Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Poljske krivonoške: plemenite jestive gljive

Poljske krivonoške blisko su povezane s bukovačom, no po okusu i izgledu sličnije su vrganjima. U usporedbi s tom plemenitom gljivom, poljske krivonoške također se mogu uzgajati te stoga predstavljaju izvrsnu alternativu jelima od vrganja.

Dobro je znati

Poljska krivonoška ima ova posebna svojstva

Poljske krivonoške u detaljnom prikazu

Poljske krivonoške također se nazivaju kraljevske bukovače jer su usko povezane s običnom bukovačom. Smeđi, čvrsti klobuci i bijele peteljke debeli su i imaju čvrsto meso, po izgledu i okusu nalik su vrganjima te ostaju čvrste na zagriz i nakon kuhanja. Poljske krivonoške odlikuju se i po tome što rastu relativno blizu tlu, na izbojcima ili korijenju, dakle, na „bilju”. Zahvaljujući svojem razmjerno velikom sadržaju bjelančevina, poljske krivonoške idealno su prikladne za vegetarijansku ili vegansku prehranu. Za vegetarijance ili vegane ove su aromatične gljive zamjena mesu bogata bjelančevinama, koja je usto još iznimno ukusna.

Poljske krivonoške ne bi se smjele prati jer, baš kao i druge gljive, u cijelosti apsorbiraju vodu te time gube znatan dio svoje arome. Klobuke i peteljke možete očistiti četkom za gljive ili kuhinjskim ubrusima te ukloniti sasušene krajeve stabljika – i to je to! Usput rečeno, stabljike se mogu u cijelosti iskoristiti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu poljske krivonoške?

Poljska krivonoška izvorno potječe iz područja Sredozemlja, gdje uspijeva na korijenju i bilju. Poljske krivonoške koje se nude u maloprodaji gotovo su isključivo gljive iz uzgoja. Prednost: kratki transportni putevi i izvrsna svježina. Razlog zašto su poljske krivonoške nešto skuplje od drugih gljiva iz uzgoja, na primjer, šampinjona, poglavito je taj što je uzgoj ovih plemenitih gljiva puno kompliciraniji. 


Sezona

Kada je sezona poljskih krivonoški?

Poljske krivonoške koje dospijevaju u prodaju većinom potječu od uzgajivača. U usporedbi s vrganjem, poljske krivonoške imaju vrlo sličan okus te su tijekom cijele godine dostupne uz uvijek jednaku, dobru kvalitetu i usto znatno povoljnije.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati poljske krivonoške i kako se trebaju čuvati?

Poljske krivonoške u detaljnom prikazu

Poljske krivonoške mogu se, poput drugih plemenitih jestivih gljiva, kao što su vrganji ili bukovače, spremati na razne načine. Kada se nareže na ploške i nakratko prži na maslacu ili maslinovu ulju, u tren oka može se spraviti ukusno jelo od gljiva u tavi, koje je izvrstan prilog brojnim jelima s mesom, ribom, piletinom, divljači ili janjetinom. No svestrane krivonoške mogu se jednako dobro pržiti, peći na roštilju ili kuhati. Na primjer, tako se mogu spraviti aromatična povrtna jela, juhe, rižoto ili pak palačinke. Poljske krivonoške ukusne su i sirove, na primjer, sitno nasjeckane u salati ili, prelivene dobrim maslinovim uljem i malom količinom octa, kao mediteranski carpaccio.

Ovako se trebaju čuvati poljske krivonoške

Zbog njihova visokog udjela bjelančevina, poljske krivonoške mogu se čuvati samo kratko vrijeme. Ove aromatične gljive imaju najbolji okus kada su svježe; no umota li ih se blago u vlažnu krpu, može ih se oko tjedan dana čuvati u pretincu za povrće hladnjaka.

Ako želiš jednostavno produljiti rok upotrebe poljskih krivonoški, možeš ih osušiti ili zamrznuti. U tu svrhu očisti gljive, nareži ih na ploške i osuši ili pohrani u zamrzivač u prikladnim spremnicima. Ondje se mogu čuvati do osam mjeseci.


Sastojci

Ovo se nalazi u poljskim krivonoškama

Poljske krivonoške zdrave su, niskokalorične te sadrže velike količine vitamina B3 i B5, koji su posebno važni za živčani sustav.