Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sultana grožđice: suhe bobice grožđa

Sultana grožđice, koje spadaju među sušeno voće, potječu sa Kaspijskog mora. Pripadaju plodovima obitelji vinove loze. Sultana grožđice se dobivaju od svijetlog grožđa sorte Sultana koja se uzgaja na lozi. Od njega se prave i grožđice. 

Dobro je znati

Sultana grožđice imaju ova raznolika svojstva 

Sultana grožđice na detaljnom prikazu

Poput grožđica i korintinai sultana grožđice su sušeno grožđe. Beru se prezrele i nakon pranja suše na zraku ili u posebnim sušilicama. Jedina razlika između grožđica i sultana je način na koji se suše. Budući da se organske sultane prije sušenja poprskaju lužinom od maslinova ulja, potaše i vode, vrijeme sušenja se smanjuje i sultane dobivaju karakterističnu svijetlu boju. Sultane su svijetle i bez sjemenki, dok su korintine tamnije i snažnog okusa. Sultane se uzgajaju i proizvode u Europi, SAD-u, Kaliforniji, Australiji i Južnoj Africi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sultana grožđice?

Sultane dolaze i iz Turske, Grčke, Južne Afrike, Amerike ili Australije. 


Sezona

Kad je sezona sultana grožđica?

Sultane spadaju u sušeno voće i dostupne su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sultana grožđice i kako se trebaju čuvati?

Sultana grožđice na detaljnom prikazu

Sultane se mogu uživati ​​i samostalno i zdrava su alternativa slatkišima. Mogu se jesti i s orašastim plodovima i daju zdravu energiju. Ali koriste se i kao sastojak u jelima za pečenje i kuhanje.

Sultane su bogate mineralima i elementima u tragovima te pružaju ugodan užitak žvakanja. Posebno su popularne pomiješane s orašastim plodovima. Ali i kao ukusno obogaćenje u kuhinji, sultane su postale nezaobilazne. Daju slatkoću musliju i donose pravi ton u posebnim jušnim pripravcima. Kolači, božićni kolači i mafini postaju ugodniji, a one umacima dodaju zanimljivu komponentu okusa.

Sultane ovako ostaju svježe

Kako bi sultane bile postojanije nakon sušenja i spriječile kasniju promjenu boje, plodovi se također izbjeljuju i sumporiraju. To se može naći u deklaraciji na pakiranju. Sultana je svijetle i zlatno žute boje i okusa po medu, vrlo slatka i ugodno ukusna. Kako bi se spriječila kontaminacija crvima i grinjama, trulež ili plijesan, hrana se mora čuvati na suhom i čistom mjestu i nakon otvaranja dobro zatvoriti.


Sastojci

Ovo se nalazi u sultana grožđicama

Sultane su prilično zdrave i bogate energijom. Za razliku od slatkiša, fruktoza koju sadrže u krv ulazi polako, tako da duže ostajete u formi i nema naglog pada radne sposobnosti. Osim toga, sultane osiguravaju tijelu dovoljno dijetalnih vlakana.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 266 kcal

Ugljični hidrati: 64,7 g

Bjelančevine: 1,8 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 30 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 52 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 860 mg

Magnezij: 35 mg

Natrij: 53 mg