Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Savjeti za izradu vlastitog sladoleda bez aparata za sladoled

Napraviti vlastiti sladoled uopće nije teško. Glavna čar toga je što možeš dati mašti na volju! Jer osim vanilije, čokolade i limuna ipak postoje i brojni drugi okusi. U nastavku možeš pronaći jednostavne upute kako napraviti sladoled čak i bez aparata za sladoled. Osim toga ti u ovom članku donosimo ukusne recepte za brze sladolede koji će se svima svidjeti – sve od sladoleda s malim udjelom šećera do veganskog sladoleda.

Tri zdjelice napunjene su sladoledom crvenkaste boje. Nalaze se na tanjuru roza boje s plavim žličicama i salvetama pokraj toga.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Izrada vlastitog sladoleda ima brojne prednosti jer sami biramo sastojke poput vrhnja, mlijeka i šećera. 
  • Sladoled možeš napraviti s aparatom za sladoled, ali i bez njega. Kako? Pročitaj u nastavku.  
  • U ovom članku ti osim toga donosimo pametne savjete, jednostavne osnovne recepte i ukusnu inspiraciju za savršen kremasti sladoled. 

 

Posebna prednost

Izrada vlastitog sladoleda ima nekoliko prednosti

Napraviti vlastiti sladoled uopće nije teško, a osim toga je to lijepa poslijepodnevna zanimacija za cijelu obitelj. Čar toga je prije svega to što ti i tvoja djeca možete sami odrediti koje ćete sastojke upotrijebiti. Još jedna prednost izrade ove ledene poslastice kod kuće je i to što možeš lakše uzeti u obzir alergije i intoleranciju na određene namirnice. Uz to možeš po želji bez problema izbjeći životinjske proizvode. Za veganski sladoled možeš jednostavno zamijeniti mliječne proizvode poput vrhnja i mlijeka sojinim ili zobenim mlijekom. Osim toga, možeš odrediti vrstu i količinu šećera po želji. Hoćeš li upotrijebiti bijeli šećer ili ipak radije zasladiti sladoled datuljama ili medom ovisi isključivo o tvom ukusu.


Vrste sladoleda

Kreativne ideje za izradu vlastitog sladoleda

Pri izradi vlastitog sladoleda možeš upotrijebiti razne regionalne, sezonske i organske namirnice, primjerice bobičasto voće i agrume. Osim toga, uvijek možeš isprobati i neku sasvim novu kombinaciju. Što kažeš, primjerice, na najdražu čokoladu sa smrznutim bobičastim voćem ili smrznutom bananom, komadiće keksa s malo vrhnja ili jogurta, ili pak na pitu od jabuke sa zaslađenim kondenziranim mlijekom? Slane namirnice su, naravno, isto opcija. Koje prijedloge imaju tvoja djeca? Odvažite se i zajedno eksperimentirajte s neograničenim mogućnostima kombiniranja okusa. Tko zna kakav novi okus pritom možete izumiti! Djetinjstvo, naime, ne mora imati samo okus po vaniliji.


Osnovni sastojci

Popis za kupnju: što ti je potrebno za izradu vlastitog sladoleda?

U načelu je sladoled zapravo samo zaleđena tekućina. Kako bi tvoj sladoled bio kremast i ne bi imao teksturu leda, trebaš ga u redovitim intervalima izvaditi iz zamrzavanja i promiješati. Miješanjem se nastali kristali leda usitnjavaju i sladoled postaje lijepo kremast. Ako posjeduješ aparat za sladoled, možeš preskočiti taj međukorak jer će ga aparat u potpunosti odraditi za tebe. Saznaj u nastavku koje sve sastojke trebaš staviti na svoj popis za kupnju.

Potrebno ti je sljedeće:

  1. Tekućina (osnova): mlijeko i drugi mliječni proizvodi kao što su vrhnje, zaslađeno ili nezaslađeno kondenzirano mlijeko, crème fraîche, kiselo vrhnje ili kefir. Zamjena za mlijeko, voda ili čaj također dolaze u obzir.
  2. Zaslađivač: šećer, glukozni sirup, med, karamela ili agavin sirup. 
  3. Vezivo: jaje, veganska alternativa: brašno sjemenki rogača. 
  4. Okus: voće, orašasti plodovi, slastice ili čak začini po izboru. Što kažeš recimo na bosiljak, ružmarin ili lavandu? 

Tehnika

Savjeti za izradu vlastitog sladoleda bez aparata za sladoled

Misliš da ti je za izradu vlastitog sladoleda potreban aparat za sladoled? To nije istina! Sladoled možeš napraviti i bez njega. Jednostavno pomiješaj sve sastojke iz recepta po svom izboru u prikladnoj posudi i zatim je stavi u zamrzivač. Smjesa se treba hladiti otprilike pet sati. Važno: provjeri svakih 30 minuta kako izgleda tvoja smjesa dok se polako hladi i postaje sve čvršća. Čim se stvore kristali leda, brzo je snažno promiješaj. Na taj ćeš način ukloniti kristale leda i učiniti svoj sladoled kremastijim. Ako je sladoled i dalje premekan, ostavi ga još malo u zamrzivaču prije nego što ga poslužiš. Naravno, očita prednost aparata za sladoled je to što on obavlja miješanje umjesto tebe!


Recepti za sladoled

Božanstveno kremast sladoled koji je brzo gotov: ovdje možeš pronaći izvrsne ideje

Za izradu vlastitog sladoleda sada još samo moraš odabrati recept prema svojoj želji. Ovdje možeš pronaći odličan izbor recepata za sladoled za svačiji ukus – od ledenog sladoleda preko ledenog sendviča sve do sladoledne torte.


Kalupi za sladoled

Kako poslužiti sladoled na zabavan način?

Želiš napraviti vlastiti sladoled? Onda za sljedeći odlazak u tjednu kupnju na svoj popis stavi zgodne kalupe za sladoled. Kalupi za sladoled dostupni su u različitim oblicima: bilo da se radi o obliku ribe, princeze ili čak rakete, postoje kalupi za svačiji ukus i svaku tematsku zabavu! Nemaš aparat za sladoled ili hladiš svoju kremu za sladoled u alternativnoj posudi? Upotrijebi primjerice male staklenke ili posudice od jogurta i u njih zapikni drveni štapić. To je izvrsno rješenje za izradu ukusnog sladoleda na štapiću. Što još čekaš?

Tijesto za francuske palačinke tradicionalno se peče na okruglim, grijanim pločama posebno osmišljenim za njihovu pripremu. Takve se ploče često mogu vidjeti po sajmovima na štandovima s palačinkama. Kod kuće možeš pripremiti izvrsne palačinke u jednostavnoj neprianjajućoj tavi ili tavi od lijevanog željeza. Možeš kupiti i posebne ravne tave ili ploče za pečenje palačinki. One imaju nizak rub, tako da palačinka s njih može skliznuti na tanjur.


Popularan sladoled

Znaš li što je to „nicecream”?

Ne posjeduješ aparat za sladoled, a nemaš ni puno vremena? Onda je „nicecream”, vrlo brza metoda izrade sladoleda, upravo ono što tražiš. Ovaj se sladoled uglavnom radi od već smrznutog voća usitnjenog štapnim mikserom. Stoga dugotrajno miješanje i zamrzavanje nije potrebno. Zahvaljujući tomu ovaj voćni sladoled gotov je u samo nekoliko minuta. Tvoja djeca vole eksperimentirati? Onda možete pomiješati različito smrznuto voće. Jedna od prednosti „nicecreama” je to što umjesto rafiniranog šećera sadržava prirodan šećer iz voća. Stoga djeca ne unose u svoje tijelo samo šećer, već i vitamine i hranjive tvari iz voća. Uz to na taj način po želji određuješ sadržaj šećera i masti. Za niskokaloričnu varijantu možeš umjesto vrhnja upotrijebiti jogurt kako bi sladoled bio kremast.