Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Žuta kobasica: malo soli, masti

Blaga barena kobasica meka na zagriz i ugodna mirisa – po tim je karakteristikama poznata bavarska žuta kobasica. Nekoć se djelomično proizvodila s mozgom, a šafranom kao bojilom osiguravala se žuta boja ovitka kobasice. U današnje su vrijeme oba ova postupka izostala.

Dobro je znati

Žuta kobasica ima ova posebna svojstva

Svježa žuta kobasica u detaljnom prikazu

Žuta kobasica impresionira prvenstveno svojim niskim udjelom soli i masti. Njezina je karakteristika blijeda boja jer se ona ne boji crvenom bojom. Postupkom barenja kod žute kobasice nastaje svjetlucavo bijelo područje za zarezivanje. Ako se svinjetina djelomično zamijeni govedinom jednaka sastava, uzorak prereza, koji se orijentira prema visini zamijenjene količine, različit je i odlikuje se intenzivnom sivom bojom. Budući da se meso ne usoljava, ostaje svijetlo i ne mijenja boju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe žuta kobasica?

Žuta kobasica omiljena je barena kobasica od fine mesne mješavine te izvorno potječe iz Bavarske. Nekoć se nazivala i „kobasica od mozga”jer se izvorno zbilja proizvodila uz dodatak mozga. Žuta kobasica prvi se put spominje 1905. godine u stručnom djelu „Izrada blagih mesnih proizvoda i kobasica”. Recept koji je sadržan u njemu opisuje da se žuta kobasica djelomično proizvodila uz dodatak mozga i punila u svinjska crijeva obojena šafranom.


Sezona

Kada je sezona žute kobasice?

Žuta kobasica dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati žuta kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa žuta kobasica u detaljnom prikazu

Kao nadjev na kruhu, žuta kobasica istinski je klasik. Budući da je meka na zagriz, u njoj se može posebno uživati. Blaga žuta kobasica ukusna je i kada se pripremi s rotkvama, mladim lukom i jabukom u salati od kobasice . Za to je najbolje prikladan pikantan preljev od vrhnja za salatu, slatkog senfa i svježe ubrana peršina. Za ljubitelje slatkastih krepkih jela prikladnija je salata od žute kobasice s lukom i komadima naranče. No kobasica će imati izvrstan okus i bez ikakvih dodataka ili kruha. 

Ovako se treba čuvati žuta kobasica

Žuta kobasica može se, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Žuta kobasica može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u žutoj kobasici

Žuta kobasica vrijedan je izvor željeza, a u njoj su također sadržani važni vitamini B12 i B6 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu ulogu u metabolizmu homocisteina, dok sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 203 kcal

Ugljikohidrati: 0,19 g

Bjelančevine: 15,3 g

Masti: 15,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,38 mg

Vitamin C: 40,4 mg

Vitamin E: 0,26 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 2,9 mg

Kalij: 260 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 818 mg