Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mortadela: tipična barena kobasica

Tko na spomen mortadele ne pomisli na Italiju i ukusne mesne proizvode iz države preko Jadranskog mora? No što je točno mortadela i koje su posebne karakteristike ove kobasice? To ćemo otkriti ovdje.

Dobro je znati

Mortadela ima ova posebna svojstva

Svježa mortadela u detaljnom prikazu

Naziv mortadele potječe od začina koji se izvorno upotrebljavao za nju, a to su bobice mirte. Kao izvedenica toga, mortadela se na latinskom jeziku zvala i „Myrtadella”. U današnje se vrijeme umjesto bobica mirte upotrebljava papar. Ono što je ostalo jest naziv koji su joj podarile bobice mirte. Mortadela se ubraja u kategoriju barenih kobasica. Ona se u pravilu konzumira kao narezak s vidljivim punjenjem (pistacije, paprika itd.). Mortadela dolazi iz talijanskog grada Bologne. Upotrebljava se sljedeće meso:

  • Slanina
  • Grubo odmašćena svinjetina
  • Govedina i teletina grubo očišćena od tetiva

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mortadela?

Već su drevni Rimljani navodno poznavali mortadelu, no koja se tada proizvodila po nešto drukčijem receptu. Proizvodnja u skladu s recepturom koja se i danas upotrebljava u svakom se slučaju može dokazati već tijekom kasne renesanse. Kolijevkom mortadele smatra se talijanski grad Bologna, u regiji Emilia Romagna, a navodno je Cristoforo di Messisbugo bio izumitelj prave mortadele. U tadašnje se vrijeme još proizvodila od magarećeg mesa.


Sezona

Kada je sezona mortadele?

Mortadela je dostupna tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mortadela i kako se treba čuvati?

Svježa mortadela u detaljnom prikazu

Mortadela je savršen narezak za kruh i žemljice. Međutim, prikladna je i za salatu od kobasice. Dodatni recept s prženom mortadelom potječe iz Bologne. Ondje se mortadela reže na komadiće, zatim posipa krušnim mrvicama te pržina tavi s uljem. Komadići su idealno prikladni kao kanapei. Druga je varijanta talijansko predjelo carpaccio od mortadele. U tomu se slučaju poslužuje s kriškama mortadele, a ne govedine. Uz to je dobro poslužiti tipičnu talijansku rikolu s ukusnim preljevom.

Ovako se treba čuvati mortadela

Mortadela se može, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Mortadela se može i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u mortadeli

Mortadela sadrži vrlo lako probavljivo željezo, vitamine B12 i B6 koji imaju važnu ulogu u metabolizmu homocisteina te kalcij i magnezij, koji jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 309 kcal

Ugljikohidrati: 0,38 g

Bjelančevine: 12,05 g

Masti: 29,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,6 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,38 mg

Vitamin C: 25,84 mg

Vitamin E: 0,35 mg

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 0,98 mg

Kalij: 302 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 955 mg