Mesna kobasica: važan izvor željeza
Mesna kobasica, poznata i pod nazivom „Lyoner”, tipična je barena kobasica bez dodataka. Podrijetlo mesne kobasice nalazi se u francuskom Lyonu, odakle potječe tradicionalni recept, međutim, ondje je ova kobasica poznata pod nazivom „Cervelas”. U 16. stoljeću ova se kobasica još bojila šafranom, čime je dobivala ružičasto-crvenu boju, no to se danas kod normalne mesne kobasice više ne radi.
Mesna kobasica ima ova posebna svojstva
Mesna kobasica proizvodi se od usoljene svinjetine i govedine uz dodatak slanine te začinjava začinima kao što su češnjak, đumbir, korijandar, kardamom, kurkuma, muškat i bijeli papar. Ovi se sastojci zatim miješaju s ledom i odvajaju po porcijama u crijeva. Nakon toga se skoro gotove mesne kobasice podvrgavaju postupku barenja i blago dime pri vrućini. Mesna kobasica dijeli se na tri razine kvalitete: jednostavna mesna kobasica, posebna mesna kobasica i Lyoner.
Odakle izvorno potječe mesna kobasica?
Naziv za recept za kobasicu Lyoner ili mesnu kobasicu izvorno potječe iz francuskog grada Lyona. Francuzi su ovu vrstu barene kobasice ustvari nazivali „Cervelas”. Mesna kobasica čak je iz Francuske dospjela u Švicarsku, gdje je uživala iznimnu popularnost. Uz mesnu kobasicu bez dodatka nude se i pojedine vrste s dodacima, kao što je kobasica Lyoner s paprikom.
Kada je sezona mesne kobasice?
Mesna kobasica dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati mesna kobasica i kako se treba čuvati?
Mesna kobasica može se konzumirati topla ili hladna u različitim oblicima. Mesna kobasica u hladnom se obliku nudi i kao narezak koji se konzumira na kruhu ili žemljici ili se pak reže svježa na ploške iz jednog komada. Osim toga, mesna kobasica može se pronaći i u salati od kobasice ili salati od mesa, koja je predviđena kao namaz.
Međutim, alternativno se kobasica može i zagrijati, na primjer, kao barena kobasica u vodenoj kupelji, te zatim poslužiti u žemljici ili uz drugi prilog, a često i uz dodatak senfa. Kod pojedinih recepata mesna se kobasica takođerprži u tavi , a okusom tada djelomično podsjeća na bavarski jetreni sir. Kobasica Lyoner rado se i često upotrebljava i u varivima ili juhama .
Ovako se treba čuvati mesna kobasica
Mesna kobasica može se, kao i sve barene kobasice, u hladnjaku čuvati od dva do četiri dana pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Mesna kobasica može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.
Ovo se nalazi u mesnoj kobasici
Kao važan izvor željeza, mesna kobasica sadrži 0,8 miligrama željeza. Također, u njoj su sadržani važni vitamini B12 i B6 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu funkciju u metabolizmu homocisteina. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.
kcal: 300 kcal
Ugljikohidrati: 0,23 g
Bjelančevine: 12,11 g
Masti: 28,3 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,25 mg
Vitamin B2: 0,11 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Vitamin C: 21,3 mg
Vitamin E: 0,76 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 0,76 mg
Kalij: 181 mg
Magnezij: 13 mg
Natrij: 975 mg