Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ribiz: suho voće iz Grčke

Ribiz je jedna od tri različite sorte sušenog grožđa. Sorta grožđa za ribiz zove se „Korinthiaki“, što znači „crni ribiz“. Zemlja podrijetla je Grčka, a voće je dobilo naziv po gradu Korintu. U Njemačkoj i Francuskoj je poznat od 15. stoljeća.

Dobro je znati

Ribiz ima raznolika svojstva 

Ribiz na detaljnom prikazu

Crveni i bijeli ribiz spadaju u sušeno voće. Dobivaju se od sorte grožđa Korinthiaki koja je crvena i bez sjemenki. U usporedbi sa sultanama, ribiz je crno-plav, sitniji i intenzivnijeg okusa. Ribiz je bogat mineralima kao što su kalcij, kalij, magnezij i fosfor.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ribiz?

Domovina crnog i crvenog ribizla je grad Korint u Grčkoj. Osim u Grčkoj, ova sorta grožđa uzgaja se i u Australiji, Južnoj Africi i Kaliforniji u SAD-u te se prerađuje u poznati i popularni ribiz.


Sezona

Kad je sezona ribiza?

Ribiz je dostupan tijekom cijele godine jer kao sušeni proizvod ima dugi rok trajanja.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati i kako se trebaju čuvati?

Ribiz na detaljnom prikazu

Ribiz je idealan za grickanje, za musli, za kuhanje ili pečenje. Kad se peče u biskvitu, ribiz donosi tipičan slatki okus grožđa, sa slatkim sokom na jeziku kada se žvače. No, postoje i kiflice u kojima se ribiz ne samo peče, nego se i raspoređuje po gornjoj površini. Ribiz se može dodati i slatkim jelima kao što je puding od riže.

Ovo voće popularno je i u azijskoj kuhinji, primjerice u slatko-kiselim jelima. Slatki umaci također se obogaćuju ribizom kako bi dobili poseban okus. Ribiz se može optimalno skladištiti jer je sušen. Tako da se po potrebi može koristiti u kuhinji. Za idealno pohranjivanje, trebao bi se čuvati bez vlage.


Sastojci

Ovoga ima u ribizu

Ribiz je jako zdrav. On sadrži puno magnezija koji jača mišiće i živce. Osim toga, sušene bobice su bogate mineralima poput kalcija i cinka.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 259 kcal

Ugljični hidrati: 63,1 g

Bjelančevine: 1,7 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 5 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 95 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 710 mg

Magnezij: 36 mg

Natrij: 20 mg