Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Shiitake gljive: ukusne i aromatične

Shiitake ili shii-take gljiva u Aziji se već tisućljećima cijeni kao namirnica i lijek. To ne čudi: naime, gljive su zdrave i odlikuju se svojom posebno ukusnom aromom. 

Dobro je znati

Shiitake gljive imaju ova raznolika svojstva

Svježe shiitake gljive u detaljnom prikazu

Japanski naziv shiitake znači gljiva („take”) koja raste na stablu pasanije („shii”), lažnom kestenu; gljiva se stoga povremeno naziva i gljiva Pasania. Tipičan za shiitake gljive jest smećkasti, crvenkasto-smeđi klobuk širok do 15 centimetara, koji je kod mladih gljiva višestruko namotan. Njihovo bijelo ili smećkasto meso čvrsto je i sočno. Za razliku od brojnih drugih gljiva iz uzgoja, okusom i aromom snažno podsjećaju na divlje gljive.

Shiitake gljive su, nakon šampinjona, najčešće uzgajana jestiva gljiva. U maloprodaji se u načelu nude dvije vrste: prodajni hit donggu, koja čvrsta gljiva debelog mesa, a odmah iza nje nalazi se Koshin, gljiva tankog mesa i široko otvorenog klobuka. Shiitake su umami, peta kvaliteta okusa, uz slatko, slano, gorko i kiselo, koja se može percipirati jezikom.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu shiitake gljive?

Shiitake gljive poznate su u Japanu i Kini već stoljećima. Dok su te gljive ondje prisutne u divljem obliku, shiitake gljive koje se prodaju kod nas potječu iz njemačkog i europskog uzgoja. 


Sezona

Kada je sezona shiitake gljiva?

Shiitake gljive uzgajaju se u posebnim staklenicima pri temperaturi od oko 19 Celzijevih stupnjeva te oko 80 posto vlažnosti zraka. Stoga se tijekom cijele godine mogu kupiti uz kvalitetu koja je uvijek jednaka.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati shiitake gljive i kako se trebaju čuvati?

Svježe shiitake gljive u detaljnom prikazu

Shiitake gljive mogu se svestrano upotrebljavati te su idealan prilog brojnim jelima azijske kuhinje s mesom, piletinom, divljači, janjetinom, ribom ili drugim povrćem. Uz klasična jela u woku, ukusne su i u klasičnim jelima od gljiva, kao što su ragu i gljive pržene na tavi te u juhama i umacima. Kod pripreme shiitake gljiva morali biste paziti na to da ih ne perete u vodi jer će time izgubiti svoju aromu. Umjesto toga, očistite ih kistom ili kuhinjskim papirom i odrežite sasušene krajeve stabljike.

Ovako se trebaju čuvati shiitake gljive

Shiitake gljive imat će najbolji okus kada su svježe. Kada ih se blago omota u kuhinjski papir, mogu se do tjedan dana čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Ako ih u svakom trenutku želiš imati kod kuće, moraš se ipak odlučiti za sušene primjerke. Oni se prije upotrebe samo moraju omekšati 20 minuta te se zatim mogu preraditi kao svježe gljive.


Sastojci

Ovo se nalazi u shiitake gljivama

Shiitake gljive impresioniraju visokim udjelom bjelančevina te vitaminima C i D, koji imaju pozitivan učinak na živčani sustav i kosti. U azijskoj medicini već se nekoliko stoljeća upotrebljavaju protiv reume i povišene razine kolesterola u krvi. I zapadna medicina pripisuje shiitake gljivama zdrava svojstva: navodno pomaže pri snižavanju visokoga krvnog tlaka ili visoke razine kolesterola u krvi, sprječava bolesti krvožilnog sustava te ima preventivno djelovanje protiv virusa.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 46 kcal

Ugljikohidrati: 12,32 g

Bjelančevine: 1,56 g

Masti: 0,22 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 3 mg

Željezo: 0,44 mg

Kalij: 120 mg

Magnezij: 14 mg

Natrij: 4 mg