Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sušena breskva: delikatesa

Među vrstama voća, breskva je – za razliku od primjerice smokava, datulja, šljiva i grožđica – relativno nova i malo poznata kao sušeno voće. Ipak, dostupna je i u čistom obliku, i kao dio voćnih mješavina.

Dobro je znati

Sušene breskve imaju raznolika svojstva

Sušene breskve na detaljnom prikazu

Kao i svako suho voće, sušene breskve su bogate vlaknima i hranjivim tvarima. Važno je napomenuti da postoje sušene breskve sa i bez sumpora. Dodatak sumpora sprječava da sušeno voće postane vizualno neprivlačno i zadržava svijetlu narančasto-žutu boju mesa ploda, dok plod bez sumpora sušenjem poprima prilično neupadljivu žuto-smeđu boju. Voće sa sumporom može izazvati netoleranciju ili alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Za alergične osobe i potrošače koji cijene prirodne proizvode bi stoga bolje bilo da koriste sušeno voće bez sumpora.


Podrijetlo

Odakle izvorno poječu sušene breskve?

Breskve rastu u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Južnoj Americi, SAD-u i Južnoj Africi. Odatle obično dolaze izravno k nama, čak i u osušenom stanju. U prošlosti je sušenje voća prvenstveno bilo sredstvo za njegovo konzerviranje. Danas se ono, međutim, uglavnom koristi u kulinarske svrhe. Sušene breskve, kao i ostalo sušeno voće, poslastica su za potrošače koji brinu o zdravlju. 


Sezona

Kad je sezona sušene breskve?

Suhe breskve dostupne su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sušene breskve i kako se trebaju čuvati?

Sušene breskve na detaljnom prikazu

Osušene breskve možete jesti i same između obroka. Voćnog su i slatkastog okusa, a vrlo su prikladne i kada se narežu na male komadiće kao prilog uz musli, za pečenje, za slana jela i u slanim varijantama kao što je chutney. Kada jedete sušene breskve, treba imati na umu da sušeno voće sadrži mnogo više šećera nego svježe. To nije relevantno samo u smislu nutritivne vrijednosti, već i u smislu zdravlja zuba. Suhe breskve uvijek čuvajte dobro zatvorene.


Sastojci

Šta ima u sušenim breskvama

Suhe breskve vrlo su posebna užina između obroka. One su zdrave i sadrže važne sastojke kao što su vitamin C, vitamini B, kalij, kalcij, fosfor i cink.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 244 kcal

Ugljični hidrati: 53,9 g

Bjelančevine: 3,1 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 83 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 17 mg

Vitamin E: 5,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 46 mg

Željezo: 6,5 mg

Kalij: 1340 mg

Magnezij: 54 mg

Natrij: 9 mg