Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kus-kus: kuglice pune energije

Kus-kus je jelo od durum pšenice kuhane na pari. Svoje podrijetlo vuče iz sjevernoafričke i bliskoistočne kuhinje. Ondje se kus-kus ubraja među osnovne namirnice i poslužuje kao prilog brojnim jelima.

Dobro je znati

Kus-kus ima ova posebna svojstva

Kus-kus u detaljnom prikazu

Durum pšenica, proso ili ječam čine osnovu kus-kusa. Zrno se najprije vlaži, a zatim melje u sitne kuglice sve dok se ne dobije fini gris. Tradicionalni način pripreme kus-kusa nije obično kuhanje, već kuhanje na pari nad kipućom vodom ili iznad ključajućeg jela. Za razliku od toga, moderni instantni kus-kus samo se prelijeva kipućom vodom i u njoj ostavlja nekoliko minuta. Zbog visokog udjela ugljikohidrata ovo jelo od žitarica ima dugotrajan učinak zasićenja, zbog čega je idealno prikladno za ručak.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kus-kus?

U orijentalnoj kuhinji kus-kus predstavlja osnovnu namirnicu, a u Maroku čak i nacionalno jelo. Za to postoji i opravdanje jer naribani gris sadrži brojne zdrave sastojke, ima dugotrajan učinak zasićenja, a kus-kus se usto dobro može kombinirati s gotovo svim ostalim namirnicama.


Sezona

Kada je sezona kus-kusa?

Kus-kus je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kus-kus i kako se treba čuvati?

Kus-kus u detaljnom prikazu

Kus-kus je posebno dobro prikladan kao prilog janjetini, peradi, ribi ili bezmasnoj govedini. Kao prilog povrtnom nabujku ili za salatu s celerom i rajčicama te oblikovan u kosane odreske ili nadopuna juhama, kus-kus svakako predstavlja idealnu preporuku. Iako se arapska salata taboulé najčešće priprema od bulgura, imat će, dakako, idealan okus i kada se upotrijebi kus-kus.

Uz malu količinu soka limete ili limuna, ova će jela imati ugodnu, zdravu kiselinu. Kako bi se uštedjelo u pogledu kalorija, preporučuje se umjesto maslaca upotrijebiti nekoliko kapi maslinova ulja. Otvoreno pakiranje kus-kusa moralo bi se čuvati dobro zatvoreno, na primjer, u limenci sa zatvaračem na zavrtanje. Međutim, čuvanje na hladnom i suhom mjestu ne bi smjelo trajati dulje od šest mjeseci.


Recepti

Što možeš pripremiti od kus-kusa


Sastojci

Ovo se nalazi u kus-kusu

Za jela od pšenice tipično je da sadrže brojne dijetalne tvari i istovremeno vrlo malo masti, no s druge strane također brojne bjelančevine i ugljikohidrate. Zdrava su i biljna ulja sadržana u njemu. Osim toga, kus-kus sadrži mineralne tvari, vitamin E i više vitamina B, što također vrijedi za ostale proizvode od žitarica. U pogledu toga potrebno je istaknuti sadržani magnezij, željezo i cink. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 112 kcal

Ugljikohidrati: 23 g

Bjelančevine: 3,8 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 58 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 5 mg