim toga, ima svijetlu boju jer se isključivo upotrebljava kuhinjska sol, a ne nitritna sol za konzerviranje. Bijela kobasica nalikuje južnonjemačkoj kobasici „Wollwurst” i bavarskoj kobasici „Stockwurst”.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bijela kobasica?

Prema ovoj legendi, minhenska bijela kobasica ima zbilja konkretan datum nastanka: tijekom pokladne nedjelje 1857. godine navodno je minhenski mesar Moser izmislio barene kobasice u svinjskom crijevu jer mu je ponestalo ovčjih crijeva. Radije je odabrao postupak barenja, a ne prženja, kako kobasice ne bi prsnule. Moserovi gosti u gostionici „Zum Ewigen Licht” bili su oduševljeni, čime je nastala minhenska bijela kobasica.


Sezona

Kada je sezona bijele kobasice?

Bijela kobasica dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bijela kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa bijela kobasica u detaljnom prikazu

Uz minhenske bijele kobasice idealno je poslužiti perece i slatki senf. Senf za bavarsku bijelu kobasicu proizvod je od zaslađenih, mljevenih i dijelom prženih zrna gorušice. Kod pereca – na bavarskom narječju: „Brezn” – riječ je o posoljenom pecivu od lužnatog tijesta. Uz bijelu kobasicu, perec i senf u Bavarskoj se rado pije i pšenično pivo.

Crijevo minhenske bijele kobasice ne smije se jesti zajedno s ostatkom. Sadržaj crijeva ustvari se isisava – što Bavarci nazivaju „zuzeln”, odnosno „cuclanje” – ili, uljudnije, reže na polovice po duljini na tanjuru, čime se omogućava konzumacija ukusnog sadržaja s pomoću noža i vilice. Treća varijanta za konzumaciju takozvani je „križni rez”, za koji je potrebna određena razina umješnosti, a koja se itekako može vježbati tijekom posjete Münchenu.

Ovako bijela kobasica ostaje dugo svježa

Bijela kobasica jednostavno je najukusnija kada je svježa. Nezavarena, unaprijed barena bijela kobasica može se jedan dan čuvati u hladnjaku. Vakuumirana bijela kobasica može se, kao i sve barene kobasice, u hladnjaku čuvati od dva do četiri dana pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se pripremiti u što kraćem roku. Bijela kobasica može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Recepti

Što možeš pripremiti od bijele kobasice


Sastojci

Ovo se nalazi u bijeloj kobasici

Bijela kobasica vrijedan je izvor željeza, a u njoj su također sadržani važni vitamini B1 i B3 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B1 i B3 imaju važnu ulogu za metabolizam, dok kalcij i magnezij jačaju srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 297 kcal

Ugljikohidrati: 2,11 g

Bjelančevine: 11,7 g

Masti: 27,23 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,24 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,13 mg

Vitamin C: 0,43 mg

Vitamin E: 0,26 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 0,72 mg

Kalij: 132 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 574 mg