Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Suhe šljive: održava crjijeva pokretnim

Suhe šljive zovu se i pečene ili dehidrirane šljive. Posebno su mekane i sočne i često dolaze iz Kalifornije, gdje se uzgajaju i beru industrijski. U kuhinji su suhe šljive posebno popularne u jesen i zimi.  

Dobro je znati

Sušene šljive imaju raznolika svojstva 

Sušene šljive na detaljnom prikazu

Sušene šljive posebno su bogate hranjivim tvarima i, kao i mnoga druga sušena voća, imaju puno dijetalnih vlakana - koja pokreću crijeva. Sušene šljive su plavkasto-crne, sjajne, a ponekad su prekrivene i bijelim premazom. To nije nimalo štetno, jer to nije ništa drugo do kristalizirani šećer.

Ovako se suše šljive

Prije dehidracije, šljive se ostavljaju da dozrijevaju na stablu na suncu što je duže moguće dok se malo ne naboraju. Samo besprijekorne, zrele šljive prikladne su za dehidraciju i daju najbolje suhe šljive. Odvajaju se pjegavi ili crvljivi plodovi. 


Podrijetlo

Odakle potječu sušene šljive?

Šljive su biljna vrsta koja pripada obitelji ruža. Ova biljka je podrijetlom iz Male Azije. Dokazano je da su se one u Grčkoj uzgajale prije oko 2500 godina. Dvije trećine svjetske proizvodnje suhe šljive sada dolazi iz Kalifornije.


Sezona

Kad je sezona sušenih šljiva?

Suhe šljive su u sezoni tijekom cijele godine jer se sušenjem uspijevaju dugo sačuvati.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sušene šljive i kako se trebaju čuvati?

Sušene šljive na detaljnom prikazu

Stoga su sušene šljive idealna užina između obroka. Također se mogu dobro koristiti u musliju, za kolače i za posebna jela. Suhe šljive možete pronaći i u nekim slasticama ili u punjenim svinjskim rebrima. Za ražnjiće od šljiva, suhe šljive se umotaju u tanku slaninu i lagano proprže. Slatka varijanta je slatko od šljiva sa orašastim plodovima, u kojem se šljive pasiraju zajedno s orasima, grožđicama i malo octa.

Evo kako treba čuvati suhe šljive

Suhe šljive, ako su neotvorene, mogu se čuvati približno dvije godine. Trebaju se čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Suhe šljive sa sumporom imaju duži rok trajanja od onih bez sumpora. Nakon otvaranja, treba ih iskoristiti u roku od nekoliko tjedana.


Sastojci

Šta ima u sušenim šljivama

Suhe šljive bogate su dijetalnim vlaknima. Stimuliraju crijeva i mogu pomoći kod zatvora. Također brzo daju energiju tijelu i stoga su idealan međuobrok. Suhe šljive posebno su bogate hranjivim tvarima i sadrže puno vitamina E i minerala.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 222 kcal

Ugljični hidrati: 47,4 g

Bjelančevine: 2,3 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 23 µg

Vitamin B1: 0,15 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 4,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 2,3 mg

Kalij: 824 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 8 mg