Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Kimchi: kako ga pripremiti kod kuće

Kimchi je s razlogom popularan diljem svijeta: taj korejski specijalitet od fermentiranog kineskog kupusa odlikuje jedinstven okus. Slatkast, kiselkast, slan i ljut – ta kombinacija čini kimchi jednostavno neodoljivim. Ovdje ćeš pronaći jednostavan i ukusan recept za kimchi i saznati na što trebaš paziti prilikom pripreme.

Odozgo fotografirana tamna radna površina na kojoj se nalaze kineski kupus, mali svežnji čili papričica, češnjak i zdjelice s čilijem u prahu, čili papričicama i morskom soli. U sredini se nalazi veća zdjelica s kimchijem.
© norikko – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Kimchi je izvorno korejsko jelo koje se upotrebljava kao pikantan prilog raznim jelima.
  • Kupus koji se u njemu nalazi ima jedinstven okus zahvaljujući mliječno-kiselom vrenju i posebnoj mješavini određenih začina. 
  • Ovdje ćeš pronaći ukusan recept za kimchi salatu koji možeš isprobati kod kuće. 
Definicija

Što znači kimchi?

„Kimchi” je korejski pojam koji se odnosi na način pripreme povrća mliječno-kiselim vrenjem, ali i na konačni proizvod. Riječ je o ukiseljenom kineskom kupusu, odnosno o korejskoj varijanti kiselog kupusa. Pomiješa se sa sastojcima kao što su češnjak, rotkvica, mrkve i marinada od pahuljica čilija, češnjaka i škroba ili rižinog brašna te se zatim ostavi nekoliko dana da fermentira. Time mu se produljuje rok trajanja, ali se i lakše probavlja. Tijekom fermentacije oslobađaju se probiotici koji pozitivno utječu na zdravlje crijevne flore. Osim toga, u kimchiju se nalazi puno vitamina C. Priprema ovog fermentiranog kupusa pravi je društveni događaj u Koreji: obitelji se tradicionalno sastaju početkom jeseni radi pripreme kiselog kupusa za zimu. U listove se obično utrlja mnogo soli te se ostave da stoje preko noći jer se na taj način iz kupusa izvlači voda. Potom se sol obriše s listova. No postoje i jednostavnije i brže metode za pripremu tog jela kod kuće. U ovom članku pronaći ćeš detaljne upute za pripremu ovog ukusnog recepta u vlastitoj kuhinji.


Recept

Priprema: kako napraviti kimchi

  1. Najprije se listovi kineskog kupusa odvoje od korijena. Najbrži način za pripremu ovog jela kod kuće jest prvo skuhati listove kupusa u slanoj vodi.   

  2. Nakon toga priprema se marinada. Za marinadu je karakteristična crvena boja koju joj daju crveni čili i sojin umak. Često se upotrebljava i riblji umak. Koriste se i druge vrste povrća koje se ističu svojim okusom: slani češnjak i luk, slatkasta mrkva, ljuta rotkvica, svježi mladi luk i intenzivni đumbir daju kimchiju jedinstven okus. Kako bi se kiselost i ljutina koje nastaju kombinacijom pahuljica čilija, češnjaka i đumbira djelomično neutralizirale, u marinadu se dodaje i šećer. Prednost domaće kimchi salate jest da ljutinu možeš sam odrediti. Postupno dodaj začine i svaki put provjeri okus ako nisi siguran. 

  3. Naposljetku se listovi kupusa pomiješaju s marinadom. U Koreji se za konzerviranje tradicionalno upotrebljavaju glinene tegle ili posebne kantice. No i staklenke su prihvatljive: kimchi se nakon mariniranja prebacuje u staklenku od dvije do četiri litre. Kupus mora biti potpuno uronjen u marinadu prije nego što zatvoriš staklenku. No staklenka ne bi smjela biti napunjena do ruba jer se volumen povećava za vrijeme fermentacije. 

  4. Staklenke se ostavljaju jedan do pet dana na sobnoj temperaturi. Tijekom procesa fermentacije nastaje puno plina koji treba redovito ispuštati. Stoga otvori staklenke jednom dnevno na nekoliko sekundi. Ne postoji univerzalni recept za duljinu fermentacije kimchija. Čim je ukusan, znači da je dobar. Što dulje stoji, to će biti kiseliji. U hladnjaku se može čuvati oko tri mjeseca. 


Želiš se baciti na posao? Onda izvadi popis za kupnju i zapiši sve što trebaš za ovaj recept!


Kombinacije

Uz što se jede kimchi?

Uz koja se jela jede kimchi? Postoje brojne mogućnosti. Kiselkasto ljuti kupus dobro ide uz korejska jela s rižom i mesom svih vrsta. Kimchi salata najčešće se poslužuje u malim zdjelama, a posebno je ukusna uz korejsko jelo od riže bibimbap. To se jelo priprema od riže, različitih vrsta povrća, junetine i čili paste u zdjeli te se preko svega razbije jedno jaje. Ono se stvrdne čim se sastojci pomiješaju. Kiseli kineski kupus sjajan je i uz sushi. No možeš ga upotrijebiti i kao poseban sastojak u sendvičima i na kruhu ili kao dodatak salati ili pikantnom siru. Ovo jelo ne služi samo kao prilog, nego i kao osnova za ljute juhe. Za takvu juhu poprži malo češnjaka i đumbira. Dodaj kimchi i prelij ga temeljcem od povrća ili pilećim temeljcem. Naposljetku dodaj tofu i sve posipaj mladim lukom, i to je to. Još je lakše pripremiti jedno tipično korejsko predjelo: palačinke s kimchijem. U uobičajenu smjesu za palačinke stavi manje mlijeka i umjesto toga dodaj kimchi salatu i mladi luk te sve zajedno ispeci.