Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sušene marelice: slatke i aromatične

Svatko od nas ih poznaje, male, okrugle, ukusne marelice. Nažalost, ne možete ih dugo čuvati u svježem stanju i moraš ih brzo pojesti. Osušeni plodovi imaju dulji rok trajanja, a također su izuzetno ukusni.

Dobro je znati

Sušene marelice imaju raznolika svojstva 

Sušene marelice na detaljnom prikazu

Sušene marelice spadaju u, kako je to poznato, sušeno voće. One se suše u specifičnom procesu sušenja u sušarama. Marelica, kada se osuši, daje još više energije od neosušenog voća. Sadržaj hranjivih tvari je pet puta veći. Međutim, poznato je i da suhe marelice imaju blagi laksativni učinak. Razlikuju se sušene marelice sa sumporom i one bez sumpora. Iako marelice bez sumpora više nemaju lijepu boju svježih marelica, već su prilično smećkaste, one su bez svih konzervansa. 


Podrijetlo

Odakle potječu sušene marelice?

Stvarno podrijetlo marelice vjerojatno je u Kini ili Indiji, iako se marelica već jako dugo uzgaja i goji i u Armeniji. Mađarska nizina također je poznata kao područje uzgoja. Danas većina marelica dolazi iz:

  • Španjolska
  • Italija
  • Turska

Sezona

Kad je sezona sušenih marelica?

Suhe marelice imaju dugi rok trajanja i stoga su dostupne tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sušene marelice i kako se trebaju čuvati?

Sušene marelice na detaljnom prikazu

Suhe marelice su prikladne za pečenje, kao sastojak muslija ili kao zdrava užina između obroka. Suhe marelice možete koristiti i za kuhanje. Bilo uz meso, ribu, umake ili salate – fini okus marelice daje jelima finu notu. Možete ju sitno nasjeckati ili jednostavno dodajte cijelo voće u jelo. Ali one su vrlo ukusne i kao desert, u torti, na ili kao sladoled ili jednostavno same. Suhe marelice mogu se čuvati dugo vremena. Međutim, trebale bi biti hladne i suhe.


Sastojci

Šta ima u sušenim marelicama

Sušene marelice su bogate vitaminom A i stoga su dobre za kosti, kožu i oči. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 240 kcal

Ugljični hidrati: 47,9 g

Bjelančevine: 5 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 5800 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,17 mg

Vitamin C: 12 mg

Vitamin E: 2,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 82 mg

Željezo: 4,4 mg

Kalij: 1370 mg

Magnezij: 50 mg

Natrij: 11 mg