Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Lisičarke: blago iz šume

Kišovita ljeta barem imaju kulinarsku prednost: gljive tada u izobilju izrastaju iz tla. Lisičarke su posebno tražene zbog svojeg blage, no istovremeno papreno-orašaste arome. 

Dobro je znati

Lisičarke imaju ova posebna svojstva 

Svježe lisičice u detaljnom prikazu

Lisičarka (Cantharellus cibarius) se odlikuje smeđim klobukom koji, ovisno o veličini, ima valovit rub. Također, ova je gljiva stabilna i suha. Posebno rado raste na pjeskovitim tlima, no to tek od kraja svibnja, a djelomično čak i do sredine listopada. Lisičarke se mogu pronaći u borovim šumama i ispod jelki.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu lisičarke?

Lisičarke nisu gljive iz uzgoja, već divlje gljive, koje rastu u lisnatim i igličastim šumama Europe. Ako želite pronaći tu gljivu, morali biste je tražiti na korijenju stabala. No pazite: u Njemačkoj, na primjer, sve je rjeđa te se smije ubirati samo u malim količinama predviđenima za vlastitu konzumaciju.


Sezona

Kada je sezona lisičarki?

Sezona svježih lisičarki započinje u srpnju i završava u studenom. Lisičarke predviđene za maloprodaju poglavito potječu s istoka Europe. Osim svježih lisičarki, prodaju se i gljive u staklenkama te konzervirane, sušene ili pak zamrznute gljive. Tako mogu biti dostupne tijekom cijele godine. Preporučuje se prije konzumacije zapakirane robe provjeriti rok trajanja jer se on nipošto ne bi smio prekoračiti.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati lisičarke i kako se trebaju čuvati?

Svježe lisičice u detaljnom prikazu

Lisičarke sadrže hitin, koji ljudi ne mogu probaviti. Gljive se stoga ne bi smjele jesti sirove jer bi inače moglo doći do probavnih smetnji. Prije mogućnosti daljnjeg prerađivanja lisičarki, one se moraju očistiti. Budući da gljive brzo upijaju vodu, morale bi se nakratko isprati pod mlazom vode ako je to potrebno. U protivnom je dovoljno očistiti gljive kuhinjskim papirom. Lisičarke su idealan prilog, na primjer, umacima, mesu, riži i tjestenini.

Ovako će lisičarke ostati svježe

Nije jednostavno pravilno čuvati gljive jer temperatura ne smije biti ni pretopla ni prehladna. Budući da će se gljive inače brzo pokvariti, bolje je pripremiti lisičarke neposredno nakon kupnje. Ako za to nemate vremena, postoje i druga rješenja. Alternativno je moguće čuvanje u hladnjaku, no svaki spremnik morao bi propuštati zrak. Kada se tako zapakiraju, ove se gljive mogu dva ili tri dana čuvati u hladnjaku.


Recept dana

Što možeš pripremiti od lisičarki


Sastojci

Ovo se nalazi u lisičarkama

Lisičarke sadrže velike količine bjelančevina, ali male količine masti i kalorija. Osim toga, u ovim gljivama kriju se željezo, kalij, vitamini A, D i C te različiti vitamini iz skupine B. To ima sljedeći učinak na zdravlje: probava se regulira, a san poboljšava. Međutim, moguće je da će divlje gljive sadržavati olovo ili kadmij. To je razlog zašto bi se konzumacija divljih gljiva morala ograničiti na 200 grama tjedno.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 72 kcal

Ugljikohidrati: 1,96 g

Bjelančevine: 2,79 g

Masti: 5,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,03 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,24 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 6,23 mg

Vitamin E: 0,18 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 5,81 mg

Kalij: 333 mg

Magnezij: 16 mg

Natrij: 207 mg