Priprema jela sous vide tehnikom bez posebne opreme
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Za pripremu jela nisu potrebne visoke temperature: sous vide je tehnika kuhanja mesa i drugih namirnica u vakuumu pri niskim temperaturama.
- Sous vide za početnike: ovdje ćete saznati kako kuhati sous vide tehnikom, čak i bez posebnih aparata.
- Sve od sous vide ramsteka i hamburgera pa do sous vide hobotnice, ribe, voća i povrća: ovdje možete pronaći preporučena vremena kuhanja i sous vide recepte.
Što je „sous vide”?
Pojam „sous vide” potječe iz francuskog jezika i znači „pod vakuumom”. Pri sous vide metodi kuhanja namirnice se vakuumiraju u plastičnoj vrećici i zatim kuhaju u vodenoj kupelji pri niskim temperaturama. Pritom temperatura kuhanja uvijek mora biti niža od 90 °C. Mnogi ljudi oduševljeni su ovom metodom kuhanja jer se njome postižu savršeni rezultati. Prednost sous vide metode kuhanja jest da će vam komad mesa uvijek ispasti savršeno ako slijedite određena pravila. Međutim, za ovakvu pripremu jela potrebno je vremena, stoga ova metoda nije prikladna za brzinsko utaživanje gladi. Ovisno o jelu koje pripremate, ova metoda kuhanja može trajati nekoliko sati, pa čak i cijeli dan. No čekanje se u svakom slučaju isplati jer će vam meso i povrće ispasti mekano, sočno i bogato aromom.
Savjeti za kuhanje sous vide tehnikom u običnom loncu
Iako garantira savršenu pripremu jela, sous vide tehnika kuhanja zapravo je vrlo jednostavna. Posebna kuhala za sporo kuhanje često su skupa i zauzimaju mnogo mjesta u kuhinji. Međutim, uz odgovarajuću metodu možete i bez skupe opreme sami pripremiti savršeni sous vide ramstek. Stoga izvadite svoj popis za kupnju!
Za pripremu jela sous vide tehnikom u loncu potrebno vam je sljedeće:
- povrće, meso ili riba po želji
- sol, papar, začini
- vakuumske vrećice otporne na toplinu ili vrećice za zamrzavanje
- lonac s vodom
- kuhinjski termometar ili uronjivi termostat za sous vide.
Upute:
Korak 1
Za vakuumiranije prvo pripremite i blago začinite meso ili povrće, a zatim ih stavite u malim porcijama u vrećicu.
Korak 2
Nakon toga potrebno je ukloniti sav zrak iz vrećice. Za to vam nije nužno potreban aparat za vakuumiranje. Jednostavno stavite cijeli otvor napunjene vrećice u usta i udahnite zrak iz nje. Ako želite izbjeći izravan kontakt s ustima, možete za to upotrijebiti i slamku. Nakon toga hermetički zatvorite vrećicu za zamrzavanje vezicom ili zatvaračem za vrećice.
Korak 3
Stavite vrećicu u pripremljeni lonac s vodom. Vrećica mora biti potpuno uronjena u vodu. Ako niste sigurni kuha li se jelo ispravno, možete nakon što prođe polovica vremena kuhanja nakratko izvaditi vrećicu iz lonca i otvoriti je te termometrom provjeriti temperaturu u sredini jela koje pripremate. Na taj ćete način usput razviti i osjećaj za ovu metodu kuhanja. Međutim, brzo obavite mjerenje i nemojte ga stalno provoditi jer bi temperatura kuhanja trebala biti što konzistentnija. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini i vrsti namirnice.
Korak 4
Kada je jelo pečeno po vašem ukusu, izvadite ga iz vrećice i odmah servirajte dok je još uvijek vruće ili ga još nakratko brzo prepržite kako bi dobilo aromu prženja. To prije svega možete napraviti s mesom i ribom. Ako pripremate odrezak, u vrećici se mogu nakupiti sokovi od kuhanja koji su izvrsni kao umak te ih stoga također obavezno poslužite uz jelo.
Zvuči neobično, no jeste li već znali da sous vide tehnikom hranu možete vrlo jednostavno pripremiti i u perilici posuđa? Vakuumirano meso i povrće možete jednostavno staviti u perilicu posuđa jer temperatura vode u njoj tijekom standardnih programa pranja konstantno iznosi između 55 i 75 °C, što je savršena temperatura za kuhanje.
Kuhanje sous vide tehnikom: koje je meso prikladno za sous vide tehniku kuhanja?
U načelu svaku vrstu mesa možete pripremiti sous vide tehnikom. Bilo da se radi o govedini, teletini, svinjetini, peradi ili janjetini, sve ove vrste mesa ispast će izrazito ukusno. Što je namirnica koju pripremate kvalitetnija, to će ukusnije ispasti. Za vrhunski okus stoga upotrijebite bionamirnice i namirnice iz regionalnog uzgoja. Osim toga, metoda sporog kuhanja u vodenoj kupelji izvrsna je i za pripremu ribe. Tako će vam i morske i slatkovodne ribe ispasti savršeno i posebno sočno. Vrijeme kuhanja pritom ovisi o temperaturi i debljini fileta.
Kuhanje sous vide tehnikom: pregled različitih vremena kuhanja
Pri kuhanju je ključna temperatura u sredini jela. Kako biste uvijek savršeno skuhali jelo, u nastavku vam donosimo popis predloženih temperatura za kuhanje u vakuumu.
Riba i morski plodovi
- Riblji filet: 30 – 90 minuta
- Filet lososa: 30 – 75 minuta
- Račići: 40 minuta
- Školjke: 30 minuta
Temperatura vode za pripremu ribe malo je niža nego za meso.
- Slabo pečeno: 40 °C
- Srednje pečeno: 40 – 47 °C
- Dobro pečeno: 45 – 55 °C
- Dobro pečeno: 52 – 61 °C
Prsa peradi: 170 minuta
Da biste izbjegli opasnost od salmonele, temperatura u sredini mesa mora iznositi 70 °C. Ako pak volite prsa peradi pripremati na nižoj temperaturi, možete ih dodatno još malo prepržiti.
- Slabo pečeno: 54 °C
- Slabo do srednje pečeno: 58 °C
- Srednje pečeno: 60 – 65 °C
- Dobro pečeno: 70 °C
Goveđi odrezak: 50 – 55 minuta
- Slabo pečeno: 50 – 54 °C
- Slabo do srednje pečeno: 54 – 56 °C
- Srednje pečeno: 56 – 60 °C
- Dobro pečeno: 60 – 65 °C
Svinjski odrezak: 60 – 90 minuta
- Slabo pečeno: 52 – 55 °C
- Slabo do srednje pečeno: 55 – 60 °C
- Srednje pečeno: 60 – 65 °C
- Dobro pečeno: 65 – 70 °C
Janjeći odrezak: 40 – 50 minuta
- Slabo pečeno: 52 – 55 °C
- Slabo do srednje pečeno: 55 – 60 °C
- Srednje pečeno: 60 – 65 °C
- Dobro pečeno: 65 – 68 °C
Važna napomena za govedinu, svinjetinu i janjetinu: vrijeme kuhanja može značajno varirati i ovisi o komadu mesa koji pripremate. Odrezak (oko 200 g) je, primjerice, gotov nakon otprilike 50 minuta kuhanja u vodenoj kupelji, dok je za pripremu cijelog goveđeg fileta (od 600 do 1000 g) u vodenoj kupelji potrebno između jednog i pol i tri sata. Pri pirjanju većih komada mesa poput goveđeg buta sous vide tehnikom pak može biti potrebno čak 20 sati da meso lijepo omekša. U pravilu je za pripremu komada mesa sous vide tehnikom potrebno znatno više vremena nego pri uobičajenom pečenju. Pokušajte se orijentirati prema tome. Uzmite uobičajeno vrijeme kuhanja kao približnu orijentacijsku vrijednost te nakon što prođe to vrijeme izvadite meso iz vodene kupelji i provjerite koliko je kuhano.
Savjeti za kuhanje povrća sous vide tehnikom
Pri uobičajenom kuhanju stanične stijenke povrća pucaju. Stoga ono može vrlo brzo postati gnjecavo. Ako volite da su vam mrkve dobro kuhane, ali i dalje hrskave, isprobajte tehniku sporog kuhanja u vakuumu i za priloge ili potpuno vegetarijanska jela. Za to zagrijte vodenu kupelj na 85 °C. Od povrća se najdulje kuhaju krumpiri i grah. Za njihovu je pripremu potrebno dva sata, dok je primjerice za kuhanje mrkve, korabe, komorača ili bundeve potreban jedan sat. Cvjetača, rabarbara i gljive gotovi su vrlo brzo te se u vodenoj kupelji smiju kuhati najviše 30 minuta.
Savjet: vakuumirane namirnice možete pripremiti i nekoliko dana unaprijed. Ako planirate večeru s gostima, a trebate doći kući tek netom prije toga ili se želite bez stresa pripremiti za druženje s obitelji i prijateljima, možete unaprijed pripremiti izvrstan jelovnik. Velika prednost kuhanja sous vide tehnikom je da će namirnice zadržati svoj okus i izgled čak iako ih pripremite unaprijed. Ako pripremite jelo unaprijed, možete ga nekoliko dana kasnije jednostavno na brzinu zagrijati.
Bogatstvo okusa – kako začiniti hranu za sous vide pripremu?
Budući da se okusi i arome oslobađaju u vakuumiranoj vrećici, pri kuhanju sous vide tehnikom nemojte pretjerivati sa začinima. Naime, svatko ima drugačiji osjet okusa, a sous vide jela mogu se izvrsno začiniti i zagrijana. Ako pak volite začiniti jelo prije pečenja, za početak stavite samo malo začina. Uz malo iskustva nakon prvih nekoliko pokušaja čak i amaterski kuhari razvit će osjećaj za najbolju količinu soli, papra i začinskog bilja.
Sous vide recepti
Kao što vidite, sous vide tehnika izvrsna je za sve ukuse i stilove prehrane. U njoj mogu jednako uživati ljubitelji mesa, kao i vegetarijanci i vegani. Spremni ste se okušati u sous vide tehnici kuhanja? Onda vam sada samo još trebaju plan i popis za kupnju sa svim potrebnim sastojcima. Neovisno o tome imate li aparat za sporo kuhanje ili ne, ovdje možete pronaći brojne ukusne sous vide recepte, sve od sočne patke preko mekanog svinjskog odreska pa do aromatičnih kruški – pregledajte naše recepte!