Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Kokosovo mlijeko: jedinstven tropski okus

Kokosovo mlijeko svestrani je proizvod koji se dobiva iz mesa zrelog kokosa. Kremasto mlijeko karakterističnog je slatkog okusa s ugodnom aromom kokosa. Prirodni sastojak upotrebljava se u mnogim kuhinjama te slanim i slatkim jelima daje egzotičan okus.

Korisno je znati

Kokosovo mlijeko ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled kokosovog mlijeka

Kokosovo mlijeko dobiva se iz mesa zrelih kokosovih oraha i ima karakterističan slatki okus. Mlijeko se upotrebljava u slanim i slatkim jelima te im daje egzotičan okus. Prirodne je kremaste strukture i dobar je za zgušnjavanje juha, umaka i curryja. Kokosovo je mlijeko i veganska alternativa mliječnim proizvodima bez laktoze.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi kokosovo mlijeko?

Kokosovo mlijeko potječe iz tropskih i suptropskih krajeva, odakle potječu kokosove palme. Palme su rasprostranjene u mnogim tropskim regijama svijeta. Nakon berbe kokosovih oraha prvo se vadi meso. Ono se zatim nariba i pomiješa s vodom kako bi se dobilo kokosovo mlijeko.


Sezona

Kad je sezona kokosovog mlijeka?

Kokosovo mlijeko dostupno je tijekom cijele godine u većini dijelova svijeta jer se obično nudi u limenkama ili kao UHT pakirani proizvod.

Međutim, sami kokosovi orasi imaju svoju sezonu u odgovarajućoj regiji uzgoja. Točno vrijeme berbe kokosovih oraha može se razlikovati od regije do regije, iako se u nekim tropskim područjima poput jugoistočne Azije i Pacifika mogu brati tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti kokosovo mlijeko i kako se čuva?

Kokosovo mlijeko svestran je proizvod koji se može upotrebljavati na različite načine. Mlijeko je ključni sastojak mnogih azijskih curryja, daje juhama, umacima i preljevima finu, kremastu teksturu te daje vlažnost i tipičan okus kokosa u pekarskim proizvodima.

Pravilno čuvanje važno je za dugotrajnu kvalitetu. Neotvorena konzervirana hrana može se čuvati na sobnoj temperaturi do isteka roka trajanja. Nakon otvaranja, sadržaj treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ne dulje od 3 – 4 dana. Za UHT pakirano kokosovo mlijeko vrijedi: neotvoreno pakiranje može se čuvati na sobnoj temperaturi, ali nakon otvaranja treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s kokosovim mlijekom


Sastojci

Ovo se nalazi u kokosovom mlijeku

Kokosovo mlijeko ima i pozitivne i negativne učinke na zdravlje. Pozitivno je to što je veganska alternativa mliječnim proizvodima bez laktoze te sadrži razne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Nedostatak je visok udio zasićenih masti, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se konzumira prekomjerno i uz neuravnoteženu prehranu.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 9 kcal

Ugljikohidrati: 1,4 g

Bjelančevine: 0,3 g

Masti: 0,2 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 27 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 282 mg

Magnezij: 28 mg

Natrij: 47 mg