Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Frankfurtske kobasice: uvijek su ukusne

Pojmom „frankfurtske kobasice” ili, na njemačkom jeziku, „Frankfurter”, nazivaju se sve kobasice koje se proizvode od svinjetine i pune u ovčja crijeva. Svoju posebnu aromu ove barene kobasice dobivaju posebnim postupkom dimljenja.

Dobro je znati

Frankfurtske kobasice imaju ova posebna svojstva

Frankfurtske kobasice u detaljnom prikazu

Frankfurtske kobasice ili „Frankfurter“ izrađuju se od čiste svinjetine i smiju se proizvoditi samo u Frankfurtu na Majni, a inače se zovu „kobasice na frankfurtski način” . Riječ je o tankim barenim kobasicama u prirodnom crijevu s blagom aromom dima. Ta aroma postiže se pri niskim temperaturama tijekom postupka dimljenja. 

Izvorno su se frankfurtske kobasice proizvodile bez dodatka nitritne soli za konzerviranje. Nakon postupka dimljenja ove se kobasice, sada zlatno-žute boje i mat-svilenkastog sjaja, polažu između nekoliko slojeva pergamentnog papira i stavljaju u male drvene sanduke. Tako frankfurtske kobasice dobivaju svoj klasičan četverokutni oblik. Ove kobasice, koje su posebno bogate proteinima, izvrstan su izvor mineralnih tvari i dobrih hranjivih tvari.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu frankfurtske kobasice?

Naziv „frankfurtske kobasice” u Njemačkoj je oko 1860. godine zaštićen kao denominacija podrijetla. On se smije upotrebljavati samo za one kobasice koje se ustvari i proizvode u regiji Frankfurta na Majni. Ondje su ove kobasice bile vrlo popularne već tijekom 13. stoljeća. Za razliku od oznake „frankfurtske kobasice”, njemački naziv „Frankfurter” postao je poznat tek nakon što je Johann Georg Lahner u Beču preinačio izvorni recept. Ovaj mesar, koji se zanat izučavao u Frankfurtu, od 1805. godine u Beču je proizvodio slične kobasice, no svinjetini je još dodavao govedinu.


Sezona

Kada je sezona frankfurtskih kobasica?

Frankfurtske kobasice dostupne su tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati frankfurtske kobasice i kako se trebaju čuvati?

Frankfurtske kobasice u detaljnom prikazu

Frankfurtske kobasice ne smiju se kuhati, već samo zagrijavati nekoliko minuta u toploj vodi. Općenito gledano, one predstavljaju vrlo jednostavno jelo, no koje je iznimno rasprostranjeno i popularno. U pojedinim regijama Njemačke tradicionalno se jedu na Badnjak s krumpir salatom jer se ovo jelo brzo priprema, a po običaju se dan prije Božića konzumiraju samo mali obroci. Salata od krumpira predstavlja najčešći prilog frankfurtskim kobasicama. Međutim, često se jedu i samo s kruhom ili žemljicom . Uz njih se često poslužuje i senf ili hren

Ovako se trebaju čuvati frankfurtske kobasice

Frankfurtske kobasice mogu se, kao i sve barene kobasice, u hladnjaku čuvati od dva do četiri dana pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Frankfurtske kobasice mogu se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno. Zatim se frankfurtske kobasice za ponovnu upotrebu mogu jednostavno zagrijati dok su još zamrznute. U tu se svrhu kobasice dodaju u mlaku vodu i u njoj nastavljaju zagrijavati.


Recepti

Što možeš pripremiti od frankfurtskih kobasica


Sastojci

Ovo se nalazi u frankfurtskim kobasicama

Frankfurtske kobasice vrijedan su izvor željeza. Također, u njima su sadržani važni vitamini B12 i B6 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu ulogu u metabolizmu homocisteina, dok sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 249 kcal

Ugljikohidrati: 0,26 g

Bjelančevine: 18,63 g

Masti: 19,49 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,22 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 25,81 mg

Vitamin E: 0,23 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 1,99 mg

Kalij: 305 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 957 mg