Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sušene kruške: slatko sušeno voće

U davna vremena, sušenje krušaka je bila popularna metoda prirodnog očuvanja zrelog voća, a time i stvaranja zimskih zaliha za punjenje smočnica. No, sušene kruške nisu samo zdrava užina između obroka, već su i popularni zaslađivač i sastojak za mnoge recepte za pečenje i kuhanje, pa čak i za neke pitke delicije.

Dobro je znati

Sušene kruške imaju raznolika svojstva 

Sušene kruške na detaljnom prikazu

Suhe kruške su ukusan i zdrav međuobrok jer su kruške bogate važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Kao i jabuke, i kruške posjeduju dosta pektina, što je dobro za crijeva. Za sušenje kruške, one se režu na male ploške ili komadiće, idealno je da se rašire na sito i da se suše polako, uz redovito okretanje, više sati na stalnoj temperaturi od 40 stupnjeva ili više. Činjenica da kruška malo posmeđi kada se osuši ne umanjuje njezin okus. Baš suprotno: Osušena i tako konzervirana kruška sadrži dosta fruktoze, koja u ustima pri žvakanju razvija ugodan slatki okus.


Podrijetlo

Odakle potječu sušene kruške?

Izvorno podrijetlo kruške je iz Euroazije. U 18. i 19. stoljeću kruške su uzgajane prvenstveno u Francuskoj i Belgiji. Danas ima oko 2 500 sorti krušaka. Poznate sorte Williams Christ, Conference i Alexander Lucas dolaze iz Njemačke.


Sezona

Kad je sezona sušenih krušaka?

Sušene kruške dostupne su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sušene kruške i kako se trebaju čuvati?

Sušene kruške na detaljnom prikazu

Sušene kruške ukusan su i nadasve zdrav međuobrok i dobra alternativa slatkišima. No, mogu se koristiti i za pečenje, kuhanje ili kao slatki sastojak za musli. Osušene kruške treba dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu.


Sastojci

Šta ima u sušenim kruškama

Sušene kruške na detaljnom prikazu

Sušene kruške su izvor puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Važni spomena su željezo, kalij, bakar, magnezij, fosfat, jod i cink. Kruške također pomažu kod problema s bubrezima i mokraćnim mjehurom.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 326 kcal

Ugljični hidrati: 75,2 g

Bjelančevine: 4,4 g

Masti: 0,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 13 µg

Vitamin B1: 0,2 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,9 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 2,8 mg

Kalij: 1477 mg

Magnezij: 110 mg

Natrij: 4 mg