Bimi: sve o ovom posebnom povrću
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Bimi je križanac kupusa i brokule, a okusom podsjeća na šparoge. Stoga ga možete upotrijebiti u bilo kojem receptu za šparoge.
- Ovo povrće bogato je vitaminima, mineralima i sekundarnim biljnim tvarima.
- U kuhinji se ovaj križanac brokule i šparoge priprema kao brokula.
Što je bimi?
Bimi je križanac dvaju vrsta povrća. Svojom zelenom bojom i oblikom vrlo je sličan brokuli. Međutim, njegovi su cvjetići manji i nježniji. Jednostavnije rečeno: brokula i kupus daju bimi. Nastao je u Japanu 1993. godine križanjem kineskog kupusa Kai-lan i brokule. Ovo povrće uglavnom dolazi iz Španjolske, Kenije ili Velike Britanije. Naziv „bimi” ne upotrebljava se svugdje. U zemljama engleskog govornog područja čest je i izraz „broccolini”. Zbog nježnog okusa zovu ga i „brokula-šparoga”, iako nema nikakve veze sa šparogom.
Kakvog je okusa bimi
U ovom križancu brokula prevladava ne samo izgledom nego i okusom. Njoj se pridružuje i fina, blago slatkasta aroma, poput zelene šparoge. Naravno, svatko osjeti malo više jednog ili drugog okusa. Stoga vrijedi staviti ovo popularno povrće na svoj popis za kupnju. Moglo bi vam se svidjeti čak i ako niste ljubitelj okusa obične brokule.
Pregled hranjivih tvari: što se sve nalazi u njemu
Što se tiče hranjivih tvari, bimi između ostalog sadržava vitamine A i C, kalcij, folnu kiselinu, željezo i cink. Kao i kod drugog povrća iz skupine kupusnjača, u ovom povrću postoji visok udio tzv. glikozida ulja gorušice. Oni u biljci imaju zadatak boriti se protiv bakterija i plijesni. U ljudskom tijelu promiču zdravlje stanica svojim antioksidativnim i antibiotskim djelovanjem. Međutim, oni nisu otporni na toplinu, što znači da bimi trebate kuhati na laganoj vatri. Isto je tako dobar kada se pripremi kao zapečeno povrće ili povrće na žaru, a možete ga jesti i sirovog.
Priprema bimija: na raspolaganju su vam brojne mogućnosti
U usporedbi s brokulom ili šparogama, bimi ima jednu odlučujuću prednost pri kuhanju: čišćenje oduzima manje vremena i gotovo da nema otpada. Peteljke su toliko nježne da ih ne treba guliti, već samo odrezati krajeve, a listovi se mogu jesti zajedno s ostatkom biljke. Cvjetiće treba samo kratko oprati tekućom vodom. Da bi se sačuvali vrijedni sastojci, bimi se isplati pripremati sirov. Inspiraciju možete dobiti u receptima za salate od sirovog povrća s brokulom ili u bilo kojem receptu za brokoli. Posebno je ukusna kombinacija s crvenom paprikom, jabukom, umakom od senfa i sjemenkama suncokreta.
Praktični savjeti za pripremu
Za toplu pripremu: nemojte ga kuhati, povrće ne podnosi visoke temperature koje ga čine kašastim. Povrće je dovoljno nekoliko minuta kuhati na pari ili kratko prepržiti kao što pripremate bilo koje pečeno povrće. Bimi je posebno ukusan dok je još hrskav. Sa samo nekoliko sastojaka kao što su maslac ili maslinovo ulje, sol, papar i malo soka od limuna možete brzo pripremiti ukusan obrok i oplemeniti ga s malo ribanog parmezana. Ovako pripremljen, bimi je također savršen povrtni prilog ribi i mesu. K tome dobro pristaje uz tjesteninu ili u složencima, a budući da se tako dobro slaže s parmezanom i sirom općenito, dobar je i na pizzi. Također je čest sastojak azijskih recepata za wok. Može se, primjerice, kombinirati s đumbirom, češnjakom, soja umakom, sezamom i mie rezancima. Ako ga želite spasiti od kvarenja, prikladan je i kao prilog u varivima ili juhama od pasiranog povrća – ideje za recepte možete pronaći ovdje.
Recepti s bimijem: budite kreativni
Bilo da ste vegetarijanac ili vegan, volite azijsku kuhinju ili volite regionalne recepte, bimi će obogatiti svaki jelovnik. Načelno vrijedi: u većini recepata za povrće koji uključuju brokulu ili zelene šparoge, umjesto njih možete upotrijebiti bimi. Pitate se kako pripremiti ovo zeleno povrće? Slijede najbolji recepti.