Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Proso: povratak zdrave žitarice

Proso se već tisućljećima upotrebljava kao namirnica. Osim iznenađujuće visokog udjela hranjivih tvari, proso ima i dodatno posebno svojstvo: u prirodnu obliku ne sadrži gluten.

Dobro je znati

Proso ima ova posebna svojstva 

Proso u detaljnom prikazu

Pojam „proso” zbirni je naziv za različite sorte biljki iz obitelji slatkih trava. Dostupan je u različitim bojama, na primjer, bijeloj, žutoj, crvenoj ili smeđoj. Crvene sorte pri tome sadrže više antioksidansa koje stanice štite od starenja, dok žute imaju više beta karotena, ranijom fazom stvaranja vitamina A, kojim opskrbljuju tijelo. Ako su zrna više staklasta, imaju veći, ali ne i vrlo kvalitetan udio bjelančevina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe proso?

Proso je jedna od najstarijih vrsta žitarica na svijetu, a njegovo se podrijetlo nalazi u području istočne Azije i Afrike. U Kini se sadio davno prije početka nove ere te je Putom svile dospio sve do srednje Europe. Već je u drevno doba proso bio simbol truda i plodnosti, uslijed čega je i nastao običaj posipanja mlade zrnima prosa. Tijekom srednjeg vijeka bilo je moguće uskladištiti velike količine kao zalihe za nuždu, čime je služio kao glavna vrsta žitarica. Tijekom 17. i 18. stoljeća proso su, prvenstveno u Njemačkoj, potisnule novo uvedene namirnice krumpir i kukuruz te pšenica i raž, koje su imale znatno veće prinose te su se stoga masovno proizvodile.


Sezona

Kada je sezona prosa?

Proso se ubire tijekom rujna, no dostupan je u maloprodaji tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati proso i kako se treba čuvati?

Proso u detaljnom prikazu

Proso se dijeli na zlatni i smeđi proso. Za razliku od zlatnog prosa, smeđi se proso ne guli, već se prerađuje u brašno i nudi kao dodatak prehrani. Oljušteni zlatni proso prerađuje se u zrna, brašno, gris, pahuljice ili krmivo. Ako se zlatni proso u svojem oljuštenom osnovnom proizvodu želi konzumirati, obvezno se prethodno mora skuhati. Proso bi se morao čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla.Sastojci

Ovo se nalazi u prosu

Ova žitarica sitnog zrna sadrži brojne vrijedne hranjive tvari, posebice elemente u tragovima, mineralne tvari i vitamine te esencijalne aminokiseline za ljudski organizam. Proso se smatra izvorom željeza, cinka i magnezija te sadrži silicijsku kiselinu. Stoga ne potiče samo proizvodnju krvi, već također pridonosi jačanju kože, kose i noktiju. Usto je proso dobar za vegetarijansku ili vegansku prehranu, kao i za dijabetičare. Također, lako je probavljiv te čak ni ne sadrži gluten. Zahvaljujući velikoj količini sadržanih hranjivih tvari, proso se upotrebljava i za kaše za bebe.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 350 kcal

Ugljikohidrati: 68,8 g

Bjelančevine: 9,8 g

Masti: 3,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,43 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,52 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 6,9 mg

Kalij: 173 mg

Magnezij: 123 mg

Natrij: 3 mg