Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bečke kobasice: klasična barena kobasica

Znaš li da bečke kobasice, za razliku od onoga što bi se dalo naslutiti po njihovu nazivu, ustvari uopće ne potječu iz Beča? Njih je ustvari izmislio frankfurtski mesar imena Johann Georg Lahner početkom 19. stoljeća. Kada se Lahner preselio u Beč, jednostavno je preinačio svoj recept za kobasice – i to je bio trenutak rođenja bečke kobasice.

Dobro je znati

Bečke kobasice imaju ova posebna svojstva

Bečke kobasice u detaljnom prikazu

Bečke kobasice ili, ukratko, „bečke”, su tanke kuhane kobasice u prirodnom crijevu. Blagog su dimljenog okusa i hrskave tijekom zagriza. Ova kobasica teži od 50 do 70 grama, nalikuje frankfurtskoj kobasici, ali se proizvodi od govedine, svinjetine, slanine i začina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu bečke kobasice?

Frankfurtski mesar Johann Georg Lahner bio je, kao što je već spomenuto, izumitelj bečke kobasice. U tadašnje se vrijeme u Beču, za razliku od Njemačke, nije dosljedno razlikovalo između svinjskih i goveđih mesara. Stoga je Lahner imao mogućnost u svoj izvorni recept iz Frankfurta još dodati govedinu. Mješavinom svinjetine i govedine stvorio je danas nadaleko poznate bečke kobasice. Međutim, to je navodno podrijetlo bečkih kobasica sporno jer se u austrijskom spisu o namirnicama iz 1894. godine Lahner uopće ne spominje.


Sezona

Kada je sezona bečkih kobasica?

Bečka kobasica dostupna je tijekom cijele godine. Nudi se na odjelu svježih proizvoda, u rashladnoj vitrini ili pak u staklenki.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati bečke kobasice i kako se trebaju čuvati?

Bečke kobasice u detaljnom prikazu

Bečke kobasice ne zagrijavaju se snažno prije konzumacije, već se samo zagrijavaju u vrućoj vodi. Kao prilog poslužuje se salata od krumpira ili žemljica . Kobasice se mogu po želji upotpuniti dodavanjem senfa ili kečapa. Ove su kobasice popularne i zato što postoje nebrojene mogućnosti njihove upotrebe. Neki ih vole kao kobasicu s curryjem uz pomfrit, dok ih drugi preferiraju kao mesni dodatak u salati od tjestenine, varivu, juhi ili uz pire od krumpira. Iznimno je popularna i među malom djecom. Gotovo da ne postoji nijedno dijete koje tijekom kupovine nije pojelo bečku kobasicu kao „putnu užinu”.

Ovako se trebaju čuvati bečke kobasice

Bečke kobasice mogu se, kao i sve barene kobasice, u hladnjaku čuvati od dva do četiri dana pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Bečke kobasice mogu se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno. Zatim se bečke kobasice sasvim jednostavno mogu zamrznute zagrijati. U tu se svrhu kobasice isprva dodaju u mlaku vodu i zagrijavaju se u njoj dok ona ne zaključa.


Sastojci

Ovo se nalazi u bečkim kobasicama

Kao važan izvor željeza, bečka kobasica sadrži 0,9 miligrama željeza. Također, u njoj su sadržani važni vitamini B12 i B6 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu funkciju u metabolizmu homocisteina. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 123 kcal

Ugljikohidrati: 0,45 g

Bjelančevine: 19,13 g

Masti: 4,86 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,36 mg

Vitamin C: 20,89 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 21 mg

Željezo: 0,94 mg

Kalij: 264 mg

Magnezij: 21 mg

Natrij: 837 mg