Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sušena jabuka: omiljena užina

I u ranijim vremenima sušenje je bilo popularna metoda konzerviranja voća koje nije bilo prikladno za čuvanje u podrumima ili je moralo opstati dugo vremena. Jabuke su također bile guljene i sušene na žicama. Uz konzerviranje, ovo je bio jedan od popularnih načina da jabuka ostane dostupna tijekom zime.

Dobro je znati

Sušena jabuka ima raznolika svojstva 

Sušene jabuke na detaljnom prikazu

Uglavnom, jabuka je svestrana, ali je i visokokvalitetan izvor energije kada se osuši, a također daje dijetalna vlakna i željezo. Unatoč gubitku hranjivih tvari tijekom sušenja, visok udio biljnih vlakana, flavonoida i vitamina B čine sušene kolutiće jabuke idealnim dodatkom zdravoj prehrani. Sušeno voće sa sumporom u pravilu bolje zadržava prirodnu boju od onoga bez sumpora, koje stoga češće postaje smeđe. Uostalom: Za proizvodnju jednog kilograma suhih jabuka potrebno je desetak kilograma svježih jabuka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sušena jabuka?

Jabuka podrijetlom dolazi iz Srednje i Zapadne Azije. Prema povijesnim zapisima, jabuka je posebno dugo prisutna u Kazahstanu. To popularno voće je do Italije stiglo trgovačkim putevima povijesnog Puta svile. Oko 100. p.n.e. taj plod je konačno došao u Sjevernu Europu zahvaljujući rimskim pohodima. Jabuka je bila toliko popularna među germanskim plemenima jer su joj pripisivali posebne moći. Tako se jabuka spominje u mitologiji i brojnim legendama. Jabuka se često smatrala simbolom bogatstva, ljubavi i plodnosti. 


Sezona

Kada je sezona sušenih jabuka?

Jabuka je dostupna kao sušeno voće tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sušena jabuka i kako se treba čuvati?

Sušene jabuke na detaljnom prikazu

Jabuka kao sušeno voće posebno je prikladna za užinu između obroka. Ona je jako popularna i većinom vrlo probavljiva i zdrava. Suhe jabuke možete primjerice koristiti i za izradu slastica i voćnog kruha. Pogodne su i kao preljev za peciva i kolače. Suho voće sadrži malo vode, pa se preporuča da se prilikom konzumacije uzima i voda. Osušene jabuke optimalno se čuvaju zatvorene. Na tržištu postoje plodovi sa i bez sumpora. Plodovi sa sumporom imaju dulji rok trajanja.


Sastojci

Šta ima u sušenim jabukama

Sušene jabuke na detaljnom prikazu

Jabuka kao sušeno voće sadrži mnogo važnih vitamina i elemenata u tragovima za tijelo. Vrijedni spomena su minerali kalij, fosfor, magnezij i kalcij. Jabuka ima samo oko 60 kilokalorija. Suhe jabuke također smanjuju višak kiselina u tijelu jer jabuka sadrži alkalne tvari. Želudac sa previše kiseline se može neutralizirati. U slučaju previše kiseline, prijenos hranjivih tvari se poremeti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 255 kcal

Ugljični hidrati: 57 g

Bjelančevine: 1,4 g

Masti: 1,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 32 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 11 mg

Vitamin E: 1,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 31 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 622 mg

Magnezij: 32 mg

Natrij: 10 mg