Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Vrganj: vrijedna jestiva gljiva

Vrganj, poznat i kao ljetni vrganj, gljiva je stapčarka i ubraja se u obitelj cjevastih gljiva. Vrganj ne raste na kamenju ni stjenovitim predjelima, no njegova je odlika čvrsta struktura njegova mesa. Naime, ono je – u usporedbi s brojnim drugim sortama jestivih gljiva – iznimno čvrsto.

Dobro je znati

Vrganj ima raznolika svojstva 

Svježi vrganj u detaljnom prikazu

Vrganji su među najpopularnijim i najvrjednijim jestivim gljivama. Vrganj živi u simbiozi s raznim lisnatim i igličastim stablima te ispod površine zemlje tvori složen guštik, takozvanu mikorizu. Iznad zemlje nalazi se tijelo ploda.

Vrganji imaju svjetlosmeđi ili pak tamnosmeđi klobuk. S donje strane klobuka nalaze se cjevčice koje su vrlo čvrste. Cjevčice mladih gljiva svijetle su, gotovo bijele. Cjevčice stariji gljiva žućkaste su boje. Stabljika je masivna iznad površine zemlje i uvelike se sužava prema prijelazu u klobuk. Svijetlo, čvrsto meso gljive vrlo je aromatično. Decentan orašast okus čini ovu sortu gljiva omiljenom jestivom gljivom.

Oprez!

Jedina opasnost od brkanja postoji s gljivom žučarom. Ova nejestiva gljiva ima izražen gorak okus. Već će samo jedan primjerak upropastiti cijelo jelo. Starije žučare sigurno se mogu prepoznati po ružičastim cjevčicama. U pravilu se razlikuje između sljedećih sorti:

  • smrekin vrganj
  • borov vrganj
  • orahov vrganj (ili ljetni vrganj)

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe vrganj?

Ova jestiva gljiva može se pronaći u igličastim ili mješovitim šumama s kiselim, ilovastim ili pjeskovitim tlom. U području Njemačkog sredogorja te na istoku Europe osjeća se iznimno dobro. Vrganji se ne mogu uzgajati, već rastu isključivo u šumama.


Sezona

Kada je sezona vrganja?

Glavna sezona traje od rujna do listopada. Pri povoljnim vremenskim uvjetima vrganji će rasti već i u srpnju ili kolovozu. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati vrganj i kako se treba čuvati?

Svježi vrganj u detaljnom prikazu

Svježe gljive mogu se pažljivo očistiti krpom, četkom za gljive i malom količinom vode. Kraj stabljike potrebno je odrezati, a velike dijelove mjesta zagriza ili koja sadrže ličinke potrebno je ukloniti. Kada se gljiva prepolovi, može se vidjeti sadrži li ličinke. Intenzivan okus ne gubi se tijekom kuhanja, prženja ni sušenja. Prženje, kuhanje na pari ili pečenje omiljene su varijante pripreme. Vrganji su usto prikladni za aromatiziranje i upotpunjavanje maslinova ulja. Kada se zamrzne ili osuši, ova se jestiva gljiva može dulje čuvati. Kao svježa gljiva mora se iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Recept dana

Što možeš pripremiti od vrganja


Sastojci

Ovo se nalazi u vrganju

Vrganju se pripisuje vitalizirajuće djelovanje koje potiče imunološki sustav. Svježi primjerci bogati su bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i elementima u tragovima. Kada se jedu u umjerenim količinama, vrganji su zdravi i lako se probavljuju. No i za ovu sortu šumske gljive vrijedi da posebno lako prima teške metale. Ekološki uvjeti na mjestu ubiranja i čimbenici poput kvalitete tla uvelike utječu na kvalitetu ovih gljiva.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 39 kcal

Ugljikohidrati: 0,53 g

Bjelančevine: 5,4 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,37 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 2,5 mg

Vitamin E: 0,04 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 4 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 327 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 6 mg