Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Lovačka kobasica: aromatična i pikantna

Njemačka riječ za kobasicu, „Wurst”, isprva je značila „nešto okretati, zgušnjavati, namatati” te se ubraja među vjerojatno najstarije namirnice. Vjeruje li se predanjima, prvi je put prikazana 5000 godina prije nove ere na nacrtima i slikama iz Egipta, Sirije i Kine, odnosno spominje se prvi put u 8. stoljeću prije nove ere.

Dobro je znati

Lovačka kobasica ima ova posebna svojstva

Svježa lovačka kobasica u detaljnom prikazu

Lovačka kobasica jaka je i ukusna vrsta kuhane kobasice. Sadrži svinjsko meso i mesne elemente za kobasice, ponekad i goveđe. Upotrebljavaju se i začini kao što su papar, korijandar, đumbir i muškat, no regionalno i zrna gorušice ili pistacije. Lovačkoj kobasici često se dodaju i nitritne soli za konzerviranje te askorbinska kiselina. Za specijalitet koji se naziva carska lovačka kobasica upotrebljava se nemasna svinjetina i manje mesne mješavine. Lovačka kobasica nudi se u umjetnom crijevu ili u konzervama. Kao i kod svih barenih kobasica, mišićne bjelančevine zgušnjavaju se djelovanjem topline, a lovačka kobasica tako postaje čvrsta te se može rezati. Čvrsta struktura zadržava se i tijekom ponovnog zagrijavanja, zbog čega je lovačka kobasica i danas pravi svestrani talent.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe lovačka kobasica?

Kobasice su već tijekom antike bile popularne u Grčkoj. U okviru borbi, pobjednik bi kao nagradu dobio kobasicu. I Rimljani su bili ljubitelji kobasica. Lovačka kobasica svoj naziv duguje činjenici što se nekoć lovcima spremala kao hrana za lovačke pohode. Tijekom 18. i 19. stoljeća tako su se nazivale i kočije s konjskom zapregom kojima se ulovljeno divlje meso transportiralo nakon lova. Meso koje bi preostalo nakon prerade divljeg mesa naposljetku bi se preradilo u kobasicu.


Sezona

Kada je sezona lovačke kobasice?

Lovačka kobasica dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati lovačka kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa lovačka kobasica u detaljnom prikazu

Kao narezak, dakle, u tankim kriškama, lovačka kobasica rado se upotrebljava kao nadjev na kruhu i žemljicama. Ona služi kao sastojak u jelima od tjestenine, na primjer, kao prilog makaronima ili špagetima . Kada se nareže na trake ili sitne kockice, predstavlja idealan dodatak juhi od krumpira i soljanki te im podaruje poseban okus. Klasično područje upotrebe za ovu posebnu barenu kobasicu jest priprema u tavi. Kada se nareže na kriške i isprži, od nje se mogu stvoriti ukusna jela. A to je pravi užitak s umakom ili bez njega! Uostalom: kada je pospeš krušnim mrvicama, dobit ćeš nadaleko poznatu „istočnonjemačku lovačku šniclu”.

Ovako se treba čuvati lovačka kobasica

Lovačka kobasica može se, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Lovačka kobasica može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u lovačkoj kobasici

Kao vrijedan izvor željeza, lovačka kobasica na 100 grama sadrži 2,9 miligrama vrlo lako probavljiva željeza. Također, u njoj su sadržani važni vitamini B12 i B6 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu funkciju u metabolizmu homocisteina. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 203 kcal

Ugljikohidrati: 0,19 g

Bjelančevine: 15,3 g

Masti: 15,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,38 mg

Vitamin C: 40,4 mg

Vitamin E: 0,26 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 2,9 mg

Kalij: 260 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 818 mg