Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bukovače: plemenita i aromatična hrana

Bukovače se nazivaju i „telećim gljivama” te se ubrajaju među najomiljenije jestive gljive svijeta. Pikantna aroma ovih mesnatih gljiva školjkasta oblika zaista donekle podsjeća na teletinu. 

Dobro je znati

Bukovače imaju ova posebna svojstva 

Svježe bukovače u detaljnom prikazu

Bukovače imaju školjkast klobuk promjera od oko četiri do deset centimetara, no on može narasti i do 20 centimetara. Boja bukovače seže od svijetle bež boje i preko sive te sve do smeđe boje. Jestivi su kako klobuk, tako i stabljika, a oba dijela gljive podjednako su ukusna.

Njihov školjkast oblik također je nadopunjen oblikom rasta njihovih kolonija, koje podsjećaju na nalazišta kamenica. Također, bijelo paperje na klobuku gljive nije plijesan, već je to ustvari gljiva. Ono je karakteristično za bukovače i nije naznaka za to da je gljiva pokvarena ili loše kvalitete.


Podrijetlo

Odakle ustvari potječu bukovače?

Stvarna domovina ovih gljiva jest jugoistočna Azija, gdje se uzgajaju poglavito na bukvama ili trulom drvu. Najveća količina prodanih bukovača potječe iz njemačkog ili europskog uzgoja. U tu se svrhu vreće supstrata posipaju sporama gljiva, na kojima zatim uspijevaju ove aromatske gljive. Stoga bukovače ne ovise o sezoni te se tijekom cijele godine mogu ubrati i jesti svježe. 


Sezona

Kada je sezona bukovača?

Bukovače iz uzgoja dostupne su tijekom cijele godine uz kvalitetu koja je uvijek jednaka. Ako želiš brati ove ukusne jestive gljive, moraš dobro poznavati gljive. One se prvenstveno mogu pronaći na trulom drvu bjelogoričnog drveća kao što su bukve.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati bukovače i kako se trebaju čuvati?

Svježe bukovače u detaljnom prikazu

Bukovače imaju iznimno aromatičan okus te se mogu zbilja svestrano upotrebljavati. Kao prilog mesu– i tjestenini– ili jelima od riže, panirane, ispečene na roštilju ili pržene, u juhama ili umacima, kao punjenje tortelina ili drugih okruglica od tijesta – gotovo da ne postoji jelo koje ove plemenite jestive gljive ne bi učinile još boljim. Na pitanje o tome mogu li se bukovače jesti sirove, odgovori se donekle razilaze. Bukovače iz uzgoja u pravilu se mogu konzumirati bez ikakve opasnosti, no tijekom pripreme potrebno je imati na umu da se kuhane bukovače puno lakše konzumiraju i probavljaju. Važno: bukovače biste tek neposredno prije pripreme morali iščetkati četkom za gljive i izrezati kako se njihov rok trajanja ne bi bespotrebno skratio.

Na ovo moraš paziti tijekom čuvanja

Kao i svim gljivama, bukovačama je također potrebna velika količina vode, a one reagiraju posebno osjetljivo na toplinu, tlak i svjetlo. Kako bi se njihov rok trajanja produljio, bukovače bi se stoga morale čuvati u hladnjaku bez pakiranja. Ako bukovače želiš konzervirati na razdoblje dulje od nekoliko dana, moraš ih prije osušiti ili zamrznuti. 


Recepti

Što možeš pripremiti od bukovača


Sastojci

Ovo se nalazi u bukovačama

Bukovače su zdrave, niskokalorične i sadrže važne hranjive tvari. Ove ukusne gljive sadrže velike količine vitamina B i folne kiseline te kalija i fosfora, a zbog dijetalnih vlakana imaju i učinak koji potiče probavu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 000 mg

Vitamin E: 000 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 00 mg

Željezo: 00 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 00 mg

Natrij: 00 mg