Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleća kobasica: savršena za roštilj

Pod nazivom „teleća kobasica” u pravilu se podrazumijeva kobasica koja, ovisno o sorti, mora imati određenu minimalnu količinu teletine u svojem mesnom udjelu. Međutim, ona ne mora nužno biti proizvedena od čiste teletine.

Dobro je znati

Teleća kobasica ima ova posebna svojstva

Teleća kobasica u detaljnom prikazu

Teleća kobasica ubraja se u barene kobasice. Nemasna je i lako probavljiva. Njezina mješavina sastoji se od telećeg mesa i finih začina. Omotana je svinjskim crijevima, koja se nazivaju i prirodna crijeva . Idealna je za prženje ili pečenje u pećnici ili na roštilju. Teleća kobasica sadrži 13 grama bjelančevina, 20 grama masti i 237 kilokalorija.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleća kobasica?

Kobasice su već tijekom antike bile poznate u Grčkoj. U okviru borbi, pobjednik bi kao nagradu dobio kobasicu. I Rimljani su bili ljubitelji kobasica. U srednjem vijeku mesari su organizirali natjecanja za proizvodnju najdulje kobasice. Također, 1943. godine proizvedena je prva „olma kobasica” u St. Gallenu (Švicarska). Ova teleća kobasica iz St. Gallena sastoji se od svinjetine, slanine i najmanje od pedeset posto teletine.  


Sezona

Kada je sezona teleće kobasice?

Teleća kobasica dostupna je tijekom cijele godine. 


Svježa sirova kobasica u detaljnom prikazu

Kakve sorte sirovih kobasica postoje?

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih sorti sirovih kobasica jest salama. Ona se sastoji od svinjetine i drugih sorti, kao što je govedina. Njezina crvena boja dobiva se konzerviranjem upotrebom nitritne soli.  U trajne kobasice ubrajaju se sorte sirovih kobasica čiji se rok trajanja produljuje dimljenjem, sušenjem na zraku i bakterijama mliječne kiseline.  Tipična karakteristika trajne kobasice jest ta što se može dugo čuvati bez hlađenja i što je prikladna za sirovu konzumaciju. Tipične su sorte trajnih kobasica sljedeće:

  • Cabanossi
  • Plockwurst
  • kobasica Cervelat
  • suha kobasica
  • kobasica Ahle
  • seljačka kobasica


Začinjeno mljeveno meso sastoji se od govedine i svinjetine. Dostupno je u čvrstom obliku i u varijanti za mazanje. Poznate su sorte začinjeno mljeveno meso slanine, tvrdo začinjeno mljeveno meso, začinjeno mljeveno meso Holsteiner i začinjeno mljeveno meso Pommersche. U varijante za mazanje ubrajaju se grubo začinjeno mljeveno meso, začinjeno mljeveno meso Braunschweiger, začinjeno mljeveno meso Berliner i jednostavno začinjeno mljeveno meso.

Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teleća kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa teleća kobasica u detaljnom prikazu

Teleća kobasica posebno je nemasna i lako probavljiva. Stoga bi morala biti dio svakog roštilja s obitelji ili prijateljima. Ova kobasica za pečenje također je idealna za pripremu različitih jela. Teleća kobasica također se može idealno pržiti u tavi te poslužiti uz pire od krumpira s povrćem, salatu od krumpira, juhu, varivo, salatu od kobasice ili kao kobasica za slaninom. Uostalom, teleća kobasica St. Gallener u svojoj se istočno-švicarskoj domovini namjerno jede bez senfa.

Ovako se treba čuvati teleća kobasica

Ako je svježa teleća kobasica još sirova, ne bi se smjela čuvati dulje od jednog dana u hladnjaku. Pri tome je potrebno paziti da kutija za čuvanje bude zatvorena. Ako se kobasica vakuumski pakira, može se u hladnjaku čuvati do dva tjedna. Kobasica će se optimalno hladiti ako se stavi neposredno iznad pretinca za povrće. Također, moguće je zamrzavanje, čime se razdoblje čuvanja produljuje na četiri mjeseca. Tijekom odmrzavanja položi je na tanjur prekriven folijom.


Sastojci

Ovo se nalazi u telećoj kobasici

Teletina je nemasna i lako probavljiva. Teleća kobasica ljudskom tijelu pruža vrijedne vitamine B, koji su neizostavni u metaboličkim procesima. Također, teletina je važan izvor željeza. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 273 kcal

Ugljikohidrati: 0,26 g

Bjelančevine: 12,22 g

Masti: 25,07 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,41 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,26 mg

Vitamin C: 0,08 mg

Vitamin E: 0,26 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 0,66 mg

Kalij: 209 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 755 mg