Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Smrčak: ružnjikav, ali slastan

Smrčak je izgledom prilično neatraktivna biljka, koja se sastoji od brojnih šupljih komora nalik crijevima – koje se nazivaju i lamele. Unutrašnjost smrčka uvijek je šuplja. On se može pronaći na šumskom tlu ili među divlje rastućim grmljem. 

Dobro je znati

Smrčak ima ova posebna svojstva 

Svježi smrčak u detaljnom prikazu

Karakteristika smrčka jest njegov izgled. On se odlikuje dugačkom stabljikom, koja je srasla s tipičnim klobukom smrčka. Kako stabljika, tako i klobuk zajednički tvore šuplje tijelo. Ako sami skupljate smrčke, morali biste pripaziti na to da ga tijekom ubiranja ne pobrkate s iznimno otrovnom proljetnom moždanicom. Uostalom, stručnjaci uspoređuju kompliciranu i vremenski intenzivnu potragu za tim gljivama s još složenijom potragom za tartufima. 

Danas je poznato oko 15 različitih vrsta smrčka, koje se najčešće razlikuju u pogledu oblika, veličine i boje. Među najomiljenije oblike jestiva smrčka ubraja se šiljasti smrčak, koji svoj naziv duguje šiljastom obliku svojeg klobuka, te uobičajeni jestivi smrčak. Što je smrčak su tamniji, to je aromatičnijeg okusa. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe smrčak?

Zbog svoje neatraktivne vanjštine i osjećaju u ustima koji se može opisati kao „sluzav”, brojni ljudi ne preferiraju redovitu konzumaciju smrčka. Međutim, mnogima nije poznato da se u smrčku kriju brojni vitamini te da je stoga iznimno zdrav. Većina ljudi poznaje smrčak zahvaljujući odlascima u azijske restorane. Azijati upotrebljavaju ovu gljivu izdašno u brojnim jelima. Smrčak se poglavito uvozi iz Turske. 


Sezona

Kada je sezona smrčka?

Smrčak se može pronaći na brojnim lokacijama, na primjer, u šumama uz rijeke, na livadama bogatima humusom ili ispod stabla jasena. Većinom se pojavljuju u manjim skupinama ili pojedinačno. Do sada ih se nije uspjelo uzgojiti. Ove gljive imaju relativno kratku sezonu i mogu se svježe ubrati samo od travnja do kraja svibnja ili početka lipnja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati smrčak i kako se treba čuvati?

Svježi smrčak u detaljnom prikazu

Važno je napomenuti da se smrčak uvijek mora zagrijati te se nipošto ne bi smio jesti sirov jer je u tomu stanju otrovan. Tek se zagrijavanjem, odnosno duljim sušenjem sadržani otrov može učiniti bezopasnim. Međutim, zbog relativno kratke sezone, ove gljive nisu uvijek svježe dostupne. No to nije nikakav problem jer se one mogu savršeno osušiti, pri čemu ne gube nijedan aspekt svoje arome. Budući da je smrčak donekle neutralan u pogledu okusa, no unatoč tome iznimno zdrav, njegova je upotreba idealna za brojne kombinacije sastojaka.

Ovako se treba čuvati smrčak

Svježi smrčak najbolje je polegnuti u ravnini, jedan pokraj drugog, na krpi te čuvati u hladnjaku. U načelu vrijedi sljedeće: što se smrčak brže potroši, to je boljeg okusa. Ako kupiš previše smrčka, možeš ga sasvim jednostavno osušiti u pećnici pri temperaturu od točno 50 Celzijevih stupnjeva. Tako će smrčak imati znatno dulje trajanje.


Sastojci

Ovo se nalazi u smrčku

Smrčak se ubraja među najzdravije jestive gljive te sadrži velike količine bjelančevina i magnezija, a usto ima nizak udio kalorija i masti. Idealan je za prehranu s niskim unosom ugljikohidrata, dobar je za crijeva te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 28 kcal

Ugljikohidrati: 0,5 g

Bjelančevine: 2,49 g

Masti: 0,32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 0,05 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 11 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 390 mg

Magnezij: 16 mg

Natrij: 2 mg