Kokosovo mlijeko: jedinstven tropski okus
Kokosovo mlijeko svestrani je proizvod koji se dobiva iz mesa zrelog kokosa. Kremasto mlijeko karakterističnog je slatkog okusa s ugodnom aromom kokosa. Prirodni sastojak upotrebljava se u mnogim kuhinjama te slanim i slatkim jelima daje egzotičan okus.
Kokosovo mlijeko ima ova posebna svojstva
Kokosovo mlijeko dobiva se iz mesa zrelih kokosovih oraha i ima karakterističan slatki okus. Mlijeko se upotrebljava u slanim i slatkim jelima te im daje egzotičan okus. Prirodne je kremaste strukture i dobar je za zgušnjavanje juha, umaka i curryja. Kokosovo je mlijeko i veganska alternativa mliječnim proizvodima bez laktoze.
Odakle izvorno dolazi kokosovo mlijeko?
Kokosovo mlijeko potječe iz tropskih i suptropskih krajeva, odakle potječu kokosove palme. Palme su rasprostranjene u mnogim tropskim regijama svijeta. Nakon berbe kokosovih oraha prvo se vadi meso. Ono se zatim nariba i pomiješa s vodom kako bi se dobilo kokosovo mlijeko.
Kad je sezona kokosovog mlijeka?
Kokosovo mlijeko dostupno je tijekom cijele godine u većini dijelova svijeta jer se obično nudi u limenkama ili kao UHT pakirani proizvod.
Međutim, sami kokosovi orasi imaju svoju sezonu u odgovarajućoj regiji uzgoja. Točno vrijeme berbe kokosovih oraha može se razlikovati od regije do regije, iako se u nekim tropskim područjima poput jugoistočne Azije i Pacifika mogu brati tijekom cijele godine.
Za što sve može poslužiti kokosovo mlijeko i kako se čuva?
Kokosovo mlijeko svestran je proizvod koji se može upotrebljavati na različite načine. Mlijeko je ključni sastojak mnogih azijskih curryja, daje juhama, umacima i preljevima finu, kremastu teksturu te daje vlažnost i tipičan okus kokosa u pekarskim proizvodima.
Pravilno čuvanje važno je za dugotrajnu kvalitetu. Neotvorena konzervirana hrana može se čuvati na sobnoj temperaturi do isteka roka trajanja. Nakon otvaranja, sadržaj treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ne dulje od 3 – 4 dana. Za UHT pakirano kokosovo mlijeko vrijedi: neotvoreno pakiranje može se čuvati na sobnoj temperaturi, ali nakon otvaranja treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Ovo se nalazi u kokosovom mlijeku
Kokosovo mlijeko ima i pozitivne i negativne učinke na zdravlje. Pozitivno je to što je veganska alternativa mliječnim proizvodima bez laktoze te sadrži razne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Nedostatak je visok udio zasićenih masti, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se konzumira prekomjerno i uz neuravnoteženu prehranu.
kcal: 9 kcal
Ugljikohidrati: 1,4 g
Bjelančevine: 0,3 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0,03 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 27 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 282 mg
Magnezij: 28 mg
Natrij: 47 mg