Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sušena banana: slatka, intenzivna aroma

Sami biološki naziv za bananu obećava prave kulinarske užitke: Musa paradisiaca. Sušena banana jednako je ukusna i ništa manje zdrava. Neobične boje, hrskava i ukusna, oduševljava već prvim zalogajem - a i vrlo je zdrava. 

Dobro je znati

Sušene banane imaju raznolika svojstva  

Sušene banane na detaljnom prikazu

Postoji 70 različitih vrsta u obitelji banana, i gotovo sve potječu iz Azije i regije zapadnog Pacifika. Ovo omiljeno voće se sad jede diljem cijelog svijeta. Plodovi, koji botanički spadaju u bobičasto voće, rastu na trajnicama koje mogu doseći i nekoliko metara visine. Zimzelene biljke daju cvijeće i plodove u pravilnim razmacima tijekom cijele godine.

Uzgoj je značajno povećao veličinu banana - divlje sorte narastu samo u veličini prsta. Kada se osuši, banana pokazuje svoj pravi vrhunac okusa.  Tada je ona još slađa i ukusnija nego što je u svježem stanju. Banane su bogate važnim vitaminima i mineralima kao što su kalij i magnezij, željezo, folna kiselina i bakar. 


Podrijetlo

Odakle potječu sušene banane?

Banana vodi podrijetlo iz jugoistočne Azije. Kasnije je ona došla i u Indiju i Afriku, kao i na Karibe. U Indiji postoje dvije metode prerade banana. Prilikom prženja banane se režu na ploške i prže na ulju. Na taj način dobiveni čips od banane vrlo je hrskav i slatkog okusa. Sušenje je zdraviji način pripreme. Kriške banane koje se proizvedu u tom procesu su obično smeđe, vrlo slatke i intenzivnog okusa banane.


Sezona

Kad je sezona sušenih banana?

Sušene banane dostupne su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sušena banana i kako se treba čuvati?

Sušene banane na detaljnom prikazu

Osušene kriške banane često se dodaju mješavinama za musli. Osušene kriške banane prikladne su i za grickanje kao užina između obroka ili kao dodatak jogurtima. Slatkoća banane dobro ide i uz začinjenu hranu, pa je moguća i druga upotreba u kombinaciji sa pikantnim začinima i čilijem. Osušene banane treba dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu. Nakon što je proces sušenja završen i suhu bananu imate u rukama, ona se može čuvati više od 12 mjeseci.


Sastojci

Šta ima u sušenim bananama

Posebice za sportiste, banane su odgovarajuće kao optimalan izvor energije. Kalij koji je sadržan u bananama je važan za mišiće, živce i srce. One su također bogate magnezijem i vitaminom B6. Sušene banane ukusan su i nadasve zdrav međuobrok i dobra alternativa slatkišima. Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline, folnu kiselinu, proteine, kalcij, biotin i brojne vitamine (A, B1, B12, B3, B6, B12, C, D, E i K) kao i vrijedna vlakna, fluor i željezo - što je dobro za tijelo i potiče sposobnost rada i koncentracije.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 326 kcal

Ugljični hidrati: 75,2 g

Bjelančevine: 4,4 g

Masti: 0,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 13 µg

Vitamin B1: 0,2 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,9 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 2,8 mg

Kalij: 1477 mg

Magnezij: 110 mg

Natrij: 4 mg