Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sočne domaće mandarine iz doline Neretve

“Moj ćaća Miro jedan je od prvih koji su počeli sadit mandarine u donjem kraju doline Neretve.” - Nikica Sršen, OPG Sršen, Blace

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je uspostavio suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće. Jedan od njih je Nikica Sršen, koji u Blacama kraj samog ušća Neretve uzgaja sočne i slatke mandarine.

Život s mandarinama

Kaufland žig - Kaufland najbolja kvaliteta

Nikičin otac, ili kako se ovdje kaže, ćaća Miro, jedna je od legendi neretvanskog kraja. Miro je davne ’68. i ’69. godine bio jedan od prvih koji su posadili mandarine u donjem kraju Neretvanske doline.

Tada su mu se mnogi smijali, ali šest godina kasnije, kada su mandarine počele donositi prvi urod, mnogi su počeli slijediti njegov primjer.

Mandarine su danas život koji živi cije­la obitelj Sršen. U plodnoj dolini Neretve, Nikica, njegova supruga i djeca od rujna do prosinca beru mandarine i šalju ih u Kaufland. Plodovi njihova rada sočni su, slatki i nose u sebi poseban okus jednog od najljepših krajeva naše zemlje u kojem se Neretva spaja s Jadranom.

Domaće voće i povrće
OPG Sršen

Sočne voćke s juga Hrvatske

Urod mandarina ove će godine biti rekordan. Dolina Neretve ih je prepuna, a mi smo posjetili OPG Nikice Sršena odakle stižu najslađe sorte

U dolini Neretve ovih je dana sve u znaku mandarina. Sezona berbe tog slasnog voća u punom je jeku, a zbog klimatski dobre godine procjenjuje se da će ih ove godine biti ubrano oko 50 tisuća tona, što je dvostruko više nego lani. U dolini je zasađeno oko 1,4 milijuna stabala mandarina, a ovoga voća izvozimo u susjedne zemlje. Mandarinama je potpuno zaokupljen i Nikica Sršen, 48-godišnji vlasnik OPG-a, koji sa svojom obitelji to voće uzgaja na oko 4,5 hektara. Prve je nasade zasadio njegov otac još davne 1968. godine, a on je nastavio s proizvodnjom koja, kaže, nije uvijek baš tako slatka kao mandarine.

“Berba ranih sorti, zorice i chahare, započela je sredinom rujna, a za razliku od lani, ove godine očekujemo rekordan urod”, govori Nikica kojeg je ovih dana gotovo nemoguće uloviti jer je u mandarinama od jutra do mraka. I dok je lani urod bio oko 10 tona po hektaru, ove godine očekuje i prosječno 30 tona po hektaru. U proizvodnji sudjeluje cijela obitelj, a sezonske radnike unajmi prema potrebi. “Za mene je velika sreća što ne moram razmišljati kome ću prodati mandarine jer sve količine koje proizvedem preko distributera, tvrtke Vagros, završe u Kauflandu.


GlobalG.A.P certifikat za mandarine

“Mandarine su voće najmanje tretirano pesticidima, prskaju se samo jednom, ne mogu dugo stajati i zato je velika sreća prodati sav urod. Proizvođačima je izuzetno važno imati poznatog kupca i prihvatljivu cijenu, inače sav trud nema smisla”, navodi Nikica i s ponosom ističe kako je njegov OPG već 10-ak godina ima certifikat GlobalG.A.P.,  koji kupcima jamči kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda. Kontrolira se cjelokupna proizvodnja mandarina, provjerava gnojivo, zaštitna sredstva, pa čak i voda kojim se zalijevaju.

Neretva mandarine Kaufland
Kaufland neretvanske mandarine

Zahtjevno dizanje nasada

I dok održavanje voćki ne zahtijeva velik trud, posebice u plodnoj dolini Neretve, dizanje nasada itekako je zahtjevno. Ulaganja su velika, a prvih četiri, pet godina uroda nema pa je u tom razdoblju nužna pravilna briga o voćkama. Mandarina je najplodnija od osme do 12. godine, a neke voćke na njegovu polju koje su zasađene još 1968. godine još uvijek daju plod. O proširenju proizvodnje Nikica ne razmišlja jer bi mu sve više od

trenutačnog samo predstavljalo problem. “Otkako znam za sebe bavim se mandarinama. Još u srednjoj školi preuzeo sam posao od oca, prevozio ih kamionom, prodavao, a sada je uključena cijela moja obitelj. No sinovi se okreću medicini, njima mandarine ipak nisu na prvom mjestu”, kaže Nikica.


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Mandarine iz Neretve u Kauflandu
Kaufland ponuda neretvanskih mandarina - vlasnik i otac
Kaufland ponuda mandarina iz Neretve

Svaka posebna na svoj način

No, njemu jesu. On uzgaja pet sorti: zoricu, chaharu, okicu, rusku i klasičnu mandarinu koja je poznata pod nazivom unšiu. Svaka je, ističe, posebna na svoj način. Zorica, ili kako se još u dolini Neretve naziva zorana, sorta je koja je ime dobila po inženjerki Zorici Velagić koja je radila na projektu agruma u tom kraju. Ta sorta sazrijeva potkraj rujna i jedna je od najranijih. Prepoznatljiva je po tome što nikad do kraja ne požuti već uvijek ima zelenkasto-žutu boju korice.

Chahara je također rana sorta, a prepoznatljiva je po velikom plodu pa se često još naziva debela mandarina. Ponekad se zna prenapuhati tj. ako nema dovoljno vode ljeti, a u ranu jesen primi puno vode, kora se počne odvajati od ploda. Okica (kako se u dolini Neretve naziva sorta okitsu) poznata je po iznimnoj slatkoći, a većina ove sorte raste na samom ušću Neretve tako da ponekad zna sazreti i dvadesetak dana prije nego na predjelu Metkovića. Ruska sorta poznata je po obilnim plodovima tanke kore i izvrsnog okusa. Dozrijeva u listopadu i iako je deklarirana kao rana sorta već predstavlja iskorak prema kasnijoj fazi berbe jer se berba sorte kawano wase (kako joj je pravilan naziv) razvuče do studenoga.

Unšiu je najpoznatija sorta i zapravo predstavlja klasičnu mandarinu. Vrlo je slična naranči, no njena se kora lakše guli, kriške lakše odvajaju, a okus joj je slađi. Svoj kultni status dobila je jer se prva počela saditi u Neretvi. Spada u skupinu kasnih sorti, dozrijeva potkraj studenoga i u prosincu.

Slatka i zdrava

Bez obzira koju sortu izabrali, sigurno je da će mandarina biti dobar saveznik vašem zdravlju: u 100 grama mandarine ima 30 miligrama vitamina C, a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 miligrama kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Istraživanja su pokazala da koža

mandarina sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju “loš kolesterol”, a znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, štiti od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

 

Telegram Media Grupa, listopad 2018.

list

Mandarina

Lijepo miriše, izvrsnog je okusa, a može poslužiti kao ukras. Naravno, riječ je o voćki koja donosi čak 80% dnevne doze vitamina C, pomlađuje, sprječava pojavu kancerogenih bolesti, topi kilograme i svaki desert pretvara u čaroliju.

Kaufland LOGO - Naše mi najbolje paše