Sedam neobičnih recepata za vafle
Pregled sadržaja na ovoj stranici
U ovom članku pronaći ćeš sedam posebnih recepata za vafle koje sigurno još ne poznaješ.
Osim toga ćeš saznati kako napraviti klasično tijesto za vafle.
Pored neobičnih varijanti dajemo ti i savjete za pripremu zdravih vafla, pikantnih vafla i tijesta za veganske vafle.
Vafli i pekač za vafle: priča o ukusnom uspjehu
Povjesničari pretpostavljaju da vafli i kalup za vafle potječu s područja današnje Belgije i Francuske. Na to upućuju prva svjedočanstva iz 9. stoljeća. Dokazano je da se ceh pekara vafla razvio u 13. stoljeću i da su ukusni recepti došli do Nizozemske i Njemačke. Bruxelles je i dalje poznat po svojim četvrtastim pekačima za vafle dok su se u Njemačkoj probili pekači u obliku srca. Zašto? Jer su vafli koje tako dobijemo dekorativni i često završe na stolu kao blagdansko pecivo. I danas su ukusni recepti za vafle poznati po svojoj raznovrsnosti. Ovdje ti nudimo posebno maštovite ideje za pripremu kod kuće!
Osnovni recept za klasično tijesto za vafle
Uz pomoć ovog osnovnog recepta za osam porcija bez problema ćeš pripremiti pjenaste vafle. Zlatno smeđi i blago hrskavi – takvi bi trebali biti u idealnom slučaju kad izađu iz pekača. Vrijeme pečenja iznosi samo nekoliko minuta i ovisi o temperaturi u uređaju i količini tijesta.
Sastojci:
- 160 grama mekanog maslaca, nešto više za premazivanje pekača
- 160 grama šećera
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 250 grama pšeničnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 mililitara mlijeka.
Postupak:
- Najprije pjenasto umuti maslac sa šećerom.
- Dodaj jaja jedno po jedno i umiješaj sol.
- Dodaj brašno i prašak za pecivo i zatim s mlijekom sve zajedno umijesi u glatko tijesto.
- Zagrij pekač za vafle, premaži ga maslacem i u njemu ispeci tijesto.
Savjet: ako tijekom pečenja tijesto izlazi na rubovima pekača, upotrijebi nešto manje tijesta. Tijesto se diže zbog praška za pecivo. Osnovno tijesto možeš obogatiti svojim omiljenim začinima, primjerice prstohvatom cimeta, kardamomom, vanilin šećerom ili s malo kakaa u prahu. No možeš isprobati i neki ludi recept! U nastavku ćeš pronaći ukusne i doista posebne recepte za vafle.
Vafli od krumpira s umakom od jabuka i krušaka – bez glutena
Imaš želju za voćnim okusom? Onda isprobaj ovu kreativnu varijantu: tijestu za vafle dodaj krumpir. Ovaj recept sjajan je jer je ukusan, ali i jer se radi o receptu za vafle bez glutena. Osim krumpira upotrebljava se i bezglutensko brašno. Voćnu notu ovom ukusnom jelu daju zrele kruške i jabuke. Ako ga pripremaš za odrasle, možeš dodati jabučno vino. Dječja verzija priprema se sa sokom od jabuke. Čili u prahu dodatno će začiniti ovu poslasticu. Osim toga, ove slane vafle od krumpira možeš jesti i hladne ili podgrijati kao i sve ostale varijante. Jednostavni su i za transport pa ih možeš dati svojoj djeci za užinu u školi ili ih ponijeti na piknik.
Zeleni vafli od špinata s fetom
Ovi vafli posebnog su izgleda: zelene su boje. Razlog za to je špinat, koji ih pretvara u slani sendvič. Jelo se zatim puni tipičnim namirnicama grčke kuhinje: feta sirom, maslinama, lukom i češnjakom. Naravno, ne smije nedostajati ni hrskavi krastavac. Ako ovom mediteranskom zalogaju želiš dati dodatnu draž, obogati ga pinjolima. Ovo jelo oduševit će cijelu obitelj, naročito ljeti.
Zimski vafli s okusom medenjaka
Tijesto za vafle neobične je boje zbog cimeta i čokoladnih medenjaka. Ti sastojci ujedno daju ovom jelu jedinstvenu aromu koja će u tvom domu stvoriti zimski ugođaj. Za savršeni okus dodaj svojim božićnim vaflima svježi voćni preljev: svježi sir s narančama, medom i vanilin šećerom. Prava poslastica za hladne zimske dane.
Slani vafli od knedla za blagdansko jelo
Ovim receptom za vafle oduševit ćeš svoju obitelj i prijatelje. Zašto? Jer ćeš tijesto za vafle zamijesiti od gotovih knedla od krumpira. Ovo jelo sjajno ide uz jesenske i zimske priloge: crveni kupus i guščje meso savršen su dodatak. Možeš ih pripremiti kao prilog blagdanskom jelu ili sljedeći dan od ostataka božićnog ručka. Posebnu zimsku notu ovom receptu daju sastojci kao što su lješnjaci i štapići cimeta.
Dva ukusna recepta za veganske vafle
Vegan si, no ne želiš se odreći svojih voljenih vafla? Ovdje ćeš pronaći dva potpuno različita recepta za jednostavnu pripremu bez sastojaka životinjskog podrijetla.
Vafli s kokosom
Voliš egzotične arome? Onda je ovaj divan recept za vafle s kokosom kao stvoren za tebe. Ovdje se kokos ne dodaje samo u tijesto, nego i u veganski šlag. S time možeš kombinirati svježe voće po vlastitom izboru.
Veganski vafli
Sjemenke lana kao zamjena za jaja važan su sastojak u veganskoj kuhinji. Jelu pružaju sjajnu teksturu i potiču probavu. Napitak od badema daje tijestu slatkasto-orašastu notu. Završnu notu ovom receptu daju javorov sirup i cimet.