Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Datulja: mala energetska bomba

Datulje su plod palme datulje (Phoenix dactylifera), podrijetlom iz suptropskih područja oko Perzijskog zaljeva. Palma datulje može doživjeti i 200 godina, a donosi plod prvi put kad joj je pet do šest godina. Svježe datulje su otprilike veličine šljiva i imaju tvrdu i nejestivu košticu u mekom i ukusnom mesu. Pošto datulje ne mogu dugo izdržati, one su obično dostupne u sušenom obliku.

Dobro je znati

Datulja ima ova različita svojstva 

Sušene datulje na detaljnom prikazu

Sušene datulje imaju svoj vlastiti neusporediv, vrlo sladak okus i sadrže puno voćnog šećera i glukoze. One su slatka užina, ali su istovremeno i male energetske bombe. Kod sušenih datulja su prisutni svi vitamini i minerali, a one su osobito bogate vlaknima, što je važno za dobru probavu.

Čega ima u datuljama

Na temelju tog probavnog učinka sušene datulje se nalaze i kao sastojak u prirodnim laksativima. One imaju pozitivan učinak na cirkulaciju i srce i jačaju živčani sustav. Ovo sušeno voće ima visok sadržaj željeza, što ima preventivan učinak protiv zamora i dobro je protiv anemije. Jako posebna užina, koja se obično nudi samo zimi, su sušene datulje s nadjevom od marcipana.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe datulja?

Osnovna područja gdje se datulje uzgajaju su Egipat, Saudijska Arabija i Iran.


Sezona

Kad je sezona datulje?

Datulje su dostupne tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati datulja i kako se treba čuvati?

Sušene datulje na detaljnom prikazu

Sušene datulje su prava energetska bomba. Stoga su one idealna užina između obroka. Ostale upotrebe su u orijentalnim jelima ili kao datulje umotane u slaninu, u musliju i kao zdrav zaslađivač. Sušene datulje su također odlične kao sastojak u voćnoj salati ili musliju. One su također popularne u pripremi različitih vrsta peciva. Sušene datulje mogu se koristiti i u pripremi voćnog kruha. 

Ovako treba čuvati datulje

Sušene datulje je optimalno čuvati na sobnoj temperaturi. U sušenom stanju imaju rok trajanja od neke dvije godine. Ako se datulje čuvaju na vrlo velikoj vlazi, meso postaje tvrdo i čvrsto i onda je skoro nejestivo. One se stoga uvijek trebaju čuvati na suhom i hladnom mjestu.


Sastojci

Ovoga ima u datuljama

Sušene datulje na detaljnom prikazu

Sušene datulje su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. One također sadrže puno antioksidanasa i na taj način pomažu pri održavanju zdravlja. Njihov sadržaj šećera i kalorija je sličan onome kod smokava i grožđica. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 277 kcal

Ugljični hidrati: 65,2 g

Bjelančevine: 2 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 25 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,13 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 61 mg

Željezo: 1,9 mg

Kalij: 649 mg

Magnezij: 50 mg

Natrij: 35 mg