Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pivski kvasac: korisna kvaščeva gljivica

Jednostanični i kuglasti pivski kvasac ubraja se u vrstu „Saccharomyces cerevisiae”, u koju je uvršten i obični, suhi pekarski kvasac. Oba suha kvasca razlikuju se samo po tome jesu li aktivni ili neaktivni. Pekarski kvasac jest aktivan kvasac, zbog čega se i upotrebljava za rahljenje tijesta, dok je pivski kvasac umrtvljen i djelotvoran samo po svojim sastojcima.

Dobro je znati

Pivski kvasac ima ova posebna svojstva 

Pivski kvasac u detaljnom prikazu

Kod pivskog kvasca, kao i kod pekarskog kvasca, riječ je o kvaščevoj gljivici. Doda li se pivskom kvascu šećer, dolazi do reakcije, uslijed koje počinje proces fermentacije. Pivski kvasac dobiva se iz čistog uzgojenog kvasca i uzgaja se s pomoću gljivičnih kultura. Riječ je o prirodnom proizvodu koji se upotrebljava kako za proizvodnju piva tako i kao dodatak prehrani u obliku tableta ili pahuljica. U maloprodaji je pivski kvasac dostupan kao prah ili u obliku kocke. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pivski kvasac?

Za proizvodnju pivskog kvasca uzgajaju se kvaščeve gljivice. Pri tome je samo nekoliko miligrama čistog uzgojenog kvasca dovoljno za proizvodnju nekoliko tona pivskog kvasca. Proizvodnja se provodi u epruveti. Unutar osam dana iz 50 mililitara nastaje 40 litara. Slijedi premještanje u sterilizirano postrojenje, u kojemu se može uzgojiti do 10 kubnih metara kvasca. U tu su svrhu potrebna svega dva dodatna dana. Zatim se količina povećava na 200 kubnih metara. I to uspijeva unutar svega nekoliko sati. Tako se unutar jedanaest dana iz količine od oko osam miligrama čistog uzgojenog kvasca može proizvesti do 18 tona kvasca.


Sezona

Kada je sezona pivskog kvasca?

Pivski kvasac dostupan je tijekom cijele godine jer se može uzgajati u bilo kojem trenutku.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pivski kvasac i kako se treba čuvati?

Pivski kvasac u detaljnom prikazu

Pivski kvasac potreban je za kuhanje piva. Tek će dodatkom kvasca sastojci početi vreti kako bi se moglo razviti pivo. Pivski kvasac najbolje je čuvati u hladnjaku. Ondje se može čuvati otprilike dva ili tri tjedna. Zatim će, u određenim okolnostima, izgubiti i svoj učinak dizanja.


Sastojci

Ovo se nalazi u pivskom kvascu 

Pivski kvasac koji je sadržan u pivu ima opojno i stimulirajuće djelovanje. Osim toga, poznata su i djelovanja iz područja kozmetike i medicine. Pivski kvasac ima velik broj sastojaka koji, na primjer, mogu usporiti prirodni proces starenja. Osim toga, pivski kvasac značajan je i zbog svojeg visokog udjela vitamina B. On je dostupan i kao dodatak prehrani jer se može pozitivno odražavati na kožu, kosu i nokte.

Osim toga, blagotvorno djeluje i na srce te živčani sustav. Pivski kvasac potiče stvaranje krvi i regulira razinu šećera u krvi. Podržava zdravlje imunološkog sustava tako što proteine, masti i ugljikohidrate pretvara u energiju. U okviru toga sudjeluje i vitamin B. Tijelo time dobiva sposobnost boljeg suzbijanja uzročnika bolesti. Kvasac ima protuupalni učinak. Osim toga, može ublažiti stres i osigurati bolju uravnoteženost.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 229 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 48 g

Masti: 4,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 12 mg

Vitamin B2: 4 mg

Vitamin B6: 4,4 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 50 mg

Željezo: 17,5 mg

Kalij: 1410 mg

Magnezij: 230 mg

Natrij: 77 mg