Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bavarska mesna štruca

Prvi srodnik mesne štruce jest mesni sir. Oni se sastoje od mljevenog mesa; u slučaju mesne štruce ono je pretvoreno u posebno sitan pire, dok se za mesni sir upotrebljava obično mljeveno meso koje je samo jedanput prošlo kroz stroj za mljevenje mesa. Zatim im se dodaju začini i peku se u kalupu.

Dobro je znati

Mesna štruca ima ova posebna svojstva

Svježa mesna štruca u detaljnom prikazu

Mesna štruca poznata je i kao jetreni sir te, u pogledu kategorizacije, predstavlja barenu kobasicu. Uz 10,8 miligrama na 100 grama sadrži posebno puno željeza. Varijante mesne štruce uvelike se razlikuju i sežu od govedinei janjetine sve do svinjetine. Svinjetina se, u kombinaciji sa slaninom, lukom, vodom i začinima (solju, paprom, začinskim biljem i mažuranom), smatra tradicionalnim načinom proizvodnje. Mesna mješavina sitno se melje i peče sve dok se ne stvori smeđa korica, koja je tipična za okus. Naziv „štruca” duguje svojem obliku, koji podsjeća na štrucu sira.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mesna štruca?

Mesna štruca razvijena je prije oko 200 godina u bavarskoj kuhinji, a uspjelo mu je ostvariti popularnost diljem svijeta. Godine 1776. kućnom i dvorskom mesaru izbornog kneza Wittelsbacha tijekom posjete Bavarskoj sinula je ideja za pečenjem mljevene svinjetine i govedine u određenoj vrsti kalupa za kruh. Tako je nastao svjetski popularni mesni sir ili mesna štruca, koja je do danas zadržala isti, tipičan oblik kalupa.


Sezona

Kada je sezona mesne štruce?

Mesna štruca ili mesni sir dostupan je tijekom cijele godine. Nudi se na odjelu za meso ili na odjelu za hlađene proizvode.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mesna štruca i kako se treba čuvati?

Svježa mesna štruca u detaljnom prikazu

Mesna štruca može se, u obliku narezane kriške, jesti hladan s kruhom ili žemljicom . Idealan su prilog i kiseli krastavci ili slatki do srednje ljuti senf. Dodatni način pripreme jest lagano prženje mesne štruce u tavi. Ona se poslužuje zajedno s prženim jajetom i salatom od krumpira. U pojedinim se regijama mesna štruca panira te poslužuje kao lažni Cordon bleu. Mesna štruca nudi se i kao sirova mesna mješavina u kalupu za pečenje kod kuće. Pri temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva mora se peći 15 minuta, dok ne poprimi zlatno-žutu boju, a zatim se postupak pečenja dovršava pri 120 Celzijevih stupnjeva.

Ovako se treba čuvati mesna štruca

Sirova mesna štruca ne smije se čuvati više od 24 sata. Nakon što se ispeče, naposljetku se mora zapakirati u prozirnu foliju te čuvati u spremniku u hladnjaku. Ondje se, pri temperaturi od pet Celzijevih stupnjeva, može čuvati oko pet dana. Kada je mesna štruca zapakirana i još neotvorena, potrebno je paziti na njezin rok trajanja. 


Sastojci

Ovo se nalazi u mesnoj štruci

Mesna štruca dobar je izvor željeza. Također, sadrži važne vitamine B6 i B12. Vitamin B6 djeluje u okviru metaboličkih procesa u ljudskom tijelu. Oba vitamina imaju važnu ulogu u metabolizmu homocisteina.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 150 kcal

Ugljikohidrati: 0,31 g

Bjelančevine: 18,52 g

Masti: 8,33 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,69 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,45 mg

Vitamin C: 24,07 mg

Vitamin E: 0,24 mg

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 0,95 mg

Kalij: 322 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 977 mg